Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk bel izcedek iz prsi

bel izcedek iz prsi

Pozdravljeni!
Sem 22 letna študentka in včeraj med tuširanjem se mi je zgodilo nekaj kar me je prestrašilo. Med tuširanjem mi je iz prsnih bradavic pripolzelo nekaj belega zgoščenega,kot nekak prah. Kaj je to? Naj bom v skrbeh?naj grem k zdravniku?
hvaležna bom čimhitrejšega odgovora. Lep pozdrav

Upam, da vas to ni preveč prestrašilo in da niste predolgo čakala na
odgovor.
Predvidevam, da gre za izcedek iz dojk. Dokler je ta izcedek enake barve in
nima vonja in se pojavlja iz obeh dojk, je strah odveč.
Opazujte se še naprej, opravljajte tudi redno enkrat mesečno
samopregledovanje (tudi na modrčku lahko ostanejo vidni sledovi izcedka) in
v primeru, da bi se izcedek kaj spremenil, ali bi zatipala tudi tipne
spremembe, bi bilo smotrno, da se posvetujete z zdravnikom. Ko boste na
rednem ginekološkem pregledu, se lahko posvetujete tudi s svojim
ginekologom.

Zaenkrat toliko. Če boste imela dodatna vprašanja, sem vam seveda na
razpolago.

pozdravljeni ,
jaz sem ravno tako opazila da mi že kar nekaj dni iz obeh dojk teče bel izcedek prve dni ko sem opazila je bilo prav malce amapk zdaj dva dni gledam je pa kar, zanima me kaj je to in zakaj do tega pride,tudi prsa na sploh imam zelo trde ponavadi je tako med ovulacijo ampak sedaj je nimam so pa še bolj trda kot pri ovulaciji, sicer pa s partnerjem že nekaj časa delava na otročku a je mogoče sploh če ženska zanosi da ima takoj takšen izcedek?

nova
Uredništvo priporoča

Tak izcedek sam po sebi ni škodljiv, a če ga do sedaj nikoli niste imela, se vseeno posvetujte z ginekologom, ki vas bo po potrebi usmeril še na dodatne preiskave. Tam bodo ugotovili ali ne gre mogoče za povečan prolaktin. Ko boste opravila raziskave, bo tudi vzrok, zakaj se pojavlja izcedek, lažje določiti.

Spoštovani !

Danes zjutraj sem na levi dojki, konkretno na vrhu bradavice opazila nekaj belega. Ko sem bradavico stisnila je iz nje prišla gosta bela snov, kot nekakšen črviček v velikosti 3-4 mm. Ko sem to dala na noht in stisnila se je to razmazalo. Bilo je bele barve brez vonja.Nato sem še poskušala stisniti bradavico in iz nje je še preteklo nekaj ,vendar zelo malo, teko ,da ko sem s prstom potegnila po bradavici se je opazilo ,da je prst rahlo vlažen.

Kaj bi to lahko bilo? Ali je lahko nevarno?

Povedati moram,da sem pred tednom dni opazila,da je vrg bradavice bil bolj občutljiv in pordel, vendar je bilo to le kakšen dan .

lp

Po opisu sodeč gre za zamašeno lojnico. Bradavico namažite z npr. naravno ognjičevo kremo, ki umirja vnetja ter se redno samopregledujte.

Pozdravljeni,

Pred kakšnim mesecem se mi je pojavil izcedek iz bradavic, ki do današnjega dne še ni izginil. Je belo-prozorne barve in pride ven vsakič ko stisnem bradavice. Ga je kar precej, je brez vonja in malce sluzast. V tem času sem imela tudi 2x menstruacijo tako da dvomim da bi bilo to znamenje nosečnosti.. Res pa je da sem v zadnjem času prenehala jemati antidepresive in kontracepcijske tablete, tako da je povsem možno da gre za hormonske spremembe…
Je to povsem normalno ali moram obiskati ginekologa? V kolikšnem času izgine?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Po opisu sodeč gre najverjetneje za hormonsko neravnovesje. Težko je napovedati, koliko časa se bo to še dogajalo. Redno se samopregledujte, v primeru da se izcedek spremeni, se posvetujte še z ginekologom.

Pozdravljeni.

Tudi sama imam že nekaj časa težave z desno dojko v smislu iztekanja bele tekočine (če bi si dojko iztiskala, je na začetku tekočina bolj rumenobele barve), ki izgleda kot mleko. Pred 11 meseci sem nehala dojiti, zato sem najprej to povezovala s posledico dojenja. Problem pa je, da je dojka tudi boleča na dotik. Sicer sem se po porodu zdravila zaradi bolezni ščitnice (bazedovka), vendar mi je specialistka na zadnjem pregledu rekla, da moje težave ne morejo izhajati iz te bolezni.

