Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija bobnič

bobnič

Spoštovani,
Hčerka, stara 3 leta, ima pogosto zamašen nosek – nabira se ji sluz, katero pa redno, vsak dan, čistimo s fiziološko raztopino in vedno to sluz tudi izpiha. To delamo po nasvetu pediatrinje, da se izognemo raznim vnetjem ušes in podobno. Pa vendar se je zgodilo, da je hčerka ob takem čiščenju – ob katerem je vedno prisoten jok – preveč (narobe) pihnila in očitno ji je počil bobnič, kar je zdravnica včeraj ugotovila, kakor tudi rahlo vnetje istega ušesa. Dobila je antibiotik Hiconcil. Zdravnica je nadomeščala našo pediatrinjo in ko sem ji povedala za redno čiščenje nosu, se je zgrozila in dejala, da se nos itak čisti sam (ne vem sicer, kako).
Zdaj sem zmedena, saj ne vem, kaj je prav. Naj ji še naprej čistimo nos ali ne? Hčerka je sicer povprečno zdrava, bi rekla, vnetje ušes je imela do sedaj približno 4x, nazadnje pred enim mesecem, prej pa je bila več kot pol leta zdrava, čeprav je v tem času začela hoditi tud v vrtec (prej je bila v privatnem varstvu). Naj omenim še to, da hčerka ponoči dostikrat smrči – tudi če ji prej čistimo nos.
Torej, mi lahko svetujete, kako naj ukrepamo glede čiščenja nosu in kaj pravzaprav pomeni ta luknjica v bobniču – na kaj moramo paziti in kako hitro se zaceli? Gre ob lepem vremenu lahko morda ven, glede na to, da ni niti prehlajena, niti ne tarna, da bi jo grozno bolelo uho (tudi spi celo noč in povsem mirno)? Najlepša hvala.

Hja, v vaši ‘zgodbi’ ima vsak nekaj prav..Nos je koristno izpirati s fiziološko raztopino le ob nahodu, sicer ne (res se čisti sam).
S pihanjem si še nihče ni počil bobniča, le verjemite mi. Predre pa se lahko zaradi vnetja. Pri otrocih se tudi hitro zarste. Smrčanje ponoči pove, da ima vaša hčerka najverjetneje povečano žrelnico in če ima pogosta vnetja ušes bi bilo smiselno žrelnico odstraniti.
O vsem tem se pogovorite z vašo pediatrinjo.
LP, IF

New Report

Close