Lep pozdrav!
Imam eno težavo pred časom se mi je pojavila bradavica (vsaj mislim da je) med trebuhom in splovilu, ter še dve manjši na spodnjem delu splovila pri modah. zanima me če se da to odstraniti doma s tekočim dušikom ki ga kupiš v lekarni za zamrzovanje bradavic? ali je za to vrsto potreben poseg dermatologa? Zanima me če se na splovilu odstranjujejo na enak način kot na manj občutljivih mestih
Bradavica je točno takšna kakor na sliki vendar manjša..
Prosim za Vaše mnenje in nasvet.
Hvala Aleš
Spoštovani Aleš!
Sem kar vesel vašega vprašanja, saj bom lahko odgovoril in načel tematiko odstranjevanja “bradavic” predvsem pa problematiko samoodstranjevanja in “samozdravljena”
Bradavic in bradavicam podobnih “izraskov” je na koži več vrst in so si lahko na prvi pogled (predvsem za laika) zelo podobne, na žalost pa gre lahko za zelo različne spremeb, ki se zdravijo oziroma odstranjujejo na različne načine.
Navadne bradavice in bradavice na spolovilih (Condylomata Accuminata) so infekcijske bolezni, ki jih povzročajo virusi (Humani papiloma virusi – HPV) včasih pa so bradavicam zelo podobni tudi različni kožni tumorčki , med njimi najpogosteje oblika melanocitnih nevusov (prava materina znamenja) , fibropapilomi, fibrolipomi, itd. Tudi nekatere oblike malignih tumorjev ( predvsem skvamoznocelični karcinom) se lahko začne kot “bradavička”. Obstaja celo posebna oblika tega tumorja, ki ga zaradi podobnosti z bradavico imenujemo “Verrucosni carcinom” – oz. “bradavičasti rak”.
Seveda je verjetnost slednjega zelo majhna in vam ni potrebno skrbeti, vendar hočem poudariti, da je pred kakršnim koli zdravljenjem ali odstranjevanjem potrebno najprej postaviti diagnozo.
S sredstvi, ki jih dobite v lekarnah za “samozamrzovanje” imamo dermatologi zelo slabe izkušnje in sicer pacienti so si zamrzovali spremebe, za katere so mislili, da so bradavice šlo pa je za druge spremeb na koži, kar je imelo za posledico kar nekaj komplikacij in diagnostičnih problemov, ki so zahtevali kirurško posredovanje, sledenje …itd.
Poleg tega, sredstvo ni tekoći dušik in z njim ne dosežemo tako nizkih temperatur, hkrati pa pacienti običajno nepravilno zmrzujejo in zato v večini primerov zamrzovanje bradavic ni dovolj učinkovito. Uporabo takšnih sredstev osebno odsvetujem!
Torej moj nasvet je; V primeru pojava kakršnih koli kožnih spremeb obiščite dermatologa. Postaviti se mora diagnoza in kožne spremembe opredeliti. Na osnovi diagnoze pa se nato izbere ustrezno zdravljenje.!
Glede na opis vaših spremeb je sicer verjetno, da gre za kondilome, ki jih lahko odstranjujemo na različne načine ( Er:YAG laser, radiofrekventna ablacija, zamrzovanje,…… kot tudi zdravljenje z različnimi zdravili, ki jih na kondilome nanašamo). O načinu zdravljena se dogovorite z dermatologom ob pregeldu.
Upam, da odgovor ni predolg
Lepo vas pozdravljam
B.Žgavec