Bolečina na ugriz po menjavi plombe
Pozdravljeni!
Pred mesecem dni mi je zobozdravnica zamenjala okluzalno amalgamsko plombo na zobu 16 za MOD kompozit (okluzalno sicer ni bilo z njo nič narobe, vendar sem jo želela zamenjati, če je že ravno preparirala zob zaradi aproksimalnega kariesa).
Pred zamenjavo z zobom nisem imela nobenih težav, tudi na rentgenu ni bilo vidnih sprememb (razen kariesa), sedaj pa me že cel mesec ostro zaboli ob ugrizu. Zob ni občutljiv na temperaturne spremembe in me spontano ne boli, boli le ob ugrizu (predvsem trše hrane) in bolečina mine nekaj sekund po odstranitvi dražljaja. Ne čutim niti, da bi bila zalivka previsoka. Predvidevam, da je bila precej globoka, saj je zobozdravnica naredila tudi IKP (vsaj tako je bilo razvidno na računu).
Ali je možno, da je prišlo zaradi vrtanja do okvare pulpe? Ali pa, da je zalivka slabo narejena, da so morda ostali ujeti zračni mehurčki ter da je kompozit na določenih mestih slabo spolimeriziran?
Upam, da endodontsko zdravljenje ne bo potrebno.
Čez dva tedna grem spet na pregled, vendar bi rada slišala več različnih mnenj.
Najlepša hvala za odgovor!
Pozdravljeni,
očitno gre le za preobčtljivost na uporabljeni material, ki pa lahko traja tudi leto dni. V primeru večjih bolečin, plombo odstranimo in apliciramo zdravilo za pomirjanje pulpe.
Srečno.