Bodoče dojenje
Pozdravljeni !
Sem v 23. tednu druge nosečnosti.Prvič sem rodila pred 14 leti in takrat nisem dojila niti 3 tedne, ker enostavno nisem imela dovolj mleka, pa tudi – se mi zdi, da takrat sploh ni bilo toliko govora kako je dojenje priporočljivo.Sedaj pa bi zares rada že sedaj naredila kar se-da največ, da bi imela dovolj mleka in upam , da bom dojila kar se da dolgo. Zanima pa me, ali je kakšen način( prehrana, pijača…)
da se že sedaj potrudim za “mlečnost “!
Lep pozdrav! Mojca MB
Pozdravljena Mojca!
Kot ste verjetno ze ugotovili je moderatorka nasega foruma odsla na dopust in je se kar nekaj casa ne bo. Mogoce vam lahko na vase vprasanje zadostno odgovorim tudi jaz, ki sicer nisem svetovalka ali kaj podobnega, sem samo novopecena mamica, ki sem se ze celo nosecnost zelo informirala o dojenju in se teoreticno pripravila skoraj na vse. Na uspesno dojenje se v nosecnosti lahko pripravite le psihicno, saj je najvec odvisno od tega, kako mocno si resnicno zelite dojiti. Ko bo vasa zelja dovolj velika, boste tako samozavestno prepricani v dojenje, da vas niti najvecje tezave, ki se skoraj vedno pojavljajo, ne bodo odvrnile od vase namere. Sama sem v nosecnosti obiskovala srecanja LLL (v Mariboru), prebrala knjigo Ksenije Šoster Olmer: “Dojenje in materinstvo iz srca”, ki jo toplo priporocam v branje in je dober prirocnik tudi sedaj, ko sem ze v vlogi dojilje. Sem pa ogromno tem o dojenju prebrala tudi na tem forumu. Sama sem mislila, da vem vse in me nic vec ne more presenetiti, pa sem ugotovila, da so tezave, ki se pri dojenju pojavljajo vseeno tu in resnicno vztrajam pri dojenju prav zaradi mojega trdnega prepricanja, da to zmorem. Torej ne obupaj, preberi malo teme s tega foruma in preberi omenjeno knjigo in upam, da ti bo uspelo. Vedi, da doji lahko prav vsaka mamica, ki se le zeli potruditi.
Prijetno nosecnost v hladni senci in veliko uspeha pri dojenju vam zelim,
Tejca
ej, zdaj se predvsem kar se le da spocij:))
potem pa je glede na moje izkusnje predvsem potrebno veliko piti, jaz sem pila, ker sem bila ves cas zejna. sedaj ima nasa mala ze 11,5 meseca pa se vedno dobi zjutraj, da ne gre tesc v varstvo, pa pod vecer, pa zvecer, pa se kdaj ponoci…
naj se povem, da nimam ravno tipicne postave dojilje, sem izrazito manekenskih mer in sta moja mama pa tasca konstantno izrazali dvom, da bo slo tole dojenje hehheh pa tamala do 6 mesecev sploh ni poznala nic drugega kot milo dojko :))
se je pa oprsje po porodu ustrezno povecalo, sedaj sem pa spet na idealni tezi in merah pred nosecnostjo
skratka, ni panike!! uzivaj v nosecnosti :)) lp
Draga Mojca,
Cestitke k tvoji nosecnosti! Kako lepo, da ze vnaprej zbiras vse potrebne informacije za uspesno dojenje!
Mislim, da je Karmen ze veliko napisala o kolicini mleka itd. Ce malce pobrskas po arhivu, bos nasla cel kup cudovitih dejstev.
Samo na hitro:
Nic ti ni treba kaj posebnega jesti ali piti, da si povecas kolicino mleka. Najboljsi recept je dojiti cimprej po rojstvu in cimvec. Povprecno se novorojencek doji 10-12 na dan, vkljucno ponoci. Nocna dojenja so pomembna in ti lahko zares pomagajo pri proizvodnji mleka, saj je nivo prolaktina, hormona, ki pomaga pri proizvodnji mleka, visji ravno ponoci. Otrocka podoji po potrebi – kadar si on zeli – in ne po kaksnem umetnem urniku.