Mislite, da bi morala k zdravniku?

Hvala za odgovor.

Kakor je izcedek mlečne barve in spominja na mleko, najverjetneje gre za posledico dojenja. A nič ne škodi, če ta izcedek vidi tudi ginekolog. Ko boste na naslednjem pregledu, se posvetujte še z njim.

Pozdravljeni!

Imam vprašanje, ki me muči že nekaj časa. Stara sem 22 let in sem letos marca prenehala z jemanjem KT Logest (jemala sem jih skoraj 5 let). Takoj po koncu jemanja sem začela opažati spremembe (nihanje razpoloženja, bel izdedek iz prsi – kot mleko, izpadanje las), s katerimi se nisem preveč obremenjevala, saj mi je bilo jasno, da v telesu prihaja do velikih hormonskih sprememb. Pa vendar, sedaj smo že decembra in bel izcedek iz prsi ostaja; v desni dojki ga je več kot v levi, barve in vonja mislim da ne spreminja, kolikor uspevam slediti poteku, lahko rečem da ga je med ovulacijo mnogo več. Zaradi slabega počutja so mi pred kratkim vzeli kri in ugotovili, da imam povišan ALT (na prvem odvzemu 0.68, na drugem 0.93 – normalna meja 0.58). Ali menite, da bi bilo zaradi prsi oz. izcedka, ki traja že 9 mesecev potrebno obiskati ginekologa, in ali je možno, da bi imela povišanost jetrnega encima ALT kaj veze z dojkami (vsi ostali parametri v krvi so znotraj normalnih vrednosti)? Naj povem samo še to, da si dojke redno pregledujem, zato sem tudi takoj opazila izcedek, vendar ne tipam nikakršne bulice. Hvala in lep pozdrav

Na vašem mestu bi se najprej posvetovala z ginekologom. Težave, ki jih opisujete so najverjetneje nastale kot posledica jemanja kontracepcijskih tabletk . Glede na to, da je od prenehanja jemanja kontracepcijskih tabletk minilo že več kot pol leta, bosta po potrebi opravila nekaj dodatnih preiskav. Za začetek, ker se na pregled kar nekaj časa čaka, pa lahko vaše vprašanje zastavite tudi na forumu Ginekologija in porodništvo, ki ga vodi dr. Stanko Pušenjak.

Pozdravljeni!

Danes mi je iz desne dojke pritekla rumenkasta tekočina. Ko sem dojko stisnila je tekočina pritekla ponovno. Ko sem stisnila ponovno je bila rumenkasta tekočina zmešana s tekočino goste bele barve (kot mleko). Sedaj, ko sem stisnila že več-krat priteče le še malo rumenkaste tekočine . Stisnila sem tudi levo dojko, iz katere je le enkrat priteklo le malo rumenkaste tekočine. Ne vem, ali je pomembno, vendar imam tretji dan menstruacije. KT ne jemljem že slabi 2 leti, tudi otrok še nimam.

Za odgovor se vam zahvaljujem.

Če se pojavlja izcedek iz obeh dojk (ne glede, da iz leve manj) najverjetneje ne gre za nič hujšega. Če izcedek čez poletje ne bo prenehal ali bi spremenil barvo, vonj, se posvetujte z ginekologom.

Pozdravljeni imam eno vprašanje ,ki je podobno prejšnjim, stra sem 19 let in tudi meni sej je pojavil belkast izcedek iz bradavice, vendar samo iz ene, pod bradavičnim kolobarjem pa imam neko rdečo piko premera 2-3 cm ki se je pojavila ene dva tedna nazaj približno takrat se mi je tudi začel pojavljati ta izcedek.

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor

Pozdravljena,

ker gre za izcedek samo iz ene dojke ter glede na to, da je zraven izcedka vidna tudi rdečina, bi bilo najbolje, da se posvetujete še z ginekologom ali osebnim zdravnikom. Ta bo glede na videz dojke, lažje presodil ali je potreben pregled tudi pri specialistu.

Pozdravljeni!

