BOLEČE OKO
Spoštovani!
Leta 2002 me je začela zelo boleti zgornja desna stran obraza in glave. Bolečine so trajale 24 ur na dan približno 1 mesec. Najhujša je bila bolečina za desnim očesom. Čutila sem jo kot pritisk, kot da bi mi nekaj oko porivalo ven. Ko sem vzela tableto proti bolečinem, mi je sicer bolečino ublažila, vendar ne popolnoma odpravila. Na koncu sem na dan pojedla tudi do 7 tablet. V tem času me je pregledala splošna zdravnica, zdravnica na očesni kliniki, nevrolog in zdravnik na ORL. Nikjer niso našli nič nenavadnega. Naj povem, da sem v tem času jemala tudi tablete Jodid (100 ug na dan) zaradi premajhnega delovanja ščitnice. Po 1 mesecu bolečin, se mi je desno oko počasi začelo obračati proti nosu in po 14 dneh sem bila že popolnoma škilasta. Nevrolog je določil takojšnjo hospitalizacijo, da bi izločil možnost anevrizme. Naredili so mi CT, MRA in MRI glave. CT: v možganovini in intrakranialno ni videti patoloških sprememb. MRA in MRI: ne vidi patoloških sprememb in posebnosti v poteku intrakranialnega žilja. Sedimentacija je rahlo povišana (namesto 15 je 19). Po treh tednih se mi je oko samo od sebe postavilo nazaj v normalno lego in tudi bolečine so izginile. Po 3 mesecih me je začelo boleti levo oko zato so mi naredili še punkcijo (hrbtenice), kjer tudi niso našli nič nenavadnega. Bolečine so po nekaj tednih prenehale same od sebe in se mi do letos niso ponovile. Letos maja mi je ščitnica po besedah moje zdravnice popolnoma podivjala. Ugotovili so da dela preveč in mi za en mesec predpisali Athyrazol in propranolol. Po enem mesecu je bila kri uredu in jemati sem morala samo še propranolol. Prvi mesec v juliju me je zopet začelo boleti desno oko. Avgusta ni bilo problemov septembra pa so se bolečine zopet ponovile. Zopet me je pregledal nevrolog, ORL in očesna klinika. Na očesni kliniki sem šla najprej k zdravnici, ki se ukvarja prav s ščitničnimi bolniki, vendar je rekla, da to ni povezano s ščitnico, ker je kri sedaj uredu. Naredili so mi tudi ultrazvok očesa in CT obnosnih votlin. Nikjer nič niso našli. Občasno sem imela rahlo zatečeno zgornjo veko. Včeraj zjutraj me je oko zelo bolelo, potem sem v desnek kotičku desnega očesa opazila da je zelo rdeče, na koncu pa se mi je naredil še majhen mehurček. Moja zdravnica je rekla da bi lahko bila vneta veznica in mi dala napotnico za očesno. Našli niso nič in zdravnik mi je predpisal kapljice Maxitrol (6x 1 na dan) in Diclo Duo tablete (1 na 12 ur). Diagnozo je napisal Episcleritis oc. dex. Rekel je da je to lahko migrena, lahko je od ščitnice. Včeraj sem si dala 2x kapljice in vzela 1 tableto. Zjutraj me oko ni bolelo, tudi rdečina v očesu se je precej zmanjšala, vendar pa je bila zatečena še spodnja veka. Klicala sem zdravnico, ki pravi, da najbrž ni od zdravil in da se rado zgodi, da oteče tudi spodnja veka. Naj poudarim, da do sedaj spodnja veka še nikoli ni bila otečena. Tudi oktobra je bila pri krvni preiskavi sedimentacija rahlo povišana (namesto 15 je bila 17). Ostalo je vse v mejah normale, tudi ščitnični hormoni.
Zanima me, če je kdo morda že imel kakšne podobne težave in če mi lahko da kakšen nasvet. Mogeče je že kakšen zdravnik naletel na podoben primer in bi mi lahko kako pomagal. Vsakega mnenja bom zelo vesela, ker me res skrbi kaj bi to lahko bilo. Tudi službo sem zgubila zaradi teh težav in čez 1 teden bi morala nastopiti novo in ne vem kakšna bo reakcija če pridem na delo z zatečenim očesom.
Že v naprej se vsem zahvaljujem za pomoč in vas vse lepo pozdravljam!
Nataša
Sigurno gre za bolezen, ki ni izključno samo očesnega izvora. Samo verjetno je tole kar se je nazadnje pojavilo bolj očesne narave. Tako, da menim, da vztrajate pri trenutno predpisani terapiji in se bo po zdravljenju videlo kakšno je stanje. Kot opisujete ste redno vodeni pri nevrologih, ORL in okulistih kar mislim, da je zelo v redu, ker se stvari med sabo prepletajo. Menim, da je za bolj natančno oceno za kaj točno gre potreben pregled in seveda tudi pregled dokumentacije.