Bivši
Pozdravljeni !
Pol leta sem ločena pa mož z razno raznimi grožnjami z izgubo službe, odvzemom otroka še vedno izsiljuje pozornost, pride po otroka kakor se mu zdi, me kontrolira in izsiljuje spolne odnose. Vse možno sem že doživela, zato bi se ga rada dokončno rešila. Sama mu ne bom kos, kakršna koli prepoved približevanja tudi ne pride v poštev. Zanima me kakšne dokaze naj zberem za policijo in sodišče, saj tako pravi, da mi ne bo nihče verjel. Rada bi tudi vedela kakšna obsodba ga čaka, saj mi konec koncev grozi tudi s smrtjo. Ali je katere od vas imela kakšen tak primer in kako se ga rešile?
Za odgovore se lepo zahvaljujem.
Alja
Alja
Ko sem prebral vaše vprašanje, sem najprej začutil srh ob tem, kar se (vam) dogaja, potem pa se nisem mogel znebiti jeze – na vas. Res je, da ste v tem dogajanju žrtev, ampak zakaj na to vlogo tako nemočno pristajate. Z bivšim možem sta ločena, verjetno tudi živita ločeno. Sicer ne vem, kakšni so bili pogoji (dogovori) ob ločitvi, ampak vaš bivši mož pri vas nima kaj početi, sploh pa ne tega, kar počne. Mož se sam od sebe ne bo spremenil, ampak boste morali nekaj spremeniti vi. Edini nasvet, ki vam ga lahko dam, je, da greste TAKOJ na policijo ter moža prijavite zaradi posilstva, groženj s smrtjo, nasilja in še vsega drugega, česar sploh niste napisali. Ne ukvarjajte se z dokazi, niti s tem ali vam bodo verjeli – naredite prvi korak in pojdite na policijo. Tam vam bodo že povedali kako in kaj naprej. Zahtevajte prepoved približevanja, ne pa da si govorite, da ta ne pride v poštev. Poleg tega se obrnite na pomoč k sorodnikom, prijateljem,… Pojdite na Center za socialno delo ali na katerokoli inštitucijo, ki pomaga žrtvam nasilja. Vse informacije boste zlahka dobili na spletu (npr. na http://www.drustvo-dnk.si/OP_nasilje.html). Poiščite si tudi terapevtsko pomoč, ki ste je nujno potrebni.
Kar se vam dogaja, je ena zloraba za drugo. Edino vi lahko naredite prve in prave korake, da se te zlorabe ustavijo in preprečijo. Šele potem vam bodo tudi priskočili na pomoč drugi. Ne odlašajte, začnite delati te korake takoj. Če imate morda kot ženska pravico, da molčite in trpite, te pravice nimate kot mati. Vaš otrok potrebuje močno in pravo mamo, vi pa v takih razmerah to enostavno ne morete biti. Zato se ne ukvarjajte s tem, kaj bodo rekli na policiji, CSD,… Pojdite in si najdite pomoč in zaščito!
Vedno se zgrozim, ko berem kaj takega. Ker ne morem verjeti v kaj lahko
življenje z napačnim človekom zreducira normalno žensko.
Zamisli se in poskusi pozabiti vzorce, ki si se jih ob njemu naučila in
odpri oči: s tabo dela natančno tako, kot MU TI DOVOLIŠ
Kontrolira te? Kako? Te ustavi na cesti in te sprašuje kje si bila? Te
kliče po telefonu? In ti mu zvesto odgovarjaš in se braniš?
Takoj postavi meje in mu povej, da se z njim pogovarjaš samo in izkjlučno
o skupnem otroku, ob vsaki drugi temi, ki bi zadevala tebe, enostavno
takoj prekini pogovor.
Stike z otrrokom določite na CSD in ne popuščaj niti za ped.
IZSILJUJE SPOLNE ODNOSE??????????
Kar pomeni da te posiljuje?????
In ti tega ne prijaviŠ????? A pa veš kakšna kazen je določena za
posilstvo????
Odrasel človek si, nihče nima pravice upravljati s tabo, ti groziti,
te nadlegovati, ti hoditi v stanovanje proti tvoji volji itd.
Kliči policijo za vsako NAJMANJŠO stvar…ne bom ti dajala iluzij, da
so vsi policisti zelo razumevajoči, vendar MORAJO posredovati.
Jaz bi se na tvojem mestu obrnil na Duštvo za nenasilno komunikacijo, ki svetuje v teh primerih. Lahko jih pokličeš ali pošlješ el. pošto. Za več informacij sem spodaj prilepil še povezavo do njihove spletne strani.
Pozdravljena!
Jaz bi poklicala Društvo za nenasilno komunikacijo in ostale nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s pomočjo žrtvam in zlorabljenih žensk. Prosila bi za strogo anonimnost in materinski dom ali varno hišo. To je le začasna rešitev, a mogoče dovolj, da zbereš svoje misli in da moža prijaviš policiji in tožilstvu, CSD. Če te je strah in se bojiš za svoje življenje in življenje svojega otroka, lahko zaprosiš za spremstvo in varstvo.
Srečno in ne pozabi, da za vse kar se ti dogaja, nisi kriva!!
En topel objem 🙂
Toygirl.
Točno tako je! Kakšna policija neki. Zamenjaj ključavnice najprej. Nabavi videokamero, če bo okoli hiše norel in vse posnemi. itd. itd. Najbrž bo to že zadoščalo. Sicer pa naslednji stavek verjetno ne bo šel na forum,
pa vendar:
Če želite postati suženj, vam bo država pomagala. Toliko o socialnih strokovnjakih.
točno tako. če te kliče, se ne javi. zamenjaj ključavnico.
ko pride nenapovedan, kliči policijo in naredi paniko in to vsakokrat!
policija ga že ne bo zaprla, ker ti grozi, boš pa imela dokaz, da si nekaj prijavila. saj si rekla, da rabiš dokaz.
ne omejuj same sebe z mislimi, da ti nekaj ne bo uspelo. najprej poskusi!
če pride po otroka, prosi družinskega prijatelja, sorodnika, da je pri tebi. enako ko greš k njemu po otroka npr.
vse bo dobro, samo borit se moraš zase!