Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Boleče bradavice po 1 l. dojenja

Boleče bradavice po 1 l. dojenja

Živjo Karmen!
Pišem ti vsa srečna, da se z mojo dojenčico po skoraj enem letu še vedno dojiva:-)))))
Imam pa težavico. Namreč, v začetku dojenja sem imela pri vseh treh otročičih razpokane in zelo boleče bradavice. Vedela sem, da se bodo utrdile in da bo kmalu bolje. Tako je tudi bilo. Zato pa zdaj, kot sem rekla, po skoraj celem letu dojenja ne razumem, zakaj se mi to ponovno dogaja. Dojenje je boleče,naša pikica pa se ponoči še več doji – ali pa se samo meni tako zdi, ker bolj boli.

Najbrž bo spet čas naredil svoje, pa vseeno pišem, če ima kdo kakšen hitrejši nasvet;-)))

lp majda

Živjo Majda,
verjamem ti, da uživaš v drugem letu dojenja in da so te boleče bradavice presenetile. Moja izkušnja je namreč zelo podobna, le da se mi je to zgodilo že prej. Oba moja sinka (prvi ima zdaj 3 leta in pol in se je odločil, da ima dovolj po 25 mesecih, drugi pa bo vsak čas dopolnil 5 mesecev) sta namreč zelo odločna jedca, drugi še bolj kot prvi, tako da sem imela obakrat težave z ranjenimi bradavicami nekako 2 meseca. Potem se je uredilo. No, pa ne za dolgo. Pri prvem otročku se je zgodba ponovila pri 7 mesecu. Val virusnih obolenj se je dotaknil tudi nas in čeprav je imel le malo povišano vročino in je bilo vse skupaj vredu po dveh dneh, se takrat ni dotaknil nobene druge hrane, samo dojil se je neprestano. Ampak res neprestano!!! Bradavice sem imela povsem odrgnjene, rdeče in izjemno občutljive na dotik. Podobna zgodba se mi je kasneje še nekajkrat ponovila. Posebej, če nisem pazila na koncu podoja, ko me je včasih večkrat zapored grdo potegnil za bradavico. K sreči, da je tkivo tako elastično, sicer bi mi jo najbrž utrgal.

Drugi otrok je še bolj odločen. V petih mesecih sem imela že večkrat obdrgnjene bradavice. Zdaj na eni, zdaj na drugi strani. In tokrat sem tudi lahko preizkusila, kaj pomeni “do krvi”. Pa nisem začetnica. Do krvi hudo je bilo predvsem prvi mesec. V bolnici sem namreč, oboroženja z znanjem, lepo do konca dojila na eni dojki, da bi otrok dobil tudi gostejše mleko. Pri tem se seveda računala, da so moje bradavice morda nekoliko bolj vajene in da znam pristavljat otroka, saj ni tako dolgo, odkar se je odstavil moj prvi otroček. Pa ni, verjemi, znanje nič veliko pomagalo. Frekvenca podojev in odločnost sesanja sta vseeno naredili svoje, tudi ko sem začela bolj pogosto menjavati stran. Kaj sem hotela: Veliko sem mazala z lanolinom, s svojim mleko, sušila na zraku,… a je bil vseeno kar potreben čas. Ko je bilo najhuje, sem začela na levi, nato pristavila otroka na desno, ker sem imela tam najbolj ranjeno bradavico, potem pa, ko je spil večino oz. ko ni bilo več za zdržat, spet nazaj na levo.

Pa še nekaj bi dodala. Nisem še zasledila, da bi katera od mamic podobno menila. Neznosno bolj je bil z ranjeno bradavico pri meni le prvi “spoj”, ko se dojenček prisesa in nekaj prvih potegov. Potem, ko začne mleko teči, se tudi z bradavico, ki je odrgnejna do krvi, da dojiti, ne da bi preveč bolelo. Vmes sploh nisem trpela. Je bilo čisto za zdržat. Na koncu, ko je mleka že bolj malo ali ko otrok sesa v prazno, da bi sprožil naslednji izcejalni refleks, pa je lahko spet zelo boleče. Verjetno je zato izcejalni refleks v taki situaciji bolje sporžati na dojki, kjer je bradavica manj prizadeta, kot sem razumela tudi prisanje Karmen.

