Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Beta blokatorji

Beta blokatorji

Spostovani,
oglasila sem se vam ze v povezavi s tezavami s srcem in scitnico.
Imam Hash tir in jemljem nadomestne hormone. Trenutno sem zelo verjetno
v hiper fazi (prevec scitnicnega hormona), kar obcasno povzroca nekoliko visji pulz in pritisk. Vceraj sem bila na pregledu pri kardiologinji, bila sem se nekoliko bolj razburjena, ker me je bilo strah, ali morda nimam poleg scitnicnih tezav se posledicno kaksno srcno okvaro. Zdravnica mi je rekla, da ne more nic reci brez UZ in mi predpisala zdravilo na osnovi beta blokatorjev
(vse skupaj je bilo zelo hitro zaradi mnozice pacientov, zato je nekako zmanjkalo casa za morebitna vprasanja, torej stranski ucitki, medsebojni vpliv zdravil, etc…). Vceraj sem imela v mirovanju pulz 90, pritisk pa 80/120 (kar je zame sicer visoko, ker imam navadno zgornjega 90). Pulz sicer ni ves cas tako visok, vendar se mi pojavlja obcasno, tudi nekaj ur hitrejse bitje srca.
Ker sem glede jamanja zdravil zelo previdna, me zanima, kaksen vpliv imajo ta zdravila, koliko casa se jih navadno jemlje (na receptu pise 2 x 1/4), kako bom vedela, da so tezave minile, pise, da je potrebno zdravilo opuscati 2 tedna!? Zdravnici sem poskusila razlozit, da nimam ves cas tako visokega pulza in je rekla, naj jih jemljem, ce je pulz nad 60.
Naj povem, da sem pred boleznijo scitnice veliko hodila v hribe in tudi sicer sem imela po vsej verjetnosti zdravo srce. V navodilih zdravil pise tudi, da je potrebna previdnost pri hipertirozi (jaz sedaj verjetno niham med hiper in hipo).
Za vase mnenje se vam najlepse zahvaljujem.
lp
Kathy

Iz vsebine vašega posta se mi ponuja vtis, da so odmerki Eltroxina (?) pravšnji in da so sedanje motnje funkcionalne narave.

Krvni tlak 120/80 je, kot verjetno veste, najbolj normalna vrednost pri odraslem človeku. Ker imate v večini primerov zgornji tlak 90 pomeni, da spadate v veliko skupino ljudi z zgornjim tlakom pod 120. Mnogi med njimi nimajo nobenih težav. Tistim, ki imajo težave, ne moremo pomagati z zdravili, pač pa jim priporočamo zdrav življenjski slog, aerobno vadbo, itd.

Pričakujem, da se vam bo stanje kmalu popravilo pri rednem jemanju betablokatorja. Če še niste nikoli opravili UZ-preiskave srca, ne nasprotujem, da jo enkrat opravite, že zato, da boste izvedeli ali je v srcu prisotna kakšna napaka.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spostovani,
zahvaljujem se vam za odgovor. Zanima me, ali je potrebno beta blokatorje jemati stalno? Naceloma sem raje brez zdravil, ce niso nujno potrebna.
Danes sem imela pritisk 107/74 ter pulz 67, pojavljajo pa se mi, verjetno zaradi spremenjene doze Eltroxina, bolečine v prsnem košu (zbadanje kot? angina pektoris? ter rahlo sumenje v usesih, verjetno zaradi subjektivno zvisanega pritiska). Beta blokatorjev se nisem zacela jemati, ker bi rada počakala, če se morda stanje v nekaj dneh umiri. Zanima me, ali lahko zdravilo jemljem po potrebi, torej ce bi se spet pojavile palpitacije?
V tem mesecu namrec znizujem odmerek Eltroxina, ker je bil ob zadnjem merjenju nekoliko prevelik (nizek TSH).
Zahvaljujem se vam za vase mnenje.
Lep pozdrav
Kathy

Betablokatorje moramo v nekaterih posebnih primerih jemati stalno (daljši čas), v nekaterih primerih pa lahko kratek čas (nekaj tednov, mesecev). Lahko jih jemljemo samo občasno, vendar se za tak način zdravljenja ne odločimo pogostoma.

Betablokatorjev nikoli ne predpišemo, če menimo, da niso potrebni.

V vašem primeru bi svetoval, da nizke odmerke betablokatorja (Bloxan 2 x 1/4 ali 1/2 tablete na dan) jemljete pod kontrolo zdravnika, ki naj odloči o trajanju zdravljenja z njim.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close