biftek-surovo meso in nosečnost
Pozdravljeni!
Upam da vam moje vprašanje ne bo vzelo veliko časa.
Zanima me če lahko jem biftek(kar je surovo meso) v času nosečnosti noseča sem 11t in 6d saj imamo čez par dni koline in je to navada da potem jemo svže pripravlen biftek (meso je bilo prej zamrzneno že nekaj časa več mesecev) to je zmrznjeno meso naribano in dodane so začimbe zanima me le lahko to jem ali je nevarno za plod.
Za odgovor se vam zahvaljujem.
Spoštovani,
običajno zamrzovanje do – 18 st. C ni vedno dovolj za uničenje vseh možnih parazitov, če so slučajno prisotni v mesu, zato nosečnicam hranjenje s surovim mesom odsvetujemo. V kolikor je bilo meso več kot 3 mesece resnično globoko zamrzjeno (- 30 st. C ali manj) pa so menda izpolnjena osnovna merila za varno uporabo mesa tudi po FDA – Foot and drug administration).
Pozdravljeni.
Berem, da odmrzovanje v mikrovalovni pečici ni primerno, jaz pa sem prav to storila med nosečnostjo in to že večkrat… Takoj po odmrzovanju v mikrovalovni pečici ga seveda pripravim. To mleto meso mi je vedno tako čudno… Danes sem ga odmrznila, ga dala na ponev, samo toliko, da je celotno odmrznilo. Potem sem ga zmešala s kus kusom, zelenjavo, jajci in kislo smetano in pekla 30 minut na 200 stopinj v pečici. Vse skupaj se mi je zdelo zelo pečeno, a meso je čudno, bledo roza barve. Zdi se mi, da je to skoraj nemogoče, da ne bi bilo dovolj toplotno obdelano… Se vam zdi takšna toplotna obdelava iz vidika varnosti bakterij ok?
Spoštovani,
postopek toplotne obdelave je bil zagotovo zadosten, obstaja pa lahko vprašanje kakovosti mesa in njegovega izvora. Priporočam, da meso kupujete pri mesarju in če kupujete mletega, ne kupujte že vnaprej zmletega, temveč naj ga mesar zmelje pred vašimi očmi.