Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija bolečine v vratu in požiralniku

bolečine v vratu in požiralniku

Pozdravljeni,
V sredo sem bila na pregledu pri osebni zdravnici zaradi bolečega grla (občutek cmoka v grlu kot pri angini). Vročine ali drugih znakov nisem imela, krvni izvidi so pokazali povišan CRP (17mg/l), levkociti v mejah normale, malo slabokrvnosti (118g/L)… skratka zdravnica je rekla da je virusnega izvora. V četrtek sem dobila zelo močne bolečine v celotnem vratu od ušes do ključnice. Bolečina je bila prisotna tako na zelo rahel dotik, kot tudi pri najmanjšem požiranju. Torej požiranje sline je bil že cel podvig, hrane nisem mogla požirati. Šla sem v dežurno, kjer so naredili hitri streptest ki je bil pozitiven, napotena sem bila na infekcijsko. Tam so mi ponovno vzeli kri tako za normalne preiskave, kot za ščitnico. CRP (30mg/l), levkociti (13,1g/L), izvidi za ščitnico so bili v redu, bris žrela negativen, vročina 83,4. Torej niso mi znali povedati odkod te bolečine in zatekel vrat, zato so me napotili še na ORL, kjer tudi ni bilo zatipati nobenih posebnosti, razen velikih tonzilov izven lokov, nadražena sluznica, ščitnica je bila tipna, vendar ne povečana, izredno boleča palpacija v predelu ščitnice in medialno spodaj na vratu (prepisano iz izvidov). Domov so me poslali z naklofeni. Bolečine do danes niso popustile + da sem danes postala še hripava oz. skoraj brez glasu. V ponedeljek se moram zglasiti pri svoji osebni zdravnici. Malo me je postalo strah kaj bi to lahko bilo, da trije specialisti niso mogli odkriti vzroka. Ali imate mogoče vi kakšno mnenje glede na te izvide?
Najlepša hvala za vaš odgovor!

Spoštovani,

glede na laboratorijske izvide in bolečine v žrelu ter vratu, gre najverjetneje za virusno okužbo žrela in grla. Za take virusne okužbe ni zdravila (le za gripo je cepivo in zdravilo).

Priporočam veliko tekočine, zdarvila proti bolečinam, pastile za žrelo. Če se bo stanje po 5 dnevih od začetka še poslabšalo (dodatna bakterijska okužba) ali če ne boste mogli več dobro odpreti ust ali če ne boste mogli ničesar pogltnini ali boste dehidrirani, svetujem obisk osebnega zdravnika.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close