Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija bolečine v levem uhlju

bolečine v levem uhlju

Pozdravljeni,

Stara sem 59 let. Prosim za nasvet glede bolečin na levem delu glave oz v levem uhlju. Že skoraj pred poldrugim letom so se mi začele pojavljati različne bolečine v levem uhlju, ki se občasno širijo tudi navzgor proti sencam, kjer so bolj pekoče. Bolečine v uhlju so raznovrstne, večinoma tope, včasih občutim kot bi imela v uhlju tujek, drugič občutim nekakšen pritisk, spet naslednjič čutim nekakšno migotanje, utripanje, vrvenje, prav včeraj je bilo hudo – na trenutke se mi je zdelo, da mi kri buta nekje v ušesu, potem se mi je na sekundo pojavljalo nekakšno pokanje, ki se je pojavljalo še ponoči, danes čutim nekakšno pekočo bolečino in občasno #butanje krvi«. Opisane bolečine se vedno začno prav v uhlju, nato se razširijo še na senca in občasno še navzgor po levem delu glave. Pojavljajo se nekaj dni, potem zna biti kakšen teden ali dva mir, pa spet… Osebna zdravnica ni opazila ničesar posebnega, zato sem opravila samoplačniški pregled pri otologu in test na VTG, ker imam tudi občasne manjše vrtoglavice. Tudi otolog ni zaznal ničesar posebnega (malo ceruma v sluhovodu, sluhovod brez znakov vnetja, bobniči sivi, celi z relfeksi, nosnici čisti, prehodni, žrelo mirno), razen začetne naglušnosti. Moram dodati, da sem v preteklosti večkrat zaznala, da se mi na tem uhlju ušesno maslo ne izloča redno (večkrat so mi to uho izpirali).
Pred enim letom sem se enkrat ponoči zbudila z zelo hudo bolečino (že v času, kar se pojavljajo navedene bolečine) in takrat sem bila poslana k nevrologu. Opravila sem CT glave, ki ni pokazal nekih posebnosti, razen da sem enkrat imela eventuelno kap (bila je videna prav minimalna sprememba), vendar ne nevrolog, ne osebni zdravnik nista temu pripisala kakšnega pomena. Takrat so mi opravili tudi biopsijo temporalne arterije zaradi bolečin v sencah, vendar je bil izvid v mejah normale.
Jaz pa se vedno znova srečujem z zgoraj navedenimi bolečinami, za katere se mi zdi, da izvirajo iz uhlja. Kaj bi to lahko bilo? Gre za poškodbo kakšnega živca, za motnje v krvnem obtoku? Naj grem ponovno k otologu? Kakšne preglede bi morala po vašem mnenju še opraviti oz. kam naj se obrnem, da bom prišla bolečinam do živega.
Vnaprej hvala za vaš nasvet in lep pozdrav.

Spoštovani,

za kronično bolečino v predelu ušesa, ki seva navzgor v glavo in se spreminja po moči in lastnostih (topa, pekoča, utripajoča, itd), je zelo veliko vzrokov. Pri vas so izključili že:
– vnetje ušesa
– vnetje arterije temporalis (temporalni arteritis), ki je avtoimunska bolezen
– ekspanzivno tvorbo v v možganih (tumor, krvavitev itd,)
– zvišan intrakranialni tlak
– nevralgijo = vnetje živca (ta bolečina je ostra in kratkotrajna).

Motnjo v krvnem obtoku bi pokazal UZ vratnih žil. Predvidevam, da ste ga opravili.

Možna in zelo verjetna vzroka sta – mogoče kar oba:
– obraba čeljustnega sklepa zaradi nepravilnega ugriza ali preobremenjevanja le ene strani pri grizenju, zaradi novih protetičnih izdelkov. Svetjem mehko hrano, vaje za čeljustne sklepe, prilagoditev ugriza pri svojem zobozdravniku, ev. injekcijo kortikosteroida in nesteroidnega antirevmatika v sklep (to delajo maksilofacialni kirurgi).
– degenerativne spremembe vratne hrbtenice in utesnitev živčnih korenin – svetujem vaje za razgibavanje, napotitev na fizioterapijo za vrat s strani vašega zdravnika.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close