Najdi forum

Spoštovani!

Stara sem 31 let in s partnerjem sva skupaj eno leto in pol. Med nama je iskrena ljubezen, polna čustev in obojestranskega zaupanja. Ko nekoga ljubiš z vsem srcem, si z njim jasno želiš tudi otroka. Tukaj pa nastane problem; jaz si srčno želim zanositi in imeti naraščaj, partner pa temu jasno in glasno nasprotuje. Mnenja je, da se imava lahko tudi brez tega lepo in da si z menoj želi vse, a ne še sedaj.
Vem, da je siliti nekoga v nekaj, česar si ne želi, najslabše, a enostavno ne vem, kaj storiti? :((
Zgleda, da mi materinski nagon ne da in ne da miru, vsakič ko sem zunaj in ko vidim mamice z otročki, se mi naredi cmok v grlu in boli me, da jaz tega ne bom nikoli doživela.

Toliko za enkrat,

Hvala in lp
PiaK

če boš zanosila proti njegovi volji, ne bo ravno srečen… a si ga vprašala zakaj noče otrok? poznam veliko parov z otroci, in perfektno funkcionirajo pa še vedno potujejo in žurirajo skupaj, samo more bit dobra organizacija 🙂 v čem je problem pr njem? svoboda, žuriranje? kaj?

vendar je to dober znak, ko je rekel – ne še sedaj =)

mogoče se mu zdi prezgodaj in se hoče prepričat ali je to to in bo mogoče potem izrazil željo po otroku…

V svojem pismu govorite o stiski, ki jo prinaša pogovor o otroku. Oba sta se znašla v neki slepi ulici , saj si drug drugemu postavljata nepremagljive blokade. Gre za čustveni ples v katerem se vaš partner vrti okoli strahu in vprašanja ali me boš kljub novorojenemu otrku sprejemala, ali ti bom še vedno pripadal? Prihod otroka v zakonski sistem pomeni največji izziv sami strukturi, saj v odnos vstopi nekdo, ki je čustveno zahteven a obenem povsem odvisen od svojih staršev in njihovega sodelovanja saj otrok odpre nove še neodprta področja čustvovanja. Varnost pa za otroka pomeni jasna struktra čustev, prostora in časa. Kje bo v tem času prostor za mene, je vprašanje ki si ga postavlja vaš partner?
Ne vem kakšno je bilo njegovo otroštvo? Kje sta bila njegova starša, koliko čustvenega prostora je bilo namenjega njemu v primarni družini? Kako sta ga vzgajala? Kaj je on kot otrok pogrešal? Kaj si je želel?
Iz kakšnega družinskega vzdušja prihajate vi?
Prostor za otroka je mogoče ustvariti v odnosu kjer zakonca lahko sodelujeta kot samostojna odrasla posameznika, ki ne krivita drug drugega za svojo nemoč in nesposobnost ampak vsak razvije svojo starševsko držo na način, da ne ovira ali izriva drugega. To je prostor ranljivosti, kajti otrok prinese v odnos najkrhkejša čutenja saj ob novorojenčku nimata nobenega ključa, kaj ta otrok v določenem trenutku potrebuje. Nova pozornost, razpoložljivost pomeni tudi prelomnico v vajinem intimnem odnosu. Prav tako ne moreta biti več tako pozorna drug do drugega, na svoje službene skrbi,telesne težave, odnose s starši in prijatelji. Redkokdaj se bosta v tem ritmu lahko ustvila in samo vprašala na kaj bosta pozorna, kam bosta usmerila svojo energijo, kaj bosta poslušala? Morda bosta vzdihovala za časi, ki so minili in težko pričakovala čas, ko bosta lahko spet sama?
Veliko pogovora bo potrebno o otroku, kaj pomeni otrok, kaj lahko spremeni, česa je vašega partnerja strah? Če svoj odgovor lahko strnem bi rekla, da otrok v partnerjih prebudi krhkost lastne psihične strukture in telesne privlačnosti, ki se izraža na vseh področjih življenja.
Naj se ta krhkost prebudi tudi v vajinem odnosu.

Vse dobro!

Romana Žitko spec. ZDT

Zakonski in družinski inštitut Novo mesto
Kapiteljska ulica 2
8000 Novo mesto

New Report

Close