Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Otroci s posebnimi potrebami in dolgotrajno bolni otroci Bolniška za spremstvo odrasle osebe z motnjo v duševnem razvoju

Bolniška za spremstvo odrasle osebe z motnjo v duševnem razvoju

Pozdravljeni,

prebrala sem že pravila OZZ in 61. člen, ki govori o bolniški za spremstvo na zdravljenje predvsem za otroke in mladostnike. Zanima me, kako pa je s pravicami do bolniške za naše odrasle “otroke”? Za našega sina dobivamo vsa nadomestila za postrežbo, ker ni samostojen. Ali morda veste kako je v tem primeru odrejeno spremljanje take osebe na zdravniške preglede? V naslenjem tednu imamo v 100 km oddaljenem kraju preiskavo v UKC LJ. Ker ni samostojen ga mora seveda nekdo izmed nas peljati, nekdo, ki mu zaupa in ob katerem se bo dobro počutil. Ali v tem primeru osebni zdravnik lahko odredi bolniško za njegovo mati ali očeta?

Hvala za odgovor.

MiTe,
malce je bilo treba počakat na odgovor. Sem poprasila Tanč iz foruma Pediatrija, da mi pomaga..
takole je
Otrok do 15. leta starosti, težje ali težko duševno in telesno prizadeti otrok in mladostnik pa do 18. leta starosti ima pravico do spremstva na vsakem potovanju k izvajalcu zaradi uveljavljanja katerekoli zdravstvene storitve, neodvisno od tega, ali potuje k izvajalcu izven kraja prebivališča, ali znotraj kraja prebivališča in neodvisno od njegovega zdravstvenega stanja ali drugih razlogov iz katerih je sicer zavarovani osebi možno odobriti spremstvo. Starejši otrok pa ima pravico do spremstva pod enakimi pogoji, kot druge zavarovane osebe, to je le, če zaradi svojega zdravstvenega stanja ali drugih razlogov ni sposoben sam potovati, potovati pa mora izven kraja prebivališča, ker v tem kraju ni ustreznega izvajalca. To izhaja iz določbe 62. in 61. člena Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja (Uradni list RS, št. 30/03 – prečiščeno besedilo, 35/03 – popr., 78/03, 84/04, 44/05, 86/06, 90/06 – popr., 64/07, 33/08, 7/09 in 88/09, v nadaljevanju: Pravila OZZ). V 62. členu Pravil OZZ je sicer določeno, da ima otrok pravico do spremstva, če potuje k izvajalcu na zdravljenje, vendar je pri tem pojem “zdravljenje˝ razumeti v širšem smislu, to je kot vsako zdravstveno storitev, namenjeno preventivi ali kurativi, torej kot vsak pregled (tudi sistematični), preiskavo, rehabilitacijo ali katerokoli drugo dravstveno storitev, ki pa mora biti krita iz obveznega zavarovanja.

Kar je pomembno: Starejši otrok pa ima pravico do spremstva pod enakimi pogoji, kot druge zavarovane osebe, to je le, če zaradi svojega zdravstvenega stanja ali drugih razlogov ni sposoben sam potovati, potovati pa mora izven kraja prebivališča, ker v tem kraju ni ustreznega izvajalca. Torej IMA PRAVICO, ČE ZARADI SVOJEGA ZDR.STANJA NI SPOSOBEN SAM POTOVATI.

Je pa to eno neurejeno področje, kajti 15 letnik naj bi bil po mnenju ZZZS kar sam sposoben potovanja ali urejanja zadev v bolnišnici?

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close