Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Bolečine v mehurju a ni vnetja

Bolečine v mehurju a ni vnetja

Imam težave z mehurjem.
Pogosto grem na vodo (vsaj enkrat, včasih tudi trikrat na noč) s tem da grem zagotovo 2 x pred spanjem (pogosto to pomeni 2x v pol ure). Po uriniranju me rahlo peče… dostikrat se mi zgodi, če ne grem takoj na WC, da me prime krč v mehur in zelo boli. Pregledan imam urnin kjer ni nobenih sprememb…čakam sicer še na Sanford. Pregledano imam tudi maternico kjer naj bi bilo vse ok (niti kri ni pokazala vnetja).
Vse skupaj me zelo moti saj imam tudi bolečine v predelu mehurja (občasno več, včasih nič, včasih le del dneva).

Kaj menite, da je lahko vzrok mojim težavam?

Ali bi lahko imela ledvični pesek? Včasih me boli tudi v predelu ledvic… vendar je bolj nadležna bolečina v mehurju. Kaj naj storim?

Iskrena hvala za pomoč in odgovor!

Spoštovani!

Eno je preveriti, če niso v igri bakterije, ki ne povzročajo levkocitov v urinu in jih ni mogoče najti na urinokulturi – na primer klamidija.
Mogoč je tudi kakšen herpes.
V odvisnosti od starosti je mogoče razmišljati o lokalnem pomanjkanju estrogena – tu se poskusi z vaginalnimi tabletami estrogena, ki so jih ponekod, npr. v Innsbrucku predpisovali tudi mladim ženskam s težavami s sečili.
Urolog lahko pogleda v mehur, napravi cistoskopijo. Pri tem lahko izmeri kapaciteto mehurja. Ugotovi se lahko tako imenovani zastojni urin – preveri da mehur dobro izpraznjujete.
Odtekanje urina iz ledvic v mehur pokažejo IV urografija, najnatančnejša preiskava za kamne je CT sečil. Pred vsem tem je seveda ultrazvočna preiskava trebuha in sečil.
Citologija urina se večinoma kombinira s cistoskopijo.
Če vse to ne najde nič, težave pa so še vedno prisotne, potem govorimo o intersticijskem cistitisu – kronično bolečem mehurju (na internetu je ogromno o tem – interstitial cystitis) in poskušamo pomagati z vbrizgavanjem raznih tekočin v mehur in z zdravili proti bolečinam ter proti depresiji. Seveda ob vsem tem preiskave ponavljamo, da ne bi spregledali česa, kar bi lahko zdravili. Upam, da pri vas ne bo šlo v to smer, temveč bodo težave prenehale ali pa se bo našlo kaj, kar se bo lahko zdravilo. Razen vseh navedenih preiskav lahko tudi sami poskusite s spremembo hrane, ki bistveno vpliva na sestavo urina, ta pa na draženje mehurja in sečnice (če ste mesojedka, preizkusite z vegetarianstvom, če ste vegetarianka, začnite jesti meso ter preverite, ali bi to vplivalo na vaše težave z mehurjem, bistveno zmanjšajte kavo, ukinite cigarete).

Skratka, urologi so tu zato, da opravijo ali vas napotijo na preiskave, da se ugotovi, ali je kaj, kar bi se dalo zdraviti.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Izvid je popolnoma ok. Stanford, podrobnejša analiza, ni pokazala nič. Ginekoloških težav ni, sem bila tudi pri pregledu ginekologa.

Če bi bil zastojni urin, bi šla večkrat po malo na wc? Jaz grem pogosto, a ne malo. Včasih me po lulanju peče. Ne vedno. Včasih so kakšne bolečine v trebuhu, ne vedno. Pisala sem si kdaj in kako nekaj časa in z ginekološkimi težavami ni povezano.
UZ sem delala nekaj let (ene 5 let nazaj) kjer niso našli nič, mi je pa rekel zdravnik da bi lahko pesek (ne ledvični kamni) povzročal te težave… ampak pesek se na UZ ne vidi.

Moje bolečine niso tako močne, da bi potrebovala zdravila. Načeloma tudi ko sem imela vnetje, bolečine niso tako močne… So pa moteče.

Če je IC je treba izklučiti kot piše tudi endiometriozo. Za izključitev te pa je, kot vem, potreben operativen poseg….

Ne jem mesa in ga žal ne bom začela jesti, ker mi ne paše.

Iskrena hvala za pomoč!