No, po mojih izkušnjah se zadeve prej ali slej uredijo. Ni pa včasih lahko zdržati, to dobro vem tudi sama.

Upam, da bosta še naprej obe uživali.
Pozdrav,
Mojca

Mojca Berdnik Vozel

Majda,
vesela sem, da se s hčerko lepo dojita, a najbolj prav je, da dojenje nikakor ne sme boleti. Bradavice se ne utrdijo, razen pri ženskah z zelo tanko, nežno kožo (svetle polti, rdečelaske). Ponavadi je tako, da bolečina na bradavicah preneha zato, ker sta se oba – mati in otrok naučila pravilno dojiti. Če pa je bolečina dolgotrajnejša ali se pojavi kasneje, lahko vzroke iščemo:
– v glivičnem ali v gnojnem vnetju (lahko tudi v otrokovih ustih)
– zobenje otroka in grizenje, žvečenje ter drgnjenje otrokovih dlesni zaradi izraščajočih zob
– nepravilna uporaba prsne črpalke

Ali so vaše bradavice razpokane? Vzroke lahko iščemo:
– (pretirano) umivanje bradavic z milom
– uporaba raznih krem za telo in deodorantov
– drgnjenje bradavic (lahko ob šiv na nedrčku, pregrobo otiranje z brisačo)
– kožni problemi matere (ekcemi, impetigo, bakterijske infekcije, drugo)
– mati nosi pretesen nedrček ali s šivi preko bradavic ali s kostjo
– mati nosi nedrček iz sintetičnih materialov
– hormonske spremembe v (novi) nosečnosti ali pred menstruacijo

Nekatere matere starejših otrok opažajo povečano občutljivost bradavic ali bolečine v času, ko otrok nenadoma poveča število podojev (2 tedna, 6 tednov, 3 meseci, 6 mesecev) zaradi pospešene rasti. Nekatere mamice opažajo boleče bradavice tudi v času ovulacije ali tik pred menstruacijo ali ob ponovni zanositvi.

Prva pomoč pri bolečih bradavicah oz. bolečem dojenju je odstranitev vzroka, ki to povzroča.

Metode za izboljšanje stanja so naslednje:
– nežno ročno iztisnite nekaj mleka pred podojem
– če imate težave samo na eni dojki začnite s podojem na neboleči strani in takoj, ko začutite ščemenje ob navalu mleka otroka prestavite na bolečo stran
– mažite bradavico s svojim mlekom ali čistim lanolinom (Lansinoh)

Včasih so materam priporočali sušenje bradavic s fenom, zračenje in sončenje. Tega ne priporočamo, saj so te metode le še bolj izsušile kožo. V lojnicah okoli bradavice se izloča naravno mazivo za bradavice in se ga na tak način le odstranjuje, kar povzroči več škode kot koristi. Tudi večina krem, ki se prodajajo v ta namen lahko na občutljivejši koži naredijo več škode kot koristi.

GLIVIČNO VNETJE
Pri materi se glivično vnetje vidi kot boleče, srbeče, pekoče in bolj rožnate bradavice, mati ima obenem lahko prisotno tudi glivično vaginalno infekcijo. Pri otroku se glivično vnetje pokaže kot bele pikice ali obloge na notranjih ličkih ali dlesni, ali pa kot vnetje ritke, ki ne preneha.

Posvetujte se z zdravnikom in si priskrbite Daktarin oralni gel. Okužbe z glivicami na bradavicah morda sploh ne boste opazili z vidnimi, zunanjimi znaki, toda nanjo kažejo boleče bradavice.

Priporočam vam v branje:

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Živjo Mojca in Karmen!

Hvala obema za izčrpen odgovor. Odgovor pa sem dobila že dopoldne, ko sva bili z mojo deklico v posvetovalnici. Ko sem pediatrinji omenila boleče bradavice in hčerino vneto ritko, mi je razložila, da je vzrok jemanje antibiotika, ki ga je hči prenehala jemati prejšnji teden. Kot razlog je navedla glivice in zdaj obe uporabljava Daktarin oralni gel.

Hvala še enkrat in lep večer obema. majda

New Report

Close