Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Boleče uho in mašenje ob športni aktivnosti

Boleče uho in mašenje ob športni aktivnosti

Pozdravljeni,

svoj problem bom opisal kar kronološko. Star sem 28 let. Od malega se ukvarjam se s potapljanjem na dah in podvodnim ribolovom. Do poletja 2012 je bilo vse ok, takrat pa se mi je že pri prvih, plitkih potopih v desnem ušesu pojavila močna bolečina, tako da sem potapljanje prekinil. Na Hrvaškem sem šel k splošnemu zdravniku, ki je postavil diagnozo vneto uho in mi dal neke kapljice za uho. Kasneje sem v istem poletju še 2x poskusil s potapljanjem (v razmaku cca. 3 tedne), pa je bila bolečina vedno prisotna in se zato nisem naprej potapljal.

Zaradi nezmožnosti potapljanja sem obiskal 2 specialista, enega privat ter enega klasičnega. Oba sta zaznala rahlo deviacijo nosnega pretina, ki naj ne bi nikakor vplivala na bolečine v ušesih. Drugih poškodb ali okvar ni bilo. Po teh pregledih sem si ušesa prenehal čistiti s paličicami, to pa je edina sprememba, ki sem jo uvedel. V sezoni 2013 sem zato suvereno pričel s potapljanjem, pa je bila težava enaka. Bolečine praktično ob prvem stiku ušesa z vodo. Nato sem zasledil potapljaške čepke z luknjico (ki omogoča izenačevanje pritiska). Kombiniral sem jih s kapljicami Normison in brez težav sem se v letu 2013 potapljal več kot 20x, tudi do 25m globine. Pri novembrskem potopu pa me je na cca 4 m globine kar naenkrat zelo zabolelo uho – od tistega trenutka dalje se tudi izenačevati ni več dalo. Moje laično mnenje je, da se mi je v luknjico od čepka nabrala kakšna smet, ki je nato na 4 m globine izginila, meni pa se je občutek pojavil tak, kot da bi me v stotinki sekunde brez izenačevanja potopil na 4m globine. Imel sem občutek, da se mi je poškodoval bobnič.

Po 1 tednu, ko sem se vrnil z dopusta sam obiskal zdravnika. Desno uho je bilo tako vneto, da ni videl, če je okvarjeno. Predpisal mi je antibiotike. Po 14 dnevih na pregledu ni zaznal nobene okvare bobniča. Danes je od tega mesec dni in bobnič naj bi bil zdrav.

Ob vsem tem sem v zadnjem letu opazil tudi sledeče – včasih se mi pri večjih športnih naporih, ko dam res vse od sebe (rekreativno se ukvarjam z badmintonom) v desnem ušesu pojavi tak občutek, kot da bi bil poln zraka – zelo podobno občutku, ki ga dobiš pri spreminjanju nadmorske višine – le s to razliko, da se tistega lahko znebim s pihanjem ali zehanjem, občutek v desnem ušesu pa je prisoten do konca in še nekoliko po športni aktivnosti. Tu ne gre za bolečino, pač pa za nenaveden, nelagoden občutek. Bojim se, da ne bi v toplejših mesecih spet skočil v vodo in že ob prvem potopu zaključil sezone.

Zanima me, če sta lahko situaciji povezani oziroma kaj lahko še naredim v izogib morebitnim težavam. Je situacija »mašenja ušesa« ob intenzivni športni aktivnosti širše prisotna, ali gre za nek nenavaden fenomen? Obiskal bi še tretjega specialista, ker mi potapljanje res pomeni ogromno, pa se bojim, da ne bo nič drugače. Osebni zdravnik mi je tudi povedal, da se bobniča pri pregledu ne vidi v celoti in bi zato lahko bil poškodovan, tudi če on tega ne vidi. Ampak bral sem, da tudi če bi dejansko bil počen ali natrgan, bi se morale te zadeve rešiti same od sebe v roku nekaj tednov. Ne vem, kaj in kako naj delam, da se bom problemov znebil. Prosim za pomoč in nasvet.

Najlepša hvala za vaš odgovor!

Če strnem vaš opis imate težave z izenačevanjem pritiska ov ušesu pri potapljanju. Vzrok za to je vedno potrebno iskati v nosu oz. v nosnem žrelu. Morda imate alergijo, polip, kriv pretin ali kako drugo spremembo v nosu.
Vsekakor morate pred potopi preveriti prehodnost tub, ki ušesa zračijo – izenačevanje tlaka. Če tega ne morete narediti z rahlim pihanjem v zatisnjen nos lahko uporabite Operil kapljice za nos. In če še ne bo šlo se ne potapljajte in obiščite ORL specialista.

Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close