Spoštovani!

Endometrioza je stvar ginekologa. Da bi bila v vsakem primeru potrebna laparoskopska diagnostična preiskava trebušne votline – ne vem, to je vsekakor stvar ginekologa. Verjetno imajo kakšne posredne označevalce, s katerimi bi lahko povedali, ali je preiskava smiselna ali ne.

Če je od UZ minilo že več kot leto dni, ne bi bilo nič narobe, da se ponovi. Včasih na začetku težav ni videti še nič, s časom pa pride do sprememb, ki jih zazna tudi ultrazvok. Vsekakor se na izvid UZ preiskave izpred 5 let ne gre zanašati, v tem času se je lahko zgodilo marsikaj – npr. če je bil prej “pesek”, je lahko sedaj zrasel v kamenčke…

Pa še glede zastojnega urina – ja ravno to je bistvo – mehur se pri zastojnem urinu nikoli ne izprazni – vedno je nekaj not in zato se hitreje spet napolni in je ponovno treba odtočiti tisto malo. Torej ja – pogosta hoja na vodo je lahko povezana z zastojnim urinom, vendar je za pogosto hojo na vodo lahko še cel kup bolj pogostih vzrokov kot zastojni urin. Pogosta hoja na vodo pomeni več kot 8x dnevno in naenkrat manj kot 200 ml, primeren volumen urina v 24-urah – torej od jutra do naslednjega jutra pa znaša od 1-2 litra, kar je nad 2 litra pa je ali bolezen ali posebno zdravljenje bolezni (npr. posebni bolniki s kamni) ali pa nepotrebno pretiravanje, zaradi katerega ima človek težave. Vendar nikoli ne moremo reči, naj se kar manj pije – vedno je potrebno izključiti druge (bolezenske) vzroke prekomernega pitja. Ultrazvok enostavno lahko preveri, ali je zastojni urin prisoten – greste lulat, povsem se polulate, potem pa se postavi sonda na trebuh in v trenutku je jasno, ali je mehur prazen ali ni.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljena,

Verjetno je malo pozno vse skupaj in morda nimate več nikakršnih težav vendar vseeno. Strinjam se z mnenji urologa Dr. Tineta Hajdinjaka v smislu da so urologi tu za to, da z različnimi preiskavami izključijo kakšno od organskih obolenj ki se jih da zdravit. Ko se izključi organsko obolenje bolnik/ca pa ima še vedno simptomatiko je potrebno razmišljati v smer funkcionalnega/bolečinskega sindroma. Tukaj je žal veliko možnih diagnoz od katerih je IC kar pogosta. Patofiziologija (mehanizmi) ki pripelje do simptomatike pa je žal komplicirana in multifaktorialna (veliko možnih dejavnikov) in tudi ženski hormoni kot vam je povedal že dr. Hajdinjak so eden od dejavnikov ki ”modulirajo” bolečino in disfunkcijo IC-ja. Tudi hrana lahko igra vlogo vendar pri bolniku z IC-jem naprimer, je hrana le eden izmed modulatornih faktorjev ki spreminja simptomatiko včasih na bolje drugič na slabše in navadno ne kaže v smer kakršne koli alergije oz intolerance nanjo, kot dostikrat mislijo bolniki (kar je povsem logično saj jim hrana spreminja simptomatiko). Enostavno je faktorjev ogromno, vendar menim da dobro razumevanje funkcionalnih sindromov lahko da nek odgovor v smislu kako ukrepati in zdraviti te sindrome. In da, funkcionalni sindromi se dajo uspešno zdraviti.

Sam sem bolnik z funkcionalnimi in bolečinskimi sindromi v notranjih organih (tudi IC med drugim) in zaradi tega sem bil v zadnjih 10 letih po celem svetu, študiral do skrajnosti tudi za stroko in sodeloval z ogromno eksperti z vsega sveta.

Mogoče si več informacij tudi o IC-ju lahko preberete na moji spletni strani, ki je nastala ravno za bolnike z funkcionalnimi bolečinskimi sindromi (www.fsno.si), lahko si predstavljam da boste našli kakšne zanimive informacije saj opisujem tudi IC.