Tudi jaz imam težave z izcedki. Pred 2 in pol leti sem rodila. Dojila sem kakšna 2 tedna in nato dobila mastitis v desni dojki takrat sem prenehala zaradi antibiotika.
Ker je minili že dolgo časa od poroda imam še vedno izcedek, ko stisnem bradavico. Dolgo časa sem imela izcedek iz desne dojke sedaj pa zopet iz leve iz desne pa ne; (včasih imam obe bradavici precej temni). Bila sem pri svoji osebni zdravnici katere me je samo malo pogledala in rekla naj grem k ginekologinji. Tudi tam sem bila a so mi povedali, da so prsi vredu in ni izcedka. Nočem več težit svoji ginekologinji, ker nič ne dosežem. Me je pa strah, ker imam levo dojko dosti bolj trdo kot desno na dotik bolečo in še izcedek, ko jo stisnem. Začela sem jemati tudi KT, danes je tretji dan in ni nič minilo.
Prosila bi za kakšen nasvet…
LP

Izcedek na­sta­ja najverjetneje in največkrat za­ra­di hor­mon­ske­ga ne­rav­no­ves­ja ali pa je lahko posledica določenih bolezni dojke ali tudi drugih bolezni, ki jih bom navedla pozneje.
Včasih je izcedek prisoten stalno in kar sam od sebe prite­če iz doj­ke ali pa mo­ra­mo bra­da­vi­co sti­ska­ti, da pri­te­če. Lahko se iz­ce­ja iz ene ali obeh dojk hkra­ti.

V ve­či­ni pri­me­rov pri žen­ski iz­ce­dek iz doj­ke ni po­ve­zan z ra­kom dojk. V 90 od­stot­kih je po­ve­zan z be­nig­ni­mi – ne­ne­var­ni­mi spre­mem­ba­mi. Pri moš­kih pa je potrebno biti pazljivejši, ker je iz­ce­dek iz dojk kar v dvaj­se­tih od­stot­kih po­ve­zan z ra­kom dojk.

Pomembno je spremljati kakšen je izcedek, mle­čen, pro­zo­ren, gno­jen ali kr­vav.
Kr­vav iz­ce­dek iz doj­ke po­me­ni naj­več­krat be­nig­ni – ne­ne­va­ren tu­mor v doj­ki, ki na­sta­ne v iz­vo­di­lu žle­ze. Ka­dar je iz­ce­dek iz doj­ke mleč­no obar­van (galaktoreja), je lah­ko vzrok mot­nja v de­lo­va­nju hi­po­ta­la­mu­sa ali hi­po­fi­ze. Lah­ko gre za pre­ti­ra­no iz­lo­ča­nje hor­mo­na pro­lak­ti­na iz hi­po­fi­ze – žle­za v mož­ga­nih. Hi­po­ta­la­mus je sre­diš­če v mož­ga­nih, ki nad­zo­ru­je de­lo­va­nje hi­po­fi­ze in ob hu­dih čus­tve­nih pre­tre­sih to vpli­va na hi­po­ta­la­mus, ta pa na hi­po­fi­zo in lah­ko se zač­ne iz­lo­ča­ti iz­cedek iz doj­ke. Iz­lo­ča­nje iz­ced­ka se lah­ko po­ja­vi pri tu­mor­jih hi­po­fi­ze, tu­mor­ju jajč­ni­ka, pljuč­nem raku, raku led­vic.

Iz­ce­dek iz doj­ke lah­ko pov­zro­ča­jo tudi ne­ka­te­ra zdra­vi­la: hor­mon­ske tab­le­te, re­zer­pin, me­til­do­pa, tri­ci­klič­ni an­ti­de­pre­si­vi, ve­ra­pa­mil, opi­oi­di, am­fe­ta­mi­ni.

Vzrok za pojav izcedka je največkrat vnet­je doj­ke, abs­ce­s doj­ke, be­nig­ni tu­mor­ji doj­ke, rak doj­ke, tu­morji hi­po­fi­ze – ade­nom, dru­gi tu­mor­ji hi­po­fi­ze in tu­mor­ji v oko­li­ci hi­po­fi­ze, pri motnjah v de­lo­va­nju ščit­ni­ce – pred­vsem slab­še de­lo­va­nje ščit­ni­ce, tu­mor­ji dru­gih or­ga­nov, kar je zelo red­ko.

Pregled pri zdravniku in ginekologu ste opravila in glede na anamnezo se nista odločila za nadaljnje preglede, zato bodite mirna. Na vašem mestu bi izcedek redno spremljala, v primeru, da spremeni barvo ali vonj, je posvet pri zdravniku ponovno potreben. Kot dodatno preventivo priporočamo pregled dojk z metodo BreastScan, po potrebi se metodo nadgradi še z UZ pregledom ali mamografijo.

Upam, da sem vam z odgovorom vsaj delno pomagala in vas v tem upanju pozdravljam,

Spoštovani,

z dojenjem sem prenehala pred skoraj dvemi leti a imam vseeno vsak dan za cca čajno žličko izcedka iz obeh prsi (1-3x na dan)..tudi napihnjen trebuh. Ali bi bilo smiselno opraviti kakšne preiskave recimo hormonske?

Ker je obojestranski, ni videti zaskrbljujoče. Ko boste naslednjič na pregledu pri ginakologu, se pogovorite z njim.

New Report

Close