Najdi forum

Bitje srca

Lep pozdrav

Stara sem 23 let in zadnje čase opažam, da pred spanjem in tudi čez dan, čutim kako mi bije srce, zelo mocno bitje slisim v usesih. Tudi ko vdihnem se mi frekvenca poveca, cutim kako mi pri vdihu srce nekajkrat hitreje utripne. Je mozno da je to povisan pritisk? Me zelo moti ker ne morem spat sploh ce sem pred spanjem. Zavedam se, da bi se morala več gibati, saj sem premalo aktivna.

Naj pa še povem, ko sem bila mlajša (15 let), mi je zdravnica ugotovila šum na srcu. Je lahko vzrok zaradi šuma?
P.S.: Nisem bila še na EKG pregledu.

Hvala za odgovor

Srce je pod močnim vplivom živcev, zlasti pri mladih ljudeh. V normalnih pogojih srce bije hitreje pri vdihu in počasneje pri izdihu. Te spremembe so neodvisne od višine krvnega tlaka in od morebitnega šuma na srcu.

Po vsebini vašega posta se nagibam k mnenju, da gre za poudarjene živčne vplive na srce. Vsekakor priporočam posvet pri izbranem zdravniku, da izključi morebitne vplive ščitnice.

Morda boste odpravili motnje že s samo redno aerobno vadbo.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!

Sem 40 letni moški.Kot otroku so mi ugotovili šum na srcu,vendar nimam posebnih težav.Zanima me kolikšen je lahko najvišji srčni utrip pri fizičnem naporu,npr.sobno kolo?In kolikšen je lahko najvišji pri ženski 40 let?

hvala

Po mednarodnem dogovoru izračunamo maksimalno srčno frekvenco z naslednjim izračunom:

220 – leta starosti

Pri 40 let starem opazovanju (opazovanki) je maksimalna srčna 180 na minuto. Pri obremenitvah na sobnem kolesu priporočamo, da se na začetku opazovanec obremeni maksimalno do 50-60 % maksimalne srčne frekvence. Pri 40 letnem opazovancu približno do frekvence 100.

Če redno trenira, srce ne deluje vedno bolj gospodarno in zato srčna frekvenca raste počasi, kljub vedno večji obremenitvi. Na splošno se zadovoljimo s porastom srčne frekvence na 70-80 % maksimalne.

Če so vam v otroških letih ugotovili šum na srcu, bo prav, če boste šli na pregled h kardiologu, da ugotovi naravo šuma. Če je organskega izvora, se pogovorite z zdravnikom o dovoljenih obremenitvah.

Lep pozdrav!

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

HVALA ZA ODGOVOR.
KAKOR SEM RAZUMEL,BI LAHKO 40 LETNIK IMEL SRČNEGA UTRIPA NA MINUTO OD100 DO MAX 130 V MIN. KOLIKO ČASA PA LAHKO OBREMENIM MAX SRCE NA KOLESU.
Boris Cibic napisal:

> Po mednarodnem dogovoru izračunamo maksimalno srčno frekvenco z
> naslednjim izračunom:
>
> 220 – leta starosti
>
> Pri 40 let starem opazovanju (opazovanki) je maksimalna srčna
> 180 na minuto. Pri obremenitvah na sobnem kolesu priporočamo,
> da se na začetku opazovanec obremeni maksimalno do 50-60 %
> maksimalne srčne frekvence. Pri 40 letnem opazovancu približno
> do frekvence 100.
>
> Če redno trenira, srce ne deluje vedno bolj gospodarno in zato
> srčna frekvenca raste počasi, kljub vedno večji obremenitvi. Na
> splošno se zadovoljimo s porastom srčne frekvence na 70-80 %
> maksimalne.
>
> Če so vam v otroških letih ugotovili šum na srcu, bo prav, če
> boste šli na pregled h kardiologu, da ugotovi naravo šuma. Če
> je organskega izvora, se pogovorite z zdravnikom o dovoljenih
> obremenitvah.
>
> Lep pozdrav!
>
> prim. Boris Cibic, dr. med.

V mojem zadnjem odgovoru sem zasledil majhno tipkarsko napako. Stavek se pravilno glasi:
“Če redno trenira, srce deluje vedno bolj gospodarno…”

Po sedaj veljavnih navodilih trajajo aerobne vadbe približno 30 minut in v tem času naj bi trajala maksimalna (dogovorjena) obremenitve približno 10 minut.

Lep pozdrav!

Pozdravljeni, veliko sem že prebrala na vašem forumu o ekstrasistolah,
pa vseeno, nikjer nisem zasledila, da bi kdo imel tako pogoste. Meni se dogajajo praktično ves čas, bila sem že na EKG, pa ni pokazal nič posebnega, dobila sem napotnico za Holter, ki bo šele čez pol leta.
Sem pa v strahu. Ne morem se skoncentrirati na nobeno stvar in nasploh je to zelo moteče. Ali so tako pogoste lahko živčnega oz. hormonskega značaja ( stara sem 51 let)? Imam tak občutek, kot bi kri naletela na neko oviru v srcu in da zato preskakuje. Kakšni pa so znaki bolnega srca ?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Iz vsebine vašega posta povzemam, da ste bili v zadnjih letih in verjetno tudi prej brez motenj srčnega ritma, ter, da so se sedanje motnje pojavile v zadnjem času.

Po opisu gre za primer pogostih prezgodnjih utripov (ekstrasistole), ki lahko nastopajo pri zdravih in bolnih srcih. Verjetno so v vašem primeru krive hormonske motnje.

Ker v EKG ni znakov, ki bi kazali na bolno srce, vas niso poslali na nujen pregled srca. Upam, da vam je vaš zdravnik povedal približno isto, in da vam je predpisal običajna zdravila proti motnjam srčnega ritma in blaga pomirjevala. Morda bi bil koristen tudi posvet pri ginekologu.

Na pregled “holter” se ne mudi, vendar se mi zdi zelo nepričakovano, da je čakalna doba za ta pregled kar 6 mesecev.

Lep pozdrav!

New Report

Close