Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Bezgavka 7 letnik

Bezgavka 7 letnik

Pozdravljeni
Sinu sem med čiščenjem ušesa zatipala in videla bulo za ušesom. Velika je okrog 1,5 cm. Trda, neboleča, premakljiva. Za drugim ušesom ima bezgavko v velikosti manjšega graha.
Je zdrav, niti prehlajen, aktivno pa trenira vsak drugi dan.
Zdravnica se vrne v četrtek, torej čez 4 dni. Lahko čakamo? In če ga naročim ( če ni nujno se čaka kak teden), bo ok, če ga zdravnica pogleda čez približno 10 dni?
Možno je tudi, da je bezgavka okrog 2 cm, ali malo pod 2, okrogla.
Kako naprej potekajo pregledi za tako stvar? Kri, punkcija?
Hvala za vaš čas in odgovor.

Takšno velikost bezgavke ne štejemo za patološko povečano. Drobne tipne vratne bezgavke lahko vidimo tudi pri virusnih obolenjih oz. jih še zatipamo po 1-3 tednih po preboleli bolezni.
Če bi bezgavka hitro rasla in v nekaj dneh dosegla velikost npr.4×3 cm, je potrebno k zdravniku prej, sicer počakate na izbranega osebnega pedaitra.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni
Hvala za prejšnji odgovor.
Bili smo pri zdravnici, ki je ocenila bezgavko na 0,5 cm in zatipala povečane bezgavke še po vsem lasišču zadaj. Teh bezgavk ne najdem sama, torej očitno niso tako povečane, da bi bilo panični mami kaj zaznati.
Bezgavka za desnim ušesom je še povečana, zdi se mi malo večja, sigurno je ne bi ocenila na 0,5 cm, prej kaj centimeter. Je rahlo ovalna, premakljiva in trda. Sinu je na treningu gimnastike postalo slabo, bil je bled. Minilo je hitro, sedaj je ok, nima pa čisto pravega apetita. Na videz je zdrav, brez znakov prehlada. Zaradi slabosti na treningu smo ocenili, da ne gre na tekmovanje za katerega se je pripravljal.
Zanima me, če je vse skupaj povezano s to bezgavko. Krvi nismo pogledali.
Svetujete ponovni pregled? Koliko časa lahko taka bezgavka vztraja? Zdravnica je sicer omenila, da se za paniko šteje že 1 cm. Če sem prav razumela.
Kakšna naj bi bila prehrana otroka, da bi imel dovolj energije za šport – do sedaj ni imel težav s treningi. Dajem mu sok rdeče pese, sicer pa je precej izbirčen. Bi hilo dobro, da poje več mesa ali oglhikovih hidratov? Iščem razloge za slabost, pa razen tega, da je vseh obveznosti ogromno, torej utrujenost, ne najdem nič pametnega. sicer na splošno ne deluje utrujen. Trening pa je bil intenziven bolj kot navadno, ko se na urah gimnastike predvsem zabava.
Čisto sem prestrašena, sploh ne vem, ce naj mu dovolim že na šolsko telovadbo, treninge pa sem mu v tem tednu prepovedala.
Mi lahko Date kak nasvet kako naj ukrepam.
Hvala.

Bezgavke takšne velikosti niso patološke. Če otrok v zadnjem mesecu ali dveh ni prebolel nobene okužbe, pa bi našli hitro rastočo, trdo in nebolečo bezgavko velikosti 2×2 cm ali več, bi ukrepali dalje. Torej kontrola samo ob nenormalni rasti, sicer pač ni ptorebna. Bezgavke vsakodnevno opravljajo svoje delo, so normalno prisotne, velikosti okoli graha in je skrb zaradi normalno velikih in normalno delujočih bezgavk odvečna.
Športnik otrok potrebuje večji vnos od otroka nešportnika. Potrebuje pokrivanje normalnih potreb rastočega organizma plus pokrivanje potreb, ki so povezane s športom. Koliko točno česa naj bi pojedel, ni mogoče napisati brez dodatnih podatkov. Vsekakor meso in druge beljakovine, primeren vnos maščob, ogljikovi hidrati, zelenjava, sadje. Poglejte prehransko piramido za otroke.
Na spodnji povezavi izberite primerne vsebine (razen tistih, ki svetujejo dodatke):
https://www.google.com/search?client=firefox-b&ei=C-PKW_XTItH1qwH6qo2QCg&q=prehrana+%C5%A1olarja+%C5%A1portnika&oq=prehrana+%C5%A1olarja+%C5%A1portnika&gs_l=psy-ab.3…25506.29584.0.29804.9.9.0.0.0.0.134.1018.0j8.8.0….0…1c.1.64.psy-ab..1.2.261…0j35i39k1j0i22i30k1j35i304i39k1j0i13k1j0i13i30k1.0.-HHa0O2ih_s

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close