Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Bolečine pod palcem desnega stopala

Bolečine pod palcem desnega stopala

Pozdravljeni,

zaradi dolgotrajnih bolečin pod palcem desnega stopala, ki so znosne v mirovanju in se povečajo med aktivnostjo (hojo), sem obiskal fiziatrinjo, ki je opravila UZ pregled in me zaradi suma na zlomljeno sezamoidno kost poslal še na CT.

Radiolog ni našel frakture v skeletu, sem pa kasneje opravil fizioterapijo z laserjem in protibolečinsko elektroterapijo, ki pa ni prinesla sprememb.

Po MRI tudi nismo prišli do diagnoze.

Kasneje sem obiskal ortopeda, ki si je pogledal CT in MRI, opravil pa tudi UZ in zaključil:

– Fractura ossis sezomoidi medialis pedis dex.

– Chondropathia art. MTP I. pedis dex. incip.

– plantarna fascija

Predlagal mi je ortopedske vložke ali operacijo – odstranitev sezamoidnih koščic.

Zato sem še enkrat šel na fizioterapijo, tokrat z magnetno terapijo in protibolečinsko elektroterapijo, po kateri sem čutil spremembe. Kontrolni UZ pregled je pokazal izboljšanje vnetega tkiva, kost pa še vedno ni zaceljena (naj bi pa bil »narastek«).

Vse skupaj traja že več kot tri leta, bolečine pa ostajajo, in se povečujejo s prehojeno razdaljo, izvajam pa tudi vaje za plantarno fascijo.

Hvaležen bi vam bil za nasvet, zanima pa me tudi vaše mnenje glede domačih naprav za magnetno terapijo – blazina in podobni ročni pripomočki.

Prijazen pozdrav

Spoštovani!
Moral bi videti tudi sam CT in MR posnetke, ker diagnoza po mojem mnenju ni prepričljiva. Ker CT ni pokazal zloma, lahko gre tudi za bipartitno sezamoidno kost (kost v dveh delih, ki je anatomska varianta). Operacijo definitivno zaenkrat odsvetujem. UZ tudi ni dobra preiskava za oceno celjenja zloma (treba je opraviti RTG ali CT). Svetujem široko in udobno obutev ter razbremenilne vložke, nadaljujte s FTH, ki vam pomaga. Magnetna terapija je v redu.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close