Upam da sem vam kakorkoli pomagal

lp Rok

Že leto in pol hodim od zdravnika do zdravnika. Niti ne bom omenjala kako je to za psiho, da nihče ne ve kaj ti je. Začela sem raziskovat, po več ur dnevno in ponoči in našla sem spletno stran, ravno od vas G. Rok in bilo mi je vse končno jasno. Problem je, da ne kateri urolog mi bo diagnozo postavil…kajti vsak mi predpiše antibiotike, ko vprašam zakaj, saj ni vnetja odgovarjajo da je pač potrebno izklučit tudi to. Urin si testiram vsak mesec, in vedno brez posebnosti. Prav tako sem se testirala za vse spolne bolezni, dvakrat! Osebna zdravnica mi je celo rekla da še ni slišala za sindrom bolečega mehurja!! Mi lahko kdo svetuje na katerega urologa se lahko obrnem, želim diagnozo.

Spoštovani!

Upajmo, da se vam bo kdo oglasil z odgovorom, predlogom za vaše vprašanje. Ampak zgolj v razmislek – ali je prava pot, ko “zahtevate” diagnozo? Če razmišljate v smeri, da bo diagnoza potem vodila do jasnega recepta za hitro ozdravljenje, je mogoče, da niste na pravi poti. Poskusite čimveč izvedeti o intersticijskem cistitisu – to je enostavno – vpišite “interstitial cystitis” v spletni iskalnik – če ne znate angleško pa najdite koga, ki vam bo pri tem pomagal. Življenje z intersticijskim cistitisom je pot, ki jo morate prehoditi oz. hoditi po njej sami – zdravstveni delavci vam lahko zgolj pomagamo, svetujemo in prispevamo k blaženju tistega dela iz širokega spektra težav, ki so trenutno v ospredju. Predvsem pa si morate pomagati sami in se predtem podučiti in preizkusiti razne načine, ki pomagajo ter najti tiste, ki vam omogočajo spopadanje z življenjem in blaženje vsakodnevnih težav.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni,
tudi jaz imam težave z mehurjem od 2009. Eno leto sem bila na antibiotikih,ki mi niso nič pomagali. Nato sem spremenila prehrano. Stanje se izbolša in poslabša. Bakterije in vsi testi b.p. Prav tako cistoskopija. K zdravniku ne hodim več, zaradi zadnje izkušnje leta 2011 ko mi je zdravnik rekel da si domišlam. Naj povem da nimam težav s psiho, sem redn zaposlena z dobrim finančnim stanjem. Staqga sem 30 let in bi rada zanosla. Zanima me ali lahko postanem mama s takšnimi težavami? Ter ali obstaja samoplacniško kjer bi potrdili oz. ovrgli diagnozo boleč mehur? Ter zakaj so me zdravili z antibiotiki ,ce ni bilo prisotnega bakterijskega vnetja?
Hvala za vaš čas in odgovor,

Petra Š.

Spoštovani!

Glede vprašanja, zakaj so zdravili z antibiotiki, čeprav ni bilo ugotovljenih bakterij je odgorov jasen – ex iuvantibus. Testi za ugotavljanje prisotnosti bakterij (in sploh vsega) imajo vedno neko občutljivost in specifičnost, vedno so prisotni lažno pozitivni in za vas releventno lažno negativni rezultati. Če ne moremo napraviti ničesar drugega, pač poskusimo s predpisom antibiotikov.
Težave sicer imate, vendar – če ste se jih naučili prenašati, potem ne vidim, kaj bi pridobili z diagnozo intersticijskega cistitisa. To je diagnoza izključevanja – se pravi ni testov, ki bi potrdili, da je to to (sicer jih razvijajo, vendar zaenkrat še niso v uporabi) – torej napravimo kup preiskav (npr. urodinamskih preiskav ni privat, prave tovrstne preiskave z meritvami pretokov in tlakov ob uriniranju samo v UKC Mb in Lj in Rehabilitacijskem inštitutu Soča…). Diagnozo intersticijskega cistitisa damo, če smo preizkusili vse, kar nam pride na misel in nismo ničesar našli, težave pa so še vedno. In kaj potem? Antidepresivi in blažilne insitilacije raznih snovi v mehur. Se pravi se zdi bolj pomembno, da se preverja s preiskavami, da ni kaj drugega, kaj kar bi bilo mogoče ali celo potrebno zdraviti.
Glede nosečnosti – o tem sem pisal pred kratkim – vpišite v internetni brskalnik “interstitial cystitis pregnancy” in malo pobrskajte – seveda – ne čakajte. Jasno da bodo težave, tako kot dosedaj, lahko hujše ali blažje. Pri nosečnosti je pomembo samo, da redno hodite k zdravniku in v primeru bakterij v urinu redno jemljete antibiotik, tudi če težav ni. To je posebnost pri nosečnosti. Morda opravite prej ultrazvok sečil – če bi našli kaj posebnega, bi bilo morda smiselno ponovno obiskati zdravnika in razčistiti, ali je moč kaj napraviti, nato pa ne vidim ovir – seveda pa je smiselno, da se o nameravani nosečnosti pogovorite z vašim ginekologom – ali ta vidi kje zadržke?

