Bezgavka
Spoštovani.
Prosim za vaš nasvet glede sina, ki je star 5 let.
Včeraj je začel tarnati, da ga boli uho, bili smo pri zdravnici in uho ni bilo pordelo. Oziroma bilo je vredu. Ponoči ga je znova začelo boleti, zjutraj tako močno, da je jokal, dala sem mu Calpol, potem je bilo lažje.
Znova smo bili pri zdravnici, ki je ugotovila, da ga v bistvu ne boli uho, ampak bezgavka pod ušesom, ki je tudi vidno otečena. Oziroma ni videti bule ali kaj takega, videti je otečeno področje , kar veliko, vendar je opazno le v primerjavi z drugo stranjo obraza. Ni trdo, sicer pa itak ne pusti taknit. Vročine nima, pred 14 dnevi je prebolel bronhitis, takrat je imel tipno povečane drobne vratne bezgavke, dobival je Berodual najprej v obliki inhalacij 1 dan, nato vpihe še 5 dni. Danes zjutraj je nekajkrat kihnil in nekajkrat si je obrisal nos. Čez dan se mu to ne dogaja.
Dobil je Amoksiklav na 12 ur, 6 ml. (ima 22 kg, 120 cm). Krvi nismo kontrolirali. V času prebolevanja bronhitisa je bil crp nizek, no rekli so, da je kri vredu.
Zdravnica je rekla, da v primeru otečene bezgavke po prenehanju jemanja AB pridemo nazaj . vendar takrat bo na dopustu, kot sem računala. Zanima me še koliko časa naj jemlje AB. Zdravnico sem razumela, da 14 dni, potem pa so mi v lekarni rekli, da ne, da je potrebno jemati AB 10 dni.
Je bezgavka v takšni obliki nevarna? Bi bilo dobro, da gre na kontrolo, četudi ga bezgavka neha boleti?
Hvala za vaš čas.
Lep pozdrav
Povečana bezgavka je znak, da je bilo na tem področju neko vnetje (najpogosteje angina). Povečane in boleče bezgavke so obvezni znak pri angini. Antibiotik se predpiše za 10 dni. Bezgavka se postopoma manjša, če se veča ali je enako velika še po 2 – 3 tednih, je potreben ponoven obisk pri zdravniku. če je zdravnik v tem času odsoten, greste k nadomestnemu zdravniku.