Najdi forum

Bolečine

Pozdravljeni, pišem vam, ker sem zelo zaskrbljena za mamino stanje. Mama je stara 69 let, suhe postave, ima 54 kg pri 155 cm višine. Je zelo aktivna za svoja leta. Vsak dan zjutraj telovadi, vsak dan pešači vsaj 3 – 4 km, dela na vrtu in je ves čas v pogonu. Že 10 let se spopada z močno osteoporozo. Jemlje zdravila. Ne vem sicer kakšna, zdi se mi da dobi injekcijo Prolio na pol leta. V zadnjem času jo močno bolijo kolki in hrbtenica, tudi v vratnem predelu. Bila je na RTG medenice s kolkoma. Dobila je naslednji izvid:
Zmerna ileosakralna artroza obojestransko. Kaput levega femurja leži nekoliko višje od desnega – ukrivljena hrbtenica? V projekciji kaputa levega femurja se nahaja približno 14 mm v premeru velik areal skleroze neznane etiologije.
In še izvid lumbosakralne hrbtenice:
RTG slikanje ledveno križne hrbtenice v AP in stranski projekciji:
Normalna višina korpusov in diskuov ledvenih vretenc. Intervertebralna artroza ledveno križnega prehoda. Napredovala ileosakralna artroza obojestransko. Suspektna osteoporoza slikane hrbtenice.
Mama je napotena na CT preiskavo levega kolka in merjenje kostne gostote na kateri je bila pred dvema letoma. Dobila je tudi terapijo. Naj povem, da je poleti prebolela boreliozo za katero ni bila zdravljena, oz. je antibiotike dobila šele po enem mesecu.
Rada bi vaše mnenje glede na izvide. Kaj lahko pričakujemo, kako ji lahko pomagamo, nasvete glede gibanja, prehrane, zdravil, terapij, kaj priporočate? Morda še kakšno preiskavo?
Hvala Vam za odgovor.

Spoštovani!
Glede na izvide RTG preiskav ima obrabo sklepov med medenico in križnico (kar je lahko tudi znak revmatskega obolenja, zato svetuejem MR preiskavo sakroilikalnih sklepov in pregled pri revmatologu), otoček skleroze v glavici leve stegnenice (verjetno je to nenevarno, to bo izključila CT preiskava), ima pa tudi obrabo ledvene hrbtenice (če ima hude bolečine v križu, naj opravi še MR preiskavo). Jemlje naj še naprej zdravila za osteoporozo, svetujem redno fizično aktivnost in fizioterapijo v ZD. Lahko potem z izvidi CT kolka in MR ledvene hrbtenice opravi pregled pri ortopedu.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close