Besna – neplačevanje študentom!
Pozdravljeni
Odločila sem se, da napišem prispevek, saj me je pošteno razkurilo neplačevanje podjetnikov in neukrepanje študentskih servisov.
V letošnjem letu sem opravljala delo v januarju in februarju – kljub temu, da sem napotnico dvignila, sem ostala brez plačila, saj študentski servis brez vrnjene napotnice ne more nič, delodajalec pa mi je ni želel potrdit !
V mesecu aprilu sem zopet delala in sicer bi morala dobit 200€, delodajalcu prinesla napotnico, mu rekla da mi jo naj potrdi in vrne – šef za vsak pozabil, da bo, da jo dobim, da jo bo poslal kr na študenta, da jo je že… SPET NIČ!!!! Kličem na študenta, mi rečejo, da jih naj pač gnjavim, da oni ne morejo nič – spet nisem dobila plačano.
Sedaj sem v juniju delala 5 dni v nekem drugem lokalu, in ker mi šef ni hotel dati potrjene napotnice, nisem več prišla delat.
Kako naj imam voljo, še sploh kam delat, če sem v letošnjem letu ostala brez plačila pri treh različnih delodajalci v skupni vrednosti 500€? Študentski servis pa preprosto ne ukrepa.Inšpektorat za delo trdi da to ni njihovo področje. Ko sem zagrozila zadnjemu šefu z objavo njegovega podjetja na internetu, če mi ne plača, sem dobila pismo njegovega odvetnika, da me bo tožil če javno karkoli objavim! Na študentski servis sem nesla vse svoje ure, pa me za vsak odslovijo da naj gnjavim delodajalca da vrne napotnico, sicer oni ne morejo nič! Na tem študentskem servisu paimam tako izdane 3 napotnice, ki niso bile potrjene niti stornirane, niti obračunane, oni pa ne morejo NIČ!!!
OD ZDAJ NAPREJ NE BOM VEČ POŠTENO DELALA, SAMO KRADLA!
Ampak sprašujem se, čemu služijo študentski servisi??!?!??!?!?!?!?!?
Jaz bi šel tja in mu razbil lokal. Ne vem, kako to, da vam nekateri delodajalci sploh ne plačajo. Kaj so ti pa rekli?
Vsak dan hodi tja težit na glas, da bodo vsi gostje slišali itd.
Glede tožbe pa je tako: reči mu, da te naj toži, če te hoče. Kaj ti sploh lahko naredi s tožbo?
Jaz se že ne bi tako pustil…
Ja, naj mu grem razbit lokal – bo poklical policijo – jaz dobila kazen, njemu zavarovalnica obnovila lokal, mene terjala za denar!! Če mu naredim tam galamo pred gosti, bo poklical policijo, bom dobla kazen za kaljenje miru!
Naj me toži ? Nimam denarja za odvetnika, nimam denarja niti za prevoz na sodišče, po zaslugi takšnih podjetnikov !!!!!
Kaj mi rečejo ? Polni so izgovorov dokler sem prijazna, ko pa jih imam dovolj in zagrozim (z prijavo na inšpekcijo) se mi več ne javljajo na telefon, si zmišljujejo meni v obraz, da je bilo tisto dvomesečno delo uvajanje ki ga nisem opravila (ob pričetku dela sploh nisem bila na uvajanju, delala od začetka SAMA!) itd! Jaz pa nimam več živcev, da se norčujejo iz mene, ko nujno potrebujem denar in za ta denar tudi pošteno delam. Da bi si pa ko delam zadnjo službo vzela iz denarnice plačo, tudi ne morem, ker bi ob prijavi na policijo jaz potegnila kratko.Kaj mi še sploh pri vragu preostane?
želeli ste imeti – in imate. na tvojem mestu bi pred novo zaposlitvijo preverila delodajalca. Eni pač ne plačujejo, medtem ko so tudi taki, ki redno izpolnjujejo obveznosti. Sem imela tudi sama take izkušnje, denar je ŠS izterjal po dveh ali treh letih.
Kar pa se maščevanja tiče, prijavi ga delovni inšpekciji, gotovo ne goljufajo samo tebe.
Preverit delodajalca – kako ? Najdeš oglas na študentu, še bog da je delovno mesto prosto in da ga dobiš ter greš delat. Kak naj bi izgledalo preverjanje delodajalca? Če ima on pozitivno bilanco, to ne pomeni, da bom dobila plačano.
V Europarku, kjer sem delala pred enim letom, so v enem gostinjskem lokalu poleti med sezono študentov v lokalu vsake 3 tedne menjali skoraj celotno ekipo (strežbo), pod pretvezo da je tisto uvajanje in da ni plačano ter da se niso izkazali. Pa so vsi prijavljali na išpektorat, pa vsi vedeli – zgodilo se ni absolutno nič!! Pa nisem delala poleg, ampak v trgovini zraven tega lokala.
In ne bi delala preko študenta, če bi z svojo zaenkrat 5.stopnjo karkoli dobila kot redno zaposlitev, tudi za minimalno plačo bi delala, ker prek študenta tak ne moreš zaslužit več.Poslala ogromno prošenj, pri vsakem delodajalcu do zdaj sem moledovala, da bi me zaposlili. Ampak vsak te odslovi, da dokler maš status, boš preko ŠS. Jaz pa študiram izredno in seveda imam status in ga bom imela še nekaj časa, tako da vem, da iz obljub o zaposlitvi ne bo nič, tudi če mi sprva rečejo, da bi potem nekoga zaposlili. Če zamolčim da imam status, pa ob poslani prošnji ali opravljenem razgovoru sploh ni odgovora.
Naj povem, da delam že 6 let prek študentskega servisa in do zdaj nisem imela enega problema, letos pa katastrofa, nobenega plačila, inšpekcija nič, študentski servis nič !!!
Res sočustvujem z tistimi, ki imate še družine, čeprav tudi meni ni nič lažje – preživljam se sama, brez preživnine ali štipendije, si plačujem še študij, bivanje in ostale stroške, potem pa me takole nategujejo delodajalci. Če ne bi imela prijateljev, bi že ostala brez strehe nad glavo…