Najdi forum

bitje srca

Naj vam opišem kaj me “tare”. Stara sem 28 let. Kar nekaj časa se mi dogaja, da mi začne srce močno biti – kako naj opišem? – kot da bi mi hotelo uiti iz prsnega koša. Ob takih trenutkih me mnogokrat zgrabi tudi neka notranja panika, pa niti ne vem zakaj; se ne ustrašim, da bi zaradi tega me prijela panika, do tega kar tako pride. To močno bitje srca me ne boli.

Me pa velikrat boli srce kot tako samo. Srčni bolniki pravijo, da srce boli zadaj, na hrbtu blizu “lopatice”. Mene ne tam, me prav okoli srca. Zraven mi odrveni roka, ali pa mi gredo “mravljinci” zadaj za tilnikom skoz gor po glavi. Grozen občutek je to mravljinčenje, saj se mi pojavi tudi kadar me ne boli srce.

Kar pa me zelo preplašilo pa je to: pri spolnemu odnosu mi je neki dan ob orgazmu strašno prijelo za srce. Takrat pa sem se prestrašila, saj je bil grozen občutek.

Naj povem, da sem normalno težka za svojo velikost, je pa res, da imamo v družini srčne bolnike.

Hvala in lep pozdrav.

Nekoč so bili prepričani, da je srce organ, v katerem nastajajo občutki. Danes pa vemo, da srce samo odgovarja (reagira) na dogajanja v možganih. Veselje, žalost, panika, so občutki, ki nastanejo v možganih. Pri mnogih ljudeh jim sledi sprememba delovanja srca: posamezni neredni utripi, napadi hitrega bitja srca, zelo počasno bitje srca, itd.

Vi imate napade hitrega bitja srca, ki v mnogih primerih nastajajo tudi pri povsem zdravih srcih. Izgleda, da je tako stanje pri vas. Lahko pa imate majhno napako, ki vam pri rednih dnevnih telesnih obremenitvah ne povzroča težav.

Da boste bolj prepričani, da imate zdravo stce, pojdite enkrat na pregled h kardiologu. Izključiti je treba nepravilno delovanje ščitnice. Računam, da imate redni mesečni ciklus.

Glede na vašo starost in na mesta, kjer čutite mravljince, ne morem misliti na njihov organski izvor.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Naj vam povem kaj me teži . Že nekaj časa se tako počutim, kot da bi se mi srce ustavlo, jst se pa mučim da ga poganjam naprej . Tak občutek. Verjetno je psiha, ampak useeno vas prašam .. Krvni tlak in bitje srca imam normalno. Umes par dni se je to nehalo, ampak zdej spet se nekaj začenja. Je to mogoče tudi zaradi žalosti, stresa, mogoče depresije ?

Hvala in lep pozdrav

Vaša domneva je upravičena. Glede na vsebino vašega dopisa sem mnenja, da so motnje srčnega ritma posledica duševnih ali stresnih vplivov. Poizkusite jih pozdraviti z zdravim slogom življenja (nekajenje, redna hoja, omejitev uživanja alkohola in kave, itd) in z blagimi pomirjevali (Perasen?).

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close