Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Bolečine v nogi

Bolečine v nogi

Moj oče je star 58 let. Od februarja letos čuti bolečine v desni nogi, začele so se pri hoji in sicer v mečah. Čez kakšen mesec se je bolečina, ampak vedno pri hoji, še posebno v hrib, začenjala v kolčnem predelu in se ob fizični aktivnosti širila čez stegno proti mečam. Občutek ima, kot da ga bolijo mišice, vendar pri mirovanju ne občuti nobene bolečine. Naj poudarim, da bolečine niso povezane s kakšno povprejšno fizično aktivnostjo, kar vsi poznamo. Tudi ni imel nobene poškodbe. Bolečina je pa samo v desni nogi in samo takrat, ko jo nekaj časa obremenjuje.
Naj povem, da je bolečina topa, traja pa že kar nekaj časa in me zanuma, kaj mislite, da bi to lahko bilo? Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Pri vašem očetu gre za t.i. klavdikacije, tj. bolečine, ki nastanejo v aterosklerotično (poapnelih) spremenjenih žilah. Zaradi obremenitve se v mišicah poveča potreba po kisiku in hrani, zato naj bi se ustrezno povečal pretok krvi skozi žile. Pri normalnih žilah se to zgodi, pri spremenjenih pa ne. Zato pride do motnje v presnovi v mišicah (podobno kot pri “muskelfibru”), kar povzroči zastajanje presnovkov in bolečine. Te pominejo med po počitku.

Opustiti je treba kajenje, poskrbeti za normalno telesno težo, urejen krvni tlak, urejeno sladkorno bolezen, in čim nižjo raven hloesterola ter za ustrezno telesno aktivnost (do bolečine).

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close