Bolečine v kolkih pri artrozi
Spoštovana mag. farm. Nada Irgolič
Že 10 let imam močne bolečine v kolkih zaradi artroze, še posebaj me bolijo gluteusi po hoji (1-2 ure). Ker ne želim pretiravati z anagletiki, bi želela slišati še kakpen nasvet o drugih možnostih terapije. UZ, magnet, diadinamski tokovi mi ne pomagajo.
Prosim, če mi lahko svetujete, ali so poleg zdravil in fizioterapije, ki sem jo imela do sedaj, možnosti še kakšnega drugega zdravljenja.
Hvala že v naprej, za vaš cenjeni odgovor.
Spoštovana gospa!
Bojim se, da nisem najbolj primerna za svetovanje v Vašem primeru. Strokoven in kompetenten odgovor Vam lahko poda le zdravnik, ki se ukvarja s to problematiko.
Ker pa ste že omenili zdravila proti bolečinam, se strinjam z Vami, da pri tem ne gre pretiravati, še posebej ne, ker analgetiki ne odpravljajo vzroka Vašim težavam, temveč le za določen čas umirijo bolečino, ki se potem znova pojavi. Poleg tega pa ta zdravila lahko povzročajo vrsto neugodnih neželenih učinkov. Zagotovo pa ne bodo privedla do trajnejšega izboljšanja.
Svetovala bi Vam, da morda razmislite še o malo bolj aktivni fizioterapiji, s katero bi okrepili mišičje v predelu, ki Vam povzroča težave. To je način, ki se v literaturi pogosto omenja kot dobra možnost zdravljenja podobnih problemov.
Seveda pa bi moral terapijo odobriti izurjen strokovnjak, izvajati pa bi jo morali pod njegovim strokovnim nadzorom, ne sami.
Upam, da boste našli učinkovito rešitev.
Lepo Vas pozdravljam!
V zvezi z vprašanjem, ki ste ga zastavili magistri Irgolič, bi vam rada posredovala svoje izkušnje.
Dolga leta trpim za obrabo hrustanca v več sklepih, toda bolečine in obraba so najhujše v kolkih. Nihče jih ni znal opredeliti. Poskusila sem razne fizioterapije, toda nobena ni bila uspešna. Želela sem okrepiti mišice in se izogniti nadaljni prehitri degeneraciji sklepa. Tedaj sem naletela v tedniku “Moje zdravje” maj 2009 na članek izrednega profesionalnega fizioterapevta Luke Slabeta, ki govori o mišicah, ki vzdržujejo in ščitijo hrbtenico in mišicah, ki omogočajo gibe v kolku. Na tako nazoren prikaz doslej še nisem naletela, čeprav sem prebrala veliko poljubno-znanstvene literature.Oglasila sem se v njegovi fizioterapevtski ambulanti, kjer mi je natančno povedal vaje za raztezanje in kjer sem (in še vedno) redno delala posebne raztezne vaje na aparatu za pasivno računalniško vodeno raztezanje določenih mišic. Moja gibljivost se je zelo povečala, praktično pa so minile bolečine, ki so bile dotlej vsakodnevno prisotne. Neizmerno sem mu hvaležna in bi želela tudi druge sotrpine opozoriti na tega izrednega in neverjetno podkovanega fizioterapevta, ki si je znanje osvajal pri najboljših strokovnjakih v ZDA in ima diplomo “Excercise Sciences and Health Department.Preberite si celotni članek, veliko se boste naučili. Lepo Vas pozdravljam!
Forum je zaprt za komentiranje.