Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Bezgavka

Bezgavka

Pozdravljeni,

prebrala sem že vse na temo povečane bezgavke in bi vam vseeno rada postavila nekaj vprašanj.

Sin (skoraj 2 leti) ima že 1 leto in 2 meseca povečano bezgavko na levi strani vratu. Bezgavka je tipna in ko obrne glavo v desno tudi zelo vidna. Je premakljiva, ga ne boli in pediater pravi da je velika okoli 1 cm (čeprav meni zgleda večja). Pediater je torej zadevo že pregledal in pravi da ni nevarno. Ni nas poslal dalje na noben dodaten pregled. Zraven te bezgavke je zatipal še dve, ki pa sta manjši. Tipam ju tudi sama. Na desni strani vratu pa nima nič vidnega ali posebej tipnega.

Meni pa ne da miru zakaj bezgavka vztraja že tako dolgo. Otrok ni čisto nič bolan, do sedaj je imel 2 virozi. V zadnjem času nič bolan. Njegovo obnašanje in počutje je normalno. Zelo je živahen, dobro se razvija, rad ima hrano.

Je možno da bo bezgavka tam ostala celo življenje? Zakaj ne izgine? Je možno da se iz nje razvije kaj nevarnega? Bi morali še na kak pregled?

Hvala za vse informacije.
Lp JJ

Bezgavka bo seveda tam ostala prav celo življenje, saj je tam njeno normalno mesto.
Poglejte na sliki, kje ležijo vratne bezgavke, pri vseh ljudeh in celo življenje:
https://i.pinimg.com/originals/66/5e/8e/665e8e07de3480c3ee486163239ebb2b.jpg
Velikost do 2×1 cm, pri čemer ne gre za hitro rast, ni zaskrbljujoča. Če je torej bezgavka 1 leto in 2 meseca popolnoma enaka po velikosti, ni skrbi, da bi šlo za kaj resnejšega in ne potrebuje invazivnih ukrepov (npr. punkcije).
Najpogosteje vidimo takšne bezgavke pri otrocih po kakšni bolezni (angina, prehlad, infekcijska mononukleoza), otrok je verjetno pred 1 letom in 2 mesecema prebolel kakšno virozo, po kateri ima malce večjo, pa nič zaskrbljujočo bezgavko.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close