Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Boleca evstahijeva cev

Boleca evstahijeva cev

Pozdravljeni,
zadnje leto dni vecinoma vsako noc spim z zamaski za usesa zaradi zelo glasnih sosedov. Imam taksne, ki so narejeni po meri in navadne silikonske, ki jih malo menjam. V zadnjem casu pa opazam, da me kadar se zaradi zamaska naredi v usesu podtlak zaboli za trenutek v usesu/evstahijevi cevi. Prav tako preko dneva opazam, da kadar zazeham ali se mi spahne, da se pojavi enaka bolecina v enem usesu, vendar le za hip.
Ali je to povezano z nosenjem zamaskov in ce lahko kaj naredim, da se zadeva ne bi poslabsala? Spanja povsem brez zamaskov si na zalost trenutno ne predstavljam.
Hvala za pomoc in lp.

Spoštovani,

silikonski zamaški so bolj za zaščito pred vodo. Ker močno tesnijo in pritiskajo na hrustanec, ni čudno, da vas tudi zaboli.

Bolečina ob izenačevanju pritiska je bolj povezana z zadebeljeno sluznico v Evstahijevi tubi. vzroki so lahko
– virusna okužba dihal in postvirusno vnetje še 12 tednov po okužbi,
– alergijski rinitis
– hormonske spremembe
– stres
– refluks želodčne kisline itd

Svetujem uporabo nosnega kortikosteroida za 1 mesec in če bo bolje, še za cca 2 meseca oz. ob težavah ponovno vsaj 2-3 tedne. V vsako nosnico 2 vpiha 1x/dan.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close