Bo zdravljenje zadostno?
Spoštovani!
Ob diagnozi Blefaritis in slab solzni film s suhim očesom mi je bila predpisana naslednja terapija;
Softacort 4x /dan eno kap. 14 dni, nato 2x / dan ena kap. 2 meseca;
Azyter 2x / dan ena kap. 3 dni, nato čez 14 dni ponovno 2x / dan ena kap. 3 dni;
Ikervis 1x / dan ena kap. vsaj 6 mesecev;
Chloramphenicol mazilo 1x / dan pred spanjem en mesec.
Približno takrat, ko bom končal s Softacortom (konec januarja) nameravam odpotovati v tujino za dalj časa. Zanima me vaše mnenje, ali bodo, ob rednem jemanju terapije, te moje težave z neprestanimi vnetji (popolnoma suhe, pekoče oči, nezmožnost dela z rač. ali gledanje TV, branje…), do takrat pozdravljene oziroma postale kolikor toliko znosne?
Ob tem seveda redno izvajam higieno vek.
Za vaš odgovor se vam iskreno zahvaljujem!
Spoštovani, vsa zdravila, ki so vam jih predpisali ( kortizonski preparat, 2 antibiotika, metabolični zaviralec) so zelo močna zdravila , ki jih predpisujemo s previdnostjo in pogostimi kontrolami in le krajši čas. Moj nasvet bi bil- le umetne solze 3 krat dnevno in toaleta trepalničnih robov 2 krat na dan. Lep pozdrav. dr. Gorazd Kolar
Spoštovani!
Še enkrat najlepša hvala za vaš odgovor, vendar ga nisem v celoti razumel. Ali mi predlagate opustitev jemanja opisanih zdravil in le umetne solza in toaleto vek 2x na dan?
Ali mi nadaljevane jemanja lahko na dolgi ali kratki rok škodi? Sicer terapijo na današnji dan jemljem že 15 dni. Trenutno je stanje OK, saj nimam neprestanih vnetij oči kot prej, res pa je, da sem zaradi oči precej zaskrbljen.
Zdravnik, ki mi je terapijo predpisal mi ni določil nobene kontrole!
Za vaš odgovor se vam iskreno zahvaljujem!
Spoštovani, predlagam, da zaenkrat nadaljujete le z umetnimi solzami in toaleto vek. Dolgotrajna uporaba zdravil, ki ste jih navedli, bi lahko poškodovala očesne strukture ( roženico, zvišal bi se očesni pritisk). Če bi se stanje vseeno poslabšalo, bi bilo smiselno napraviti bris veznice in antibiogram, kar bo sevedai izvedeno skupaj z vašim osebnim zdravnikom in oftalmologom.
LP dr gorazd Kolar