Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Boleče grlo in ušesa

Boleče grlo in ušesa

Pozdravljeni!

Imam eno vprašanje in sicer. Partner je v nedeljo dobil vročino 38 in začelo ga je boleti grlo. v ponedeljek je bila vročina že 39.4 in še bolj boleče grlo zato je odšel k zdravnici. rekla mu je da ima angino in ker je alergičen na penicilin mu je dala tablete sumamed (tri tablete na 24 ur). vročina je naraščala in tudi bolečina v grlu. Še enkrat je še na pregled v torek in imel je povišane levkicite 23. V četrtek se je stanje poslabšalo zato je šel še enkrat k zdravnici. Temperatura še vedno 39, boleče grlo in boleča ušesa. Zdravnica je rekla da ima infekcijo in jo kasneje tudi preklicala. Krvni izvidi so se malo popravili (levkiciti so padli na 16), vendar se še vedno zelo slabo počuti in je utrujen. Vročina je proti večeru padla na 38, bolečine v grlu in ušesu so neznosne. na recept je tudi dobil nalgesin forte in če tableto vzame je malo bolje vendar samo par ur potem se spet poslabša. ne veva kaj narediti kako se naj pozdravi. Šele v sredo in ponovni odvzem krvi. Kdaj bo bolečina izginila.

Hvala za odgovor

Barby

Težave, ki jih opisujete so tipične za angino. Menim, da je zdravljenje povsem korektno vendar je za ozdravitev pač potreben določen čas. Tudi, ko bodo težave povsem izzvenele je potrebno vsaj 14 dni čim bolj mirovati za povrnitev ‘kondicije’, sicer se bolezen lahko kar hitro ponovi!

lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni,

mene pa zanima kaj bi bil lahko vzrok neprestanega vnemanja grla oz. požiralnika – brez drugih angini podobnih znakov, brez kakršnekoli vročine ali slabega počutja (malokrat je le to prisotno). Največkrat imam samo vneto grlo, bezgavke otekle in občutek popraskanosti po grlu. Pogosto spremlja vse skupaj tudi hripav glas. Vse traja par dni, tudi po teden ali dni, nato izveni. V zadnjem letu se mi zadeve ponavljajo neprestano, največkrat ob spremembi vremena ali navalu virusov oz. napadu bacilov. Vse skupaj mi je čudno, saj zadeve nikoli ne spremlja vročina, če že je počutje podobno gripi.

Po opisu vaših težav gre skoraj zanesljivo za t.im. GERB – refluks (zatekanje) želodčne vsebine v požiralnik in žrelo. Pri blagi obliki težav pomaga, da vsaj 2 uri pred ležanjem ne jeste (poln želodec), višje vzglavje ali celo dvig zgornjega dela postelje in izogibanje začinjeni hrani. Če so težave resne obiščite vašega zdravnika, včasih pomaga zdravilo, ki znižuje izločanje želodčne kisline, morda pa bo potreben tudi pregled pri gastroenterologu za gastroskopijo.
Možno je tudi, da imate želodčni infekt z bakterijo Helikobakter pilori. Tudi o tem se posvetujte s svojim zdravnikom.
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close