bolečina
Oče je star 58 let. Pred časom so odkrili, da ima zadebeljeno oz. premalo prekrvavljeno steno srca, zato mora vsak dan jemati tablete CORYOL (6,25 mg). Zadnjih 4 do 5 let ima težave, ki so v obliki napada, ki traja 8-10 minut in pri tem ima zelo močne bolečine (v prsih, pod lopatico, najpogosteje pa na srčni strani-ni vedno na enaki strani), ne more priti do zraka, cel se trese… To se dogaja vedno bolj pogosto-zadnje čase vsakih par dni. Njegov splošni zdravnik mu je dejal, da se to dogaja, ker pač tako spi ali leži, vendar pa pride do tega tudi kadar ne spi. Zanima me kaj to sploh je in ali je lahko to znak za kaj nevarnega.
Naj povem tudi to, da ima oče že vrsto let težave z želodcem-najprej rana na dvanajsterniku, ki je sedaj pozdravljena, sedaj pa že vrsto let vnetje trebušne sluznice. Zato mora jemati močna zdravila in pa redno (vsako leto) mora iti na gastroskopijo.
Zanima me tudi kaj pomeni koronarografija in kako poteka.
Ker sem zelo zaskrbljena, in ker menim, da se je njegov zdravnik mogoče premalo poglobil v vezi njegove bolečine, vas vljudno prosim za čimprejšnji odgovor.
Najlepša hvala in lepo pozdravljeni DARJA
Vaš oče jemlje Coryol, ki ugodno deluje na srce. Kljub temu ima napade, ki trajajo nekaj minut. Iz vašega opisa nisem mogel ugotoviti ali so napadi bolečin pri srcu ali pa napadi hitrega bitja srca, ki jih spremljata bolečina v prsnem košu in tresenje.
Naj zdravniku še enkrat točneje opiše svoje težave pri napadih, pa bo zdravnik gotovo ugotovil katero zdravilo mu mora predpisati.
Mislim, da kronično vnetje želodčne sluznice ni krivo za napade. Ker zdavniki naročajo očeta na kontrolne gastroskopije, pomeni, da zelo skrbijo, da ne bi spregledali začetek rakaste bolezni.
Koronarografija je preiskava žil srca in je danes postala rutinska preiskava, ki bolnika ne ogroža. Delajo jo pri budnem bolniku.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
Debelina srčnega pretina (septuma) pri zdravih odraslih ljudeh je 6-12 mm ali 0,6-1,2 cm. Debelina se pri raznih boleznih (npr. visok krvni tlak) počasi, v teku let, veča.
Verjetno je, v vašem primeru, razlika v debelini (3 mm) posledica vplivov izvensrčnih dejavnikov.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.