Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Bolece grlo

Bolece grlo

Pozdravljeni,
ze okoli 14 dni cutim bolece grlo. Začelo se je kot rahlo povečana telesna temperatura ter boleče grlo. Sedaj me boli samo grlo. Čutim otečene bezgavke, ki so tudi zelo boleče. Bolečina se poslabša ponoči, tako da se zbujam celo noč in ne moram spati. Prav tako, čutim kot da imam v grlu tujek, ki ga ne gre pogoltniti. Poskušam se zdraviti z domačo lekarno(čaj, med, propolis), vendar zaenkeat ni razlik. Zdravnica me je samo bežno pregledala ter predpisala antibiotik, ki pa se po nekaj dneh uživanja ni bil popolnoma nič učinkovit. Ali naj nadaljujem z zdravljenjem z antibiotikom ali bi to lahko bilo kaj drugega?
Hvala za Vaš odgovor.

Spoštovani,

opisujete znake virusne okužbe. V primeru, da se stanje po 7 dneh še vedno slabša, ponavadi posumimo na bakterijsko superinfekcijo, tako kot je posumila vaša zdravnica. Niste pa napisali, kakšni so bili izvidi krvi. Prav tako ne vem, za kateri antibiotik gre.

Če težave po vseh tednih še vedno trajajo in so bezgavke še povečane ter boleče, priporočam pregled pri infektologu za opredelitev narave infekcije. Če povečane bezgavke vztrajajo 3 tedne ali več, priporočam UZ vratu, ki natančneje prikaže bezgavke.

V primeru negibljivega vratu, rdeče kože, zelo velike otekline vratu, suma na absces v bezgavki ali ob žrelu (parafaringealno) je potreben še CT vratu s kontrastnim sredstvom, antibiotik intravensko in eventuelno kirurško zdravljenje (rez in odstranitev gnoja).

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close