Najdi forum

barjanska zemlja za vrt?

Kot neizkušena vrtičkarica prosim za nasvet. Pred dnevi sem malo povečala vrt (pravzaprav je bolj zaplatica) in ker je sedaj obrobljen z robniki, se mi je zazdelo, da je nekam malo zemlje. Ker živimo v bližini barja, sva se z možem lepo podala tja in pripeljala nekaj vreč domov. Presejala sva jo, krasna je. Črna, vlažna. Superca. Zdaj pa mi mož pravi, da bo bolj slabo rodila, ker je kisla. Hm. Ima kdo konkretno znanje o barjanski šoti? Je res primerna le za koruzo, vrtnine pa na njej ne uspevajo? Prosim za čim prejšnje odgovore, ker bi rada že posadila fižol, solato, paradižnik, malancane…

Tudi jaz stanujem blizu Barja pa nikoli nismo vozili zemlje z njega ampak Golovca. Tvoj mož ima prav, glede na to da jo že imaš poskusi z bazičnimi gnojili. Pojdi v semenarno na Dolenjko in ti bodo svetovali.

Še enkrat, ravno sem brala Jožetovo vprašanje, pa mi je kapnilo, da lahko zemljo, ki je preveč kisla, narediš bolj bazično tudi z apnom, vendar ne pretiravaj.

Marella, hvala za odgovor. Še eno podvprašanje. Ali baziranje z apnom še vedno kolikor toliko sodi v kontekst naravnega bio, eko ali kakršnega koli že vrtičkarstva? Namreč, na tej mini zaplatki res ne bi rada čarala z dodatki, ampak želim čim bolj naravno pridelovanje.

Z baziranjem z apnom si ne delaj skrbi- sploh pa ne boš rabila vsako leto “bazirat”- je dosti bolj eko, kot kaj drugega…Sicer mi kar večkrat posipamo vrt z apnom- tako me je učila mama, češ, da se zemlja malce razkuži, pa deluje proti določenim zemeljskim škodljivcem…
Lp

Je čisto ekološko brez skrbi.

Hvala obema za nasvete.

Oj!

Da vas takoj okregam, ker delate neg. reklamo barjanski zemlji. Sama imam ogromen vrt-skoraj njivo na BArju. V tej črni zemlji vse rodi do fulla. LAni smo imeli taaaak paradajz in toliko, da ga je jedla cela soseka. Tudi blazno lepe malancane smo imeli. Noro nam uspevajo dolge rdeče paprike (turške in makedonske se skrijejo!!!), noro spevajo čisto vse vrtnine, razen krompirja, pese in podzemne kolerabe. Da ne govorim o solati, motovilcu, skratka vsemu. Saj res.. in fižol!!!! Pa jagode! Ja, prav vse dela do norega. Le včasih vržemo malo hl. gnoja ali mineralnega.

Pa še to! Od kje pa mislite, da so včasih vozile in še danes vozijo kmetice zelenjavo na tržnico? Točno z LJ-Barja!!!!!! Barje je znano po tem, da vse zelo dobro dela, ker je veliko vlage.

Ali veste, da se zemlje za barja ne sme odnašat!!!!!

New Report

Close