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni,
najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.
V tem času sem opravila cistoskopijo in biopsijo ki je b.p.
Ginekološka testiranja ki so b.p.
Urikult,povišani leu. Ostalo normalno,bakterij malo.
Tri dni me že tako boli, da nimam več volje do življenja.
Sem na spasmexu 5mg,brez učinka.
Boli me skoz, posebej pa na koncu ko uriniram. Skoz hodim na wc. Tudi po kaplicah.
Občutek ob odvajanju je kot da gori urin,takšna vročina. Mir imam samo ponoči, pa še takrat me boli da težko spim.
Sem popolnoma ubupana.
Je kje na svetu zdravilo,ki bi mi olajšalo življenje?

Petra

Spoštovani!

Dobro je, da iščete. Žal očitno še niste našli načina, ki bi vam pomagal prenašati težave. Če so urološke – ne vem, kaj vse ste že preizkusili, zato ne morem reči, kaj bi bilo mogoče še (Ialuril, Emselex, Omnic, Uralyt, Acimethin Gry, imipramin…). Ne vem tudi, katero od fizioterapevtskih modalitet ste že preverili (elektro, magneto terapija, termoterapija…). Če so bakterije prisotne – ali vemo katere in na kaj so občutljive in kateri antibiotik jih lahko zavira?
Žal so številna od naštetih zdravil pri nas samoplačniška (jih je potrebno nabaviti v tujini), prav tako fizioterapevtske možnosti (žal na področju zdravstva dosti zaostajamo za državami, kot so na primer Avstrija, Slovaška in podobne…). To pa ne pomeni, da ne poskusite iskati naprej, če imate težave, da ne beležite dnevnika uriniranja, da se ne poskusite disciplinirati glede uriniranja, da ne poskušate iskati hrano, ki bi vam pomagala… odvisno je predvsem od vas. Malo verjetno je, da bo rešitev prišla “od zunaj”.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Hvala za tako hiter odgovor.
Imate mogoče še vi kakšno idejo na kateri pregled še naj grem?
Urolog pri katerem sem bila, ni imel več zamisli.
Bila sem tudi na ultrazvoku ki je bil b.p.
Rekel je da antibiotike mi ne bo več predpisal saj je urin sterilen,brez bakterij.
Od kod leukuciti, mi ni znal pojasniti.
Do sedaj sem redno kontrolirala urin,vnetje z bakterijami je bilo od leta 09 do danes prisotno enkrat oy
V teh letih sem predvidevala,da bo izvenelo. Ampak ni. Je le enako,občasno še hujše. Kot da bolečine niso dovolj, ta mesec mi je že dvakrat tudi ušla voda. Prej nikoli. Je pa res da zadržujem do konca.

Mogoče se vam kaj sanja,kaj je narobe z mano? Nora nisem, vem da me boli, najbolj ko odvajam vodo

če jo je pod 100 ml, če nad 200 so bolečine manjše. Na koncu vedno peče. Enkrat na mesec,temu pravim praznik,težav z odvajanjem nimam. Največje imam popoldan in zvečer.

Če imate kakšen predlog, bi vas še prosila.

Hvala

Spoštovani!

Naj še enkrat ponovim – ne vem, ali ste vse navedeno zgoraj (Ialuril, Emselex, Omnic, Uralyt, Acimethin Gry, imipramin, botulinum toksin, fizioterapevtske modalitete elektro, magneto terapija, termoterapija…).že preizkusili, ne vem, kaj pokažejo urodinamske preiskave.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Na urudinamskih preiskavah nisem bila, saj so mi rekli da ni smiselno.
A bi lahko tako bolelo zaradi napake v urodinamiki?
Oprostite ampak se ne spoznam na te zadeve. Zbolela sem tudi mlada,
opazila da nekaj dni po cepljenju tako da ne vem ali lahko boli zaradi takih napak.
Zanima me še samo to,koliko več možnosti imam, da bom dobila raka na mehurju?
In če se po porodu stanje poslabša?

