Najdi forum

božična zvezda

lp
res da ni čas za to rožo pa me zanima kako z njo delati sedaj. sedaj so vsi listi odpadli kot kao morajo. kaj pa sedaj. a se jo kaj presadi , ali jo lahko obrezem da bo mal drugačna pozimi in kako jo obrezati

hvala

Jaz sem jo pred dvema tednoma presadila v zemljo na vrtu (severna stran samo jutranje sonce). Tam me bo počakala do avgusta, ko jo bom ponovno vzela ven in posadila v lonček. Moja je letos dopolnila že 4 leta. Upam, da jo bom imela še kakšno leto.
Jeseni jo je potrebno zatemnjevati (svetloba manj kor 10 ur), da prične cveteti že decembra. Jaz sem pri tem bolj površna im mi zasveti šele januarja. Ima pa še sedaj na sebi kar nekaj listov rdeče in zelene barve (ni popolnoma gola).

Jutro,

bozicna zvezda – Poinsettia, je rastlina, ki prihaja iz Mehike in je kratkodnevnica. V domovini zraste do velikosti manjsega grma. Gojimo jo zaradi lepo obarvanih (rdece, roza, rumeno, pisano,…) ovrsnih listov – braktej. Njeni cvetovi so zanemarljivi in rumene barve. V naravi cvetijo v septembru in oktobru. V namene trzenja pa jo s pomocjo uravnavanja temperature in dolzine dneva, prisilimo, da cveti v koncu novembra in decembra.
Gojimo jo v substratu, ki naj bo kisel in zelo, poudarjam zelo, hrannljiv, predvsem z molibdenom (glina). Ne prenese soli v zemlji! Vlaga v tleh naj bo enakomerna, tudi na prsenje listov ne pozabi.
Rastlina potrebuje veliko svetlobe, toda ne direktnega sonca.
Da bo rastlina nastavila nove cvetove in brakteje, pa jo zacni od oktobra do zacetka decembra zatemnjevati. Od zgodnjega popoldneva, pa do naslednjega jutra, naj bo rastlna v temi, minimalno 14 ur, tako ji skrajsas dan. Po osmih tednih bodo ovrsni listi bozicne zvezde ze lepo obarvani in lahko jo bos postavila na mesto, kjer ti bo dajala najvac zadovoljstva.

Veliko uspeha in Bozicnih carov

Kopirala sem vam svoj post, ki je bil aktualen pozimi in upam, da vam bo kaj pomagal. Če vas pa še kaj zanima se obrnite na mail [email protected]

Lp

hvala

zanima me če se jo lahko tudi obreže, meni ta oblika ni všeč kot je sedaj ker je kot bi malo podivjala.

cau

Božična zvezda izloča veliko mlečka. Nekje sem prebrala, da je potrebno vse rane obdelati z ognjem, da rastlina ne ‘izkrvavi’. Če ti jo bo uspelo obdržati do jeseni bo itak rastlina malo zrasla, tako da se sedaj ne sekiraj preveč zaradi oblike. Vsako leto je večja.

New Report

Close