Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Bolečine v kolenih in kolku

Bolečine v kolenih in kolku

Spoštovani,

Prosim za pomoč pri razlagi izvida. Imam  bolečine v kolku in kolenih, ki so prisotna že 6 let, zadnje leto se je pojavila še bolečina v kolkih. Bolečina je res že neznosna in je tudi stalna pojavi se ob aktivnosti in mirovanju. Stara se 20 let in do sedaj me nihče ni jemal resno, zdaj sem dobila veliko informacije in so vse zelo različne, zato bi želela še slišati nekaj drugih mnenj. Do sedaj vem to, da najverjetneje gre za patelarni tendinitis na obeh kolenih.

 

MR kolkov pravi tako

Fiziološka količina tekočine intraartikularno obojestransko.

Blago konveksen prehod glave na vrat femurja lateralno obojestransko. Anterosuperiorno labrum je obojestransko nekoliko degeneriran z nakazano fisuro ob bazi na približno 2. Uri. Sklepni hrustanec je obojestransko brez posebnosti. Ohranjena narastisca prikazanih tetiv. Nekoliko ožji ishiofemoralni prostor obojestransko – 14 mm. Nakazuje se možen minimalni edem mišice quadratus femoris – lahko blaga utesnitev. V poteku nevrovaskularnih struktur posebnosti ni videti. 24 mm velika cista v predelu bulbouretralnih žlez levo.

Blago konvesken prehod glave na vrat femurja lateralno obojestransko ter nakazano degeneriran anterosuperiorni labrum s tanko fisuro ob bazi na 2. Uri. Nakazano ožji ishiofemoralni prostor z znaki možne minimalne utesnitve.

 

MR L Koleno

Patela je na primernem mestu. Patelarni hrustanec je primerne višine in signala. Patelarni ligament in tetiva qvadricepsa sta primerna. Sprednja in yadnja križna vez sta ohranjeni. Meniskusa ohranjata signal in višino. Signal kostnine in muskularnih struktur je primeren.

MR D Kolena

Izliva ni. Femoro tibialna sklepna špranja je primerno široka. Višina sklepnih hrustancev je ohranjena. Patela je na primernem mestu. Patelarni hrustanec je v predelu lateralne fasete homogeno višjega signal, sicer primerne višine in v ostalem ohranjenega signala. Patelarni ligament, tetiva qvadricepsa ter lateralni in medialni kolateralni ligament so primerni. ACL in PCL sta v mejah normalnega. Meniskusa sta primernega signala. Signal kostnine in muskularnih struktur je primeren.

Mnenje: Hondromalacija patelarnega hrustanca 1. Stopnje.

 

Za odgovor se vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav.

Spoštovani!

MR kolkov je pokazal možno manjšo rupturo labruma, zato svetujem pregled pri dr.Stražarju na Ortopedski kliniki, ki se ukvarja s to patologijo, da poda mnenje glede artroskopije. MR kolen je pa pokazala zmehčan hrustanec pod pogačico. V prvi fazi svetujem intenzivne vaje za stegensko mišico, vaje na fitnesu, fizioterapijo v ZD in poskusite z jemanjem Glukozamina in Kolagena. Kontrola nato pri ortopedu čez pol leta in ocena stanja. Če bodo še vedno prisotne bolečine, je opcija tudi injekcija haluronske kisline v kolena.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close