Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Bolecine v analnem predelu

Bolecine v analnem predelu

Spoštovani

Sem 25 letno dekle z nekaj težavami, ki me žalostijo in povzročajo skrbi. Naj za začetek povem, da vem, da forum ni pravi naslov za razrešitev težav in da je potrebno zravnika osebno obiskati. Trenutno sem v fazi opravljanja preiskav ampak preden bom dala skozi vse bo verjetno še minilo nekaj časa, zato se obračam na Vas, da mi morebiti kaj svetujete, podate mnenje o težavah in možnih vzrokih…mogoče predlagate kakšnega še posebno dobrega zdravnika za to področje.

Moje trenutne diagnoze:
– celiakija (diagnosticirana že 5 let)
– laktozna intoleranca (diagnosticirana že ok. 7 let)
– mikrocitna hipokromna anemija (Hb in železo od nekdaj nizko)
– analna fisura

Diete brez glutena se držim 100 %, laktozo občasno zaužijem. Krvni izvid: http://shrani.si/f/3Q/vD/1j2yWhq2/20190505111452.jpg pomanjkanje b12 že zdravim s tabletami b-complex, železo pa bom prejela v žilo v prihodnjih dneh. Najhujša težava, ki pa mi zares otežuje življenje in ovira moje vsakdanje aktivnosti, je analna fisura…naj bi bilo to. Prvič se mi je pojavila kakšnih 8 let nazaj po odstranitvi hemoroida v SB SG. Odstranili so ga v lokalni a., menim da poseg ni bil korektno opravljen saj sem čutila VSE, anestetik v 5 min verjetno ni prijel, zakrčila sem se in po posegu odšla z izjemno hudimi bolečinami. Leto in pol sem se nato spopadala z bolečinami analne fisure, ki so bile izjemno hude. V vmesnem času sem pogosto hodila na ambulantne preglede k proktologu. Rektalni pregledi niso bili izvedljivi, za ponovno opreracijo pa se zaradi straha in slabe izkušnje nisem odločila. Bolečine so nato k sreči prenehale same od sebe.

Zopet pa se je ta nadloga (fisura) pojavila decembra 2018. Blato odvajam nekje 2x dnevno, vsako odvajanje je zares boleče, občasno je prisotna tudi sveža kri na koncu odvajanja. Blato je včasih normalno, večinoma pa bolj mehko, občasno tekoče, odvajam dokaj obilno. Črevo se mi zdi da imam zelo aktivno, veliko se mi pretaka. Pogosto me napenja, po vsaki hrani sem zelo napihnjena. V preteklosti sem že imela podobne težave, internist je predlagal kolonoskopijo (mogoče za izključitev Chr. bolezni) ampak je v istem dodal, da je na takšno črevo (analna fisura, zakrčena mišica, boleča odvajanja) skorajda nemogoče opraviti ta pregled. Imam tudi bolečine v trebuhu, ki so sicer v zadnjih 2, 3 tednih manj pogoste. V tem času sem bila tudi na gastroskopiji, ker so bolečine odsevale iz želodca. Celotnega izvida še nisem prejela, vem pa že, da bakterije nimam, zdravnik pa je omenil, da na prvi pogled ni videl kakšnih ranic ali drugih posebnosti. Skratka, bolečina in neprijeten občutek po odvajanji traja še nekaj ur. Dva dni nazaj pa se mi je zgodilo sledeče. Ko sem želela odvajati me je prijel močan krč zaradi menstruacije, sumim, da sem se zakrčila tudi v zadnjiku saj ko sem blato želela odvajati ni in ni šlo oz. je po nekem času šlo z močnimi bolečinami, čeprav je bilo blato dokaj mehko. Pojavila se je bolečina kot vsaka do sedaj. Poleg nje pa čudna bolečina, ki traja še danes, ne popusti in me zelo skrbi. Bolečina ni prisotna v danki ampak levo od nje v notranjosti. Če se tam potipam me malenkost zaboli in bolečino točno lociram v nekem pasu ob anusu do trtice. Mislim da ni zatrdlina, ne otipam kakšne bule. Le zelo moti ko sedim, ležim, ko hodim…odgovarja le določen položaj leže in stoje če se ne premikam.

Glede na vse moje težave me predvsem s to zadnjo bolečino skrbi, da gre za kaj hujšega (tumor, rak danke, črevesja). Ali je možno, da bi bila kila?! Glede te čudne bolečine me torej res skrbi in če bi lahko podali kakšno mnenje tako na daleč bi bila res hvaležna. To je največji razlog zaradi katerega Vam pišem.

Če ste pri volji odgovoriti me zanima še kakšno zdravljenje analne fisure bi mi priporočili?
In še nekaj, zavedam se, da bi bilo dobro opraviti kolonoskopijo. Do sedaj sem se opirala na zdravnikove besede, da bi pregled bil ob takem bolečem in zakrčenem črevesju nemogoč. Sedaj vem, da ga je možno opraviti tudi v sedaciji, ko bi to bilo malo lažje ampak me zelo skrbi kako bi prenesla čiščenje črevesja. Ne predstavljam si, da bi celo noč pred pregledom odvajala saj je že eno samo še tako mehko odvajanje zelo boleče. Ne vem, če bi lahlo zdržala take bolečine, po vsem tem pa bi sledil še pregled kolonoskopija. Ali imate mogoče kakšne izkušnje s tem, mi lahko kaj predlagate?

V naprej se vam ISKRENO zahvaljujem za odgovor. Upam, da se bom lahko vsaj malo potolažila z njim. Imam pa vsekakor namen obiskati zravnika. V prohodnjih dneh me čaka UZ trebuha, preparat žleza v žilo in obisk pri osebni zdravnici, ki jo bom prosila za nadaljne preiskave. Se pa res priporočam za kakšen Vaš dragocen nasvet in priporočilo.

Prijazno Vas pozdravljam,

Pozdravljeni,

Kot ste že navedli in sami sklenili pri vas gre za dokaj kompleksno simptomatiko. Težko vse skupaj povzamem v kratkem vendar bi svetoval naslednje:
-proktološki pregled je v tem trenutnku najbolj pomemben. To kar tipate so verjetno hemeroidi (pogosto fibrozirajo in zgledajo in se tipajo kot ene frnikule). Možnosti tumorja so pri teh letih zelo majhne. Ne bi se sedaj fokusiral na zgornja prebavila, saj simptomi, ki so trenutno v ospredju so verjetno zaradi zadnjika. Analne fisure znajo biti zelo zoprna reč. Pečejo, bolijo, odvajanje blata je boleče. Predvsem je potrebna izjemno dobra higiena, svetujem uporabo vlažilnih robčkov po vsakem odvajanju (izogibanje suhem toaletnem papirju), umivanje brez robčkov je itak najboljše. Uporabite redno lokalna mazila. Recimo Faktu ali Modulex.
– priporočam proktologe v Mariboru “Zdrav splet ali v Ljubljani Iatros (https://iatros.si/).
Pomembna je skrb za odvajanje mehkejšega blata, uživanje vlaknin, probiotiki …
Upam, da sem vam vsaj za začetek dal neke usmeritve.
kolonoskopija naj ostane za kasneje.
Lp

asist. Željko Perdija dr. med., spec. internist, pulmolog in gastroenterolog Strokovni direktor CiiM plus Maribor Center za interno in interventno medicino https://www.krcnezile-ciim.si [url]https://ultrazvok-ciim.si[/url] https://preventiva-ciim.si

New Report

Close