Borna kislina
Pozdravljeni!
Kremo za dojenčkovo ritko sem kupila v Mariborskih lekarnah in sem zasledila, da vsebuje borno kislino in sicer 3%. Nato sem šla na internet gledat kaj je to. Je res tako škodljiva? Zakaj jo torej še uporabljajo in to še za dojenčke?
Sem namreč že porabila skoraj celo kremico in tudi pod vratom sem dojenčka včasih namazala, ker je imel rdečo in ker je pediatrinja rekla, da ga lahko tam mažem s kremo za ritko.
Kaj vi mislite o vsem tem? Me je kar prestrašilo. Ali sem s tem škodila svojemu otroku?
Hvala za razumevanje in odgovor.
Lep pozdrav od zaskrbljene mamice!
Pozdravljena!
Začudilo me je, da ste v lekarni dobili kremo s 3%-no borovo kislino za dojenčka. Že zelo dolgo je namreč znano, da ta krema za dojenčke ni primerna.
Borova kislina se je včasih zelo široko uporabljala, ker je bila cenjena kot zelo dober antiseptik – to je učinkovina, ki zmanjša število patogenih mikroorganizmov na koži ali sluznicah. Uporabljala se je tudi kot konservans. Ker ima v koncentraciji 3.%-ov isto gostoto kot očesna tekočina, se je njeno antiseptično delovanje s pridom uporabljalo pri vnetjih roženice. Naša zakonodaja dovoljuje še danes njeno uporabo za oči kot magistralni pripravek (zdravilo, izdelano v lekarni za posameznega bolnika po receptu zdravnika).
Kasneje pa se je izkazalo, da se lahko preko poškodovanih tkiv ali sluznic prekomerno absorbira v telo in povzroči neželene sistemske učinke. Zato se je njena uporaba omejila samo na celo, nepoškodovano kožo. Pri visokih odmerkih, ki se skozi poškodovano kožo absorbirajo v telo, lahko pride do zastrupitve, ki se pokaže kot bruhanje, kolaps, motenje v prebavnem traktu, respiratornih problemov,…..
Iz tega razloga se mazila z borno kislino za dojenčke in otroke do treh let ne priporočajo več. Dojenčki imajo zelo nežno in mehko kožo, ki pa je zaradi stalnega mokrenja včasih tudi vneta in tako še bolj pripravljena absorbirati vse, kar dajemo na njeno površino.
To bi bilo vse.
Kar pa zadeva vaše vprašanje, če ste škodili svojemu otroku, lahko rečem le, da mu niste bili v korist. Po vsej verjetnosti ni bila kožica preveč poškodovana in posledic ni bilo. Za naprej pa vam uporabe te kreme seveda ne priporočam več.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Vem, da mu nisem koristila s tem, čeprav sama niti nisem želela te kreme ampak so mi jo kar dali. Jaz sem samo rekla, da želim kremo za ritko za dojenčka. Namreč v nobeni drugi lekarni ne dobiš kreme z borno kislino, čeprav sem vedno kupovala kreme, ki jih sami mešajo in so takšne, kot jih imajo v porodnišnicah. Torej sem sklepala, da je tudi v MB lekarnah tako.
Mene samo zanima ali lahko zaradi tega mazanja kaj škodi njegovim organom ali karkoli drugače škodi (ker bi naj bila krema tudi kancerogena?)? Porabila sem skoraj celo 100g kremo.
Hvala za razumevanje in odgovor.
Spoštovana gospa,
mnenja sem, da do škode ni prišlo, ker bi vi to že opazili v obliki spoznnavnih učinkov, ki sem jih opisala.
Glede kancerogenosti pa nisem našla nobenega podatka, ki bi to trditev potrjeval.
Prepovedi in odsvetovanja uporabe nekaterih pripravkov za otroke zaradi tveganja neželenih učinkov, postavljamo vedno strožje, kot bi bilo morda potrebno zaradi večje varnosti, ter različne občutljivosti in nepredvidene odzivnosti otrok kot malih bitij. Otrok namreč ni pomanjšan odrasli človek, zato ga je potrebno jemati drugače.
Pomirite se, ker količina, ki ste jo porabili ni bila velika in kot sem rekla, bi bili učinki razpoznavni.
Lepo vas pozdravljam!
Forum je zaprt za komentiranje.