barjanska zemlja za vrt?
Kot neizkušena vrtičkarica prosim za nasvet. Pred dnevi sem malo povečala vrt (pravzaprav je bolj zaplatica) in ker je sedaj obrobljen z robniki, se mi je zazdelo, da je nekam malo zemlje. Ker živimo v bližini barja, sva se z možem lepo podala tja in pripeljala nekaj vreč domov. Presejala sva jo, krasna je. Črna, vlažna. Superca. Zdaj pa mi mož pravi, da bo bolj slabo rodila, ker je kisla. Hm. Ima kdo konkretno znanje o barjanski šoti? Je res primerna le za koruzo, vrtnine pa na njej ne uspevajo? Prosim za čim prejšnje odgovore, ker bi rada že posadila fižol, solato, paradižnik, malancane…
Oj!
Da vas takoj okregam, ker delate neg. reklamo barjanski zemlji. Sama imam ogromen vrt-skoraj njivo na BArju. V tej črni zemlji vse rodi do fulla. LAni smo imeli taaaak paradajz in toliko, da ga je jedla cela soseka. Tudi blazno lepe malancane smo imeli. Noro nam uspevajo dolge rdeče paprike (turške in makedonske se skrijejo!!!), noro spevajo čisto vse vrtnine, razen krompirja, pese in podzemne kolerabe. Da ne govorim o solati, motovilcu, skratka vsemu. Saj res.. in fižol!!!! Pa jagode! Ja, prav vse dela do norega. Le včasih vržemo malo hl. gnoja ali mineralnega.
Pa še to! Od kje pa mislite, da so včasih vozile in še danes vozijo kmetice zelenjavo na tržnico? Točno z LJ-Barja!!!!!! Barje je znano po tem, da vse zelo dobro dela, ker je veliko vlage.