Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija bele pikice na mandljih

bele pikice na mandljih

Spoštovani!

Stara sem 23 let in imam od nekdaj probleme z mandlji. V otroštvu sem prebolela mnogo angin, o odstranitvi mandljev je bilo govora samo nekajkrat. V oktobru 2008 sem imela operacijo branhiogene ciste, ki je bila velika 4x5cm. Izvidi so bili sicer ok, vendar mi je doktor povedal, da sem imela vnete tudi žile, prav tako so mi odrezali tudi okoliške bezgavke. Od takrat pa nekako nimam miru. Po operaciji mi je bilo jasno, da se ne bo vse takoj uredilo in da bodo prisotne bolečine, vendar te niso ponehale še danes. Nenehno imam občutek, kot da imam na kraju, kjer sem bila operirana nekaj otečenega. Res je, da sem od operacije imela z mandlji probleme samo 1x, vendar antibiotikov nisem dobila. Od takrat naprej pa opažam na desnem mandlju ( na desni strani sem bila tudi operirana) nekakšne bele pikice, ki jih lahko odstranim, so trde, neprijetnega vonja in me zelo motijo, saj imam občutek tujka. Občasno me bolijo tudi ušesa in pa mandlji, vendar bolečina ni ista kot pri angini.

Osebni zdravnici sem povedala za težave, a mi je le potipala vrat. Zanima me, če je možno, da se zadeve po operaciji še niso uredile in kaj bi omenjeno lahko bilo?

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

vse to kar ste napisala v vezi z mandeljni, ne bi smelo biti povezano z operacijo. Tudi angina ni, le v luknicah v mandeljnih (te so normalne) nabira “detritus” – odluščeni epitel, ostanki hrane, sluz….
Vse to ni nič nevarno, lahko je le neprijetno. Preprečiti tega ne moremo, če človeka to zelo moti, pride v poštev le operacija mandeljnov.

LP IB.

Spoštovani!

V otroštvu in najstniških letih sem prebolela precej angin. Zdaj sem stara 36 let in nimam težav, pred 6 letimi sem imela zadnjič gnojno angino. Ostale pa so posledice: povečane nebnice (desna je vidna tudi na vratu v velikosti manjšega oreha), kraterji in precej detritusa. Odstranjujem ga redno, skoraj vsak dan. Vsak dan tudi čutim pritisk ali bolečino v nebnicah, najbrž ravno zaradi teh “pikic”. Redno grgram in si čistim te ostanke z vatirano palčko.

Pred leti sem bila na ORL zaradi drugih težav in dr. mi je rekel, da se kaj več ne da storiti in da odstranitev nebnic ne pride v poštev. Tudi jaz nisem navdušena nad operacijo, me pa že skrbi, ker vedno pogosteje krvavim ob tem bezanju s palčkami.

Prosim vas za mnenje. Je odstranitev priporočljiva, sploh pri teh letih? Slišala pa sem tudi, da jih v nekaterih bolnicah samo zmanjšujejo. Je to res?

Lep pozdrav!

Spoštovana!

Če imate težave z nebnicami, jih odstranimo tudi pri starejših (ste še relativno mlada) – stalno nabiranje detritusa z bolečinami… je lahko vzrok za operacijo, seveda če želite ker nujno ni. Zmanjševanje pri vam ne bi najveretneje veliko pomagalo – imate celo nebnico “spremenjeno, uničeno”, to pride v poštev pri otrocih kjer so le veliki, drugače pa zdravi.

LP IB.

New Report

Close