Hvala

Spoštovani!

Glede urodinamike ne vem, če so v UKC Ljubljana že popravili aparat. To pomeni, da v praksi lahko to preiskavo opravite samo v centru za rehabilitacijo Soča v Ljubljani (kjer pa se ne ukvarjajo s takimi problemi, temveč predvsem z rehabilitacijo po poškodbah hrbtenice) in v UKC Maribor (tu le dva zdravnika). Urodinamske aparate imajo sicer tudi marsikje drugje, vprašanje pa je, ali se časovno in strokovno posvečajo vašemu problemu.

Na raka mehurja kot vzrok draženja vedno pomislimo – tu pač kontrolne cistoskopije in citologije urina povedo, ali je kaj ali ni. Navadno ni, ni povezano s tem. Nimate več možnosti za raka mehurja kot običajna oseba. Glede raka mehurja je važno predvsem, da ne kadite.

Kaj bo po porodu oz. kaj bo čez nekaj let, ne glede na to, ali boste rodili ali ne, ne more nihče napovedati. Smiselno pa je roditi prej kot kasneje.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pa morda poznate kakšen primer,da so zaradi tega prisotne bolečine?
Nisem še rodila,opravlam sedečo delo in tudi malo na terenu, ampak nikoli nič fizičnega.
Sem tudi bol “lena”ne športam. Hodim pa vsak dan 1km na sprehod. Nikoli nisem kadila. Nikoli pila. Nik
oli dobene droge.

Hvala

Spoštovani!

Ne vem, na kaj se nanaša vaše vprašanje “Pa morda poznate kakšen primer,da so zaradi tega prisotne bolečine? ” Zaradi česa?

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Se opravičujem za nejasno vprašanje.

V mislih sem imela, če so lahko bolečine prisotne od prekomerno aktivnega sečnega mehurja ali pa zastajanja vode v mehurju? Kot sem že omenila bolečina je topa, pekoča, ko odvajam urin proti koncu je žgoča. Ko je mehur ” prazen” ne poneha. Bolj pogosto ko uriniram večja je bolečina. Bolj je mehur prazen močnejša je bolečina.

Od včeraj zjutraj sem že brez bolečin, uriniram pa še vedno po 10 krat na dan.

Hvala za odgovor

Spoštovani!

Lepo, da ste brez bolečin! Za normalno štejemo uriniranje do 8x dnevno – če gre za stanje po vnetju, potem je mogoče, da bo čas še prispeval k izboljšanju.
Če težave ne bodo izginile ali se bodo še ponovile, je izpolnitev mikcijskega dnevnika ter urodinamska preiskava tista, ki opiše stanje mehurja in na osnovi katere se lahko bolj približamo diagnozi in nato odločamo o nadaljnih ukrepih – npr. če z urodinamsko preiskavo ugotovimo prekomerno aktivni sečni mehur, je predlagati antihilinergična zdravila dosti bolj smiselno kot pa, če to napravimo kar “na pamet”, brez preiskave. Lahko, čeprav redko, tudi pri ženskah ugotovimo obstrukcijo itd…
Zastojni urin je zelo relativna reč. Danes je, jutri ga ni… Če ga redno ugotavljamo (več kot 50 ml) in utemeljeno sumimo, da prispeva k težavam, potem pač pacientko naučimo samokateterizacije in hitro se pojasni, ali zastojni urin res je (v tem primeru pač samokateterizacija težave reši) ali pa je bila to zgolj naključna najdba ene preiskave.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni gospod Doktor,
bolečina se je žal vrnila včeraj.
dobila sem tudi rezultate krvi kjer je SR 16, moral bi biti do 15.
rahlo povečani jeterni testi.
Poskusila sem že zelo veliko tablet, sedaj pa sem izgubila upanje. Tudi raka nimam, ne intersticijskega cistitisa. Osebna zdravnica mi je rekla da žal ne ve kako bi mi lahko še pomagala,prav tako urolog in ginekolog. Boli,peče,gori stena ki je med noznico in mehurjem. glede na to da nihče nič ne najde se bom pac sprijaznila s trpljenjem. Ljudje pravijo da izgledam zelo zdrava, ampak v meni je nekaj narobe. s tem živim že stiri leta, do sedaj sem prenašala in bom
tudi naprej.

hvala za ves vaš trud in pomoč

New Report

Close