Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva boleča kolena in gležnji

boleča kolena in gležnji

Spoštovani dr. Pušenjak!

Na vas se obračam z vprašanjem glede bolečih kolen in gležnjev. Pojavili so se mi v osmem mesecu nosečnosti in trajajo še sedaj, ko ima hčerka že štiri mesece. Naj povem, da sem se v nosečnosti zredila za 13 kilogramov, sedaj jih imam še 6. Proti koncu nosečnosti so mi rahlo zaotekale noge, ampak ne pretirano. Rodila sem tri tedne pred rokom, ker mi je odtekla voda. Porod je bil kar dolg, a ker sem imela epiduralno analgezijo, sem bila vseskozi v dobri kondiciji. Dva dni po porodu so mi noge zaotekle tako, kot bi me opikale čebele. V porodnišnici so mi rekli, da je to posledica hormonov in da bo minilo. Res je minilo po štirinajstih dneh, a od tedaj še vedno čutim ponoči, ko vstanem zaradi dojenja in zjutraj, da imam rahlo zaotečene podplate, čez cel dan pa čutim bolečine v kolenih in gležnjih. Te bolečine se pojavijo, ko počepnem, ali ko hodim po stopnicah.

Moje vprašanje za vas se glasi: So te bolečine povezane s kakimi hormoni, ki skrbijo za tvorbo mleka (polno dojim) in bodo minile, ko bom prenehala z dojenjem? So morda povezane z večjo obremenitvijo teh sklepov zaradi dvigovanja in nošenja otroka? Če ni nič od tega in te bolečine niso povezane z poporodnim obdobjem, na katerega specialista naj se obrnem? Stara sem 35 let, to je moj prvi otrok, pred nosečnostjo sem se s športom ukvarjala rekreativno, nosila sem visoke pete, a teh bolečin prej nisem imela. Sedaj pa se samo sprehajam z vozičkom v športni obutvi.

Že vnaprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor in vas lepo pozdravljam!

spoštovani,

posebne zveze vaših težav s hormoni ne vidim. Še najbolj logično bi bilo, da gre za prilagoditveni sindrom, če ste do zdaj vedno nosili visoke pete in zdaj hodite z nizko obutvijo. visoke pete namreč povsem spremenijo držo gležnjev, kolen in hrbtenice in to v daljšem obdobju privede celo do deformacij, ki lahko ob daljši uporabi nizke obutve povzroča težave. Določen del oteklin, ki so nastale v nosečnosti lahko ostane tudi trajno, če so problem okvarjene venske zaklopke ali če se je ob oteklinah odebelil tudi medcelični prostor, kajti odstrani se lahko le voda, vse ostalo ostane in se lahko preoblikuje le počasi ob usmerjeni telesni vadbi, masaži in drugih aktivnostih za oblikovanje telesa. .

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spostovani!

Pred 2 meseci sem rodila v 38. tednu. Porod je bil sprozen in na koncu je bil CR. Zadnje dva meseca nosecnosti so mi precej otekale noge. Ni mi bila prav vec nobena obutev, lahko sem nosila le natikace z ravnim podplatom. Po porodu so mi gleznji po parih dneh prenehali otekati. Kmalu pa se je pojavila bolecina, ki ustraja se danes in se ne izboljsuje. Vcasih se mi zdi, da se celo slabsa. Zlasti je prisotna, ko zjutraj vstanem iz postelje – torej ce nekaj casa ne stojim na nogah. Bolijo me podplato. Bolecina traja 2 minuti, potem pa izgine. Bolecine so tudi, ce sem precej aktivna. Otekam se vedno, vendar zelo malo. Sem se pa v nosecnosti zredila 18 kg in tudi zdaj sem uspela izgubiti le 3 kg.

Žal iz zapisanega ni mogoče sklepati na nič konkretnega. Če bi se bolečine pojavile še v kakšnih drugih sklepih, bi bilo za pomislit na revmo (revmatoidni artritis), zlasti, če bi takšno bolezen imel še kdo od vaših sorodnikov, sicer pa res ne bi vedel odgovora.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close