Najdi forum

božje drevce -ilex

imam eno božje drevce ki pa na žalost ni naredilo tako željenih in pričakovanih rdečih jagod -plodov tako da me zanima kako bi se dalo ugotoviti spol rastline ali pa zakaj ni plodov
prodajalec ki mi je prodal rastlino mi je zagotovil da je obojespolnik jagod pa vseeno ni bilo
zanimajo me vaše izkušnje kakšni nasveti
lp miha

Malo sem pobrskal po literaturi in knjiga Naše drevesne vrste (M. Kotar in R. Brus) navaja:
“Glede cvetov je bodika posebnost, ker je v bistvu dvodomna vrsta, oblikuje pa dvospolne cvetove. . Vendar je v teh dvospolnih cvetovih en organ, ali ženski (pestič) ali moški (prašniki), zakrni in tako imamo drevesa s samo moškimi ali pa samo ženskimi cvetovi. Poleg tega pa drevo, ki je imelo samo ženske cvetove, po nekaj letih spremeni svoj spol in oblikuje samo moške cvetove oziroma cvetove, v katerih je ženski organ zakrnel.”
Da boste določili spol bodike, boste morali dobro pregledati cvetove. Če imate žensko rastlino in želite lepe rdeče plodove, potem potrebujete tudi moško rastlino, saj brez oprašitve ne bo plodov. Če vaša rastlina ni cvetela, potem pa ali je premlada, ali pa raste v neustreznih razmerah.

se zahvaljujem za odgovor bom malo bolj pozoren če pa je ženska rastlina bom pa kupil še eno rastlino da bosta par ker so jagode na ilexu res čudovite
lp miha

l

New Report

Close