Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Boleče grlo in ušesa

Boleče grlo in ušesa

Spoštovani g. doktor,
pred dobrimi dvajsetimi leti sem bila testirana zaradi ponavljajočega se bolečega grla in ušes ter skoraj davečega kašlja. Ugotovitve: alergija na pršice, cvetni in hišni prah, trave, na mačjo dlako, (ne vema ali tudi na pasjo dlako), in druga ugotovitev: kronično vnetje grla.
Mogoče je bilo vmes kakšno leto bolj mirno, letos pa imam spet obupne težave. Najprej sem 14 dni izkašljevala sluz, mislim, da je bil sam cvetni prah.
Pred štirimi dnevi pa me je začelo boleti grlo in ušesa in ko sem včeraj vstopila v neko trgovino s tekstilom in iz Kitajske uvožene “krame” me je nekaj minut zatem napadel tak kašelj, da sem morala trgovino nemudoma zapustiti. Zunaj je kašel ponehal. Ali če s kom govorim, me prične v grlu dražiti, kot da bi dobila smet, ki se je ne morem in ne morem otresti. Vse je prav moteče.
Tudi moja snaha je pred tremi tedni prebolela hudo angino z vročino. Na isti dan kot mene pa jo je pred nekaj dnevi pričelo boleti grlo. In ima enake znake napada kašlja kot jaz. Ko je vstopila v trgovino s tekstilom, je dobila invazijo kašlja. Ona ima 25 let in trimesečnega otroka, jaz pa 60. Ona jemlje lekadol, name pa tako slabo vpliva, zato vzamem aspirin s C vitamimon. Zaenkrat ni nič kaj boljše. Od samega kašlja sem zvečer pošteno utrujena. Ali je na pohodu kakšna viroza , saj naj bi zadnji dež cvetni prah spral?

Spoštovani,

za vas je žal zopet na pohodu alergija!

Uporabljajte pršilo za nos (nosni glukokortikoid), ki vam ga lahko predpiše vaš zdravnik. Če je moteče solzenje in srbenje oči, pa še antihistaminik v tabletkah. Zdravil aje potrebno jemati celotno obdobje cvetenja in še teden prej in teden kasneje. Če je tudi alergija na pršico moteča, priporočamo kar celo leto nsoni kortikosteroid.

Alergiki imajo celotno sluznico dihal bolj občutljivo tudi na ostale dražljaje, sem spadajo tudi kemikalije – barvila v tekstilu, plastiki, usnju. Koncentracija teh v kitajski robi je žal lahko nekontrolirano visoka. Napad kašlja, ki ga opisujete, je enak napadu astme – pomagala bi vam inhalacijska zdravil za astmo, ki bi prekinila draženje. Lahko pa da celo imate prikrito astmo. Daljše govorjenje pa obremenjuje glasilki, ki sta lahko od silovitega kašlja dobesedno ranjeni.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close