Borelija
Pozdravljeni,
Šestletni sin je približno pred 2 meseci začel dobivati polkrožno črto na obrazu. Nadomestna zdravnica je “ugotovila”, da je to dermatitis. Ker čez 14 dni se je ta črta širila, sva bila napotena na infekcijsko kliniko. Diagnoza: solitarni borelijski eritrem in dobila Ospen sirup 4ml za 14 dni (sin ima 24 kg). Črta je praktično v dnevu izginila. Po 14 dneh smo prenehali z antibiotikom – natančneje 2.11.2017. Čez 14 dni sem opazila, da je sin bled in da je dobil podočnjake, skratka, da je imel utrujen obraz, čeprav je bil živahen in nič tarnal. Pripisovala sem prehladu, saj sem menila, da smo borelijo uničili, če pa je AB vidno deloval (vsaj črte ni bilo več). Vseeno sem šla ta teden zdravnici (se pravi po 1 mesecu odkar je nehal jesti AB). Dala je kri za protitelesa borelije in baje sta bila oba IgE, IgA nad določeno vrednostjo. Naredila je še ostalo krvno sliko, vključno z nekimi mišičnimi encimi in vse kar bi lahko nakazovalo na posledice borelije – ti izvidi so bili vsi ok. Zaradi višine protiteles je uvedla “dopolnilno zdravljenje” in nam je napisala Sumamed 40mg/ml (6 ml 3 dni). Obraz mu je zdaj spet vidno zažarel, oči so bolj čiste, podočnjaki so skoraj izginili (zadnja 2 meseca ga samo še opazujem….)
Danes je pojedel zadnjo dozo. V navodilih pa danes berem, da se emigracijski eritrem zdravi 5 dni. Zato me zanima naslednje:
1. Ali je prav 3 dni ali kaj podaljšava glede na to, da bo AB kar nekaj ostalo? (dobil je namreč 2 steklenički po 15ml). Se bojim, da bakterije spet ne bomo uničili…ČE podaljšava, zmanjšava dozo?
2. Kako naj bom prepričana, da smo tokrat borelijo zares “ubili”? Naj še naprej samo opazujem? Od opazovanja se mi bo počasi že zmešalao, ker včasih že kar vidim črte in sploh ne vem, ali sem še realni opazovalec ali ne.
3. Ali je potrebno po prenehanju Sumameda še enkrat dati kri na protitelesa borelije in če ja, po kakšen času potem, ko nehamo z AB?
4. Glede na to, da je to že druga doza AB ali ne bi bilo smiselno dati kaj močnejšega in kar neposredno v kri (se opravičujem, da sem “pametna” – to sem prebrala danes na forumih, da na infekcijski dajo tudi v kri).
5. Ostalo, kar mi lahko svetujete, da se še da narediti.
Hvala,
zaskrbljena mamica
Ker je bil otrok zdravljen 2x, z dvema antibiotikoma, je najverjetneje sedaj dovolj, če zdravite s Sumamedom 3 dni.
Dinamika protiteles ni metoda, s katero bi ugotavljali ali je bilo zdravljenje uspešno ali ne. Protitelesa razreda G bodo vedno prisotna, kažejo pač staro okužbo.
Z antibiotiki v đilo zdravimo napredovale borelijske okužbe, po opisu pa za to ne gre.