Seveda je pomembno tudi pravilno pristavljanje in da otrocicek pravilno sesa. Veliko informacij o tem je v arhivu. Mogoce bi lahko prebrala knjigo Ksenije Soster Olmer: Dojenje in materinstvo iz srca. Mislim, da jo lahko kupis v vecjih knjigarnah, pa tudi pretirano draga ni. Je pa polna koristnih informacij o dojenju: o uspesnem zacetku, kako pristavljati, kako se izogniti tezavam ali pa jih resiti, ce so se pojavile. Tudi kaksnega srecanja LLL se lahko udelezis! Tam bos spoznala druge mamice ki pricakujejo ali pa ze dojijo svojega otrocka in z veseljem bodo delile svoje izkusnje s teboj.
Pa lahek porod ti zelim in uspesno dojenje!
Andreja
Tale mail se nanasa kar na nekaj sporocil zadnjega casa…
Dojim. Imela sem CR, otroka so mi prinesli, bila je guzva in mi niso nic pojasnili. Ko so videli, da se nekaj “preseravava”, so koncno ugotovili, da bi mi lahko povedali kako in kaj. Prve dni ni bilo nic, nato bolece dojke, otrok je dobival dodatek… nato pa se je odprlo – samo z vztrajnostjo.
Moram reci, da me kljub cudnim zacetkom… niso razocarali. Mamica se mora malce tudi sama pomatrat in bit “za stvar”. Zdej tece ze, ce dojke otrocka samo zaslisijo!
Sicer pa… hvala bogu za dojenje, ker res ne vem, kaj bi v tej vrocini pa s sterilizacijo, pripravo… Tako pa samo… mami na sok v Turista, josk ven, pa
sva oba potolazena!
Lep pozdravcek,
Tanja
Draga Mojca, nisem Karmen pa sem se vseeno oglasila.
Čestitam ob pričakovanju drugorojenca! To bo v družini prav zanimivo (moj mož ima namreč 14 let mlajšega brata in sta velika zaveznika).
Res je tako kot ugotavljate, da pred 14 leti ni bilo kaj dosti vzpodbude k dojenju, zelo se poudarjalo adaptirano mleko in izdelane so bile tabele o hranjenju na 3 ure…. Še pred petimi leti, ko sem sama prvič rodila, je bilo drugače (še vedno so mi vsiljevali stekleničko) kot lani, ko sem rodila drugič.
Ni posebne hrane in pijače, ki bi povečevala količino materinega mleka. Obstajajo miti o pivu, ki pa ima bolj sprostilni učinek. Za doječe matere je pomembno, da zaužijejo dovolj tekočine (najboljša je seveda voda), vendar se ni potrebno siliti.
Sicer pa pri dojenju velja pravilo ponudbe in povpraševanja.Večkrat ko otroku ponudimo dojko, bolj se povečuje količina mleka. Zato je zelo pomembno , da otroka pristavimo k prsim vedno, ko to želi, sploh v prvih dnevih, tednih, ko se laktacija – nastajanje mleka šele vzpostavlja. Tisti začetni trud in pozornost, ki ga vložimo v dojenje se poplača. Sem ena izmed tistih mamic, ki se jim laktacija vzpostavi malce kasneje. Ampak jaz vztrajno pristavljam od prestavljam otroka iz dojke na dojko in uspeh je tu.
Pozornost velja nameniti tudi otrokovim preskom v rasti, to je nekje pri 3, 6 , 12 tednih, ko otrok nenadoma poveča število obrokov dojenja. Takrat se veliko mamic prestraši, da imajo premalo mleka. Vendar je strah odveč, po nekaj dnevih pogostejšega dojenja se ponudba in povpraševanje uskladita.
Nekatere mamice podvomijo v zadostno količino mleka tudi potem, ko mine poporodna zatrdelost dojk in dojke postanejo mehke. To je normalen pojav , ko se dojenje uskladi , saj dojke niso ¨rezervoarji mleka¨.
Pomembno je tudi, da doječa mamica ne pozabi na svoj počitek in brezskrbno uživa trenutke z dojenčkom.
Sicer pa vam svetujem, da pokličete svetovalke za dojenje oz. se udeležite srečanj Zveze za dojenje. Priporočam tudi knjigo Dojenje in materinstvo iz srca avtorice Ksenije Šoster Olmer.
Želim vam lepo nosečnost in prijetne trenutke v povečani družini!
Pozdrav!
Tatjana