Bakterijsko vnetje med nosečnostjo?
Pozdravljeni, sem konec 17 tedna in imam že kar nekaj tednov izcedek, to sem svojemu ginekologu omenila v 14 tednu in mi je rekel da je pač v nosečnosti to normalno in verjamem da je, čeprav to je moja 4. nosečnost in nisem imela nikoli težav.
Sedaj pa je izcedek rumenkaste barve, opaženo na dnevnem vložku in malo neprijetnega vonja, kot po nekem starem siru. Nič ne srbi, niti ne peče ob uriniranju. Pregled imam čez 3 tedne, ali lahko do tedaj počakam ali moram prej do svojega ginekologa.
Spoštovani,
zelo verjetno gre za porušeno vaginalno bakterijsko floro. Priporočam uporabo globul na osnovi mlečne kisline in kapsul, ki vsebujejo laktobacile (Gynophylus). Pri ginekologu povejte in vam bo verjetno predpisal še kak vaginalni antiseptik.
Pozdravljeni,
V nosečnosti pred enim letom so v brisu našli streptokok, ki je v kasnejših brisih izginil (brala sem da nikoli ne izgine, ampak samo ponikne?).
Imam tudi slabše rezultate brisa materničnega vratu zato imam kontrole na pol leta. V enem izmed brisov so našli papilom virus, ki je v naslednjem brisu izginil (poniknil?).
Zanima me če lahko mlečnokislinske bakterije pomagajo pri omenjenih težavah in katere priporočate?
Hvala.
Streptokok seveda izgine, ampak se lahko ponovno pojavi, tako kot pri angini. Za HPV pa vemo, da ne izgine ampak ponikne. Proti streptokoku mlečna kislina in laktobacili lahko pomagajo, proti HPV pa verjetno ne kaj dosti. Katerekoli so v redu (Vitagyn-C, Lactogyn, Gynophylus)
Pozdravljeni!
Sem 2x noseča, trenutno 10 tednov. V prvi nosečnosti sem imela gardnerello vaginalis, zaradi katere se mi je krajšal maternično vrat, posledično tudi 4t prezgodnji porod. Tokrat mi je rezultat brisa zopet pokazal okužbo, tokrat gardnerella leopoldii/swidsinskii (je to kakšna pomembna razlika?). Zopet so mi predpisali Dalacin iin nato Fluomizin, a so mi v lekarni razložili, da Dalacin do nadaljnega v Sloveniji ni dostopen. Ginekologinja mi je zato samo pustila uporabo Fluomizina in nič drugega. Sedaj me malo skrbi. Bo to dovolj, da se prepreči, oziroma vsaj zaustavi bakterijo.
Čeprav zaupam zdravnici, me takšne stvari potem malo zmedejo 😬
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
spoštovani,
naj najprej in tako razčistiva eno zadevo: Gardnerela ne povzroča ne krajšanja ne odpiranja materničnega vratu, je pa lahko “zastavonoša2 porušene vaginalne flore in povečanega tveganja, da so med vaginalnimi bakterijami tudi kakšne agresivne, patogene in te se lahko prerinejo tudi skozi vse barijere, katere sicer postavlja narava z MV in cervikalno sluzjo, da bi zaščitila nosečnost pred vdori. In Gardnerela ni okužba ampak prej ostanek v nožnici, potem, ko so iz nekih razlogov iz nožnice izginile varovalne baketerije, laktobacili. Pristop vaše zdravnice je še kar primeren, čeprav bi sam obvezno dodal še mlečno kislino in če je le mogoče tudi laktobacile v kapsulah (Gynophylus ali kaj podobnega).
Re je. Penicillin bi lahko doprinesel k izginotju laktiobacilov, temu pa bodisi sledijo glive ali pa druge pogojno patogene bakterije, ki na penicilin niso občutljive in Gardnerela je tak primer. Vagisan bi veljalo začeti uporabljati izmenično s Fluomizinom že vsaj 2 dni pred prenehanjem uporabe Fluomizina.
Pozdravljeni! V 18. tednu sem zaradi otrdevanja trebuha obiskala ginekologa v tujini, kateri mi je med drugim naredil tudi bris na patogene bakterije, ki je bil negativen. Danes sem v 26. tednu in sem bila pri svoji gin in sem ji povedala, da imam oblien izcedek, ki je bele barve, je pa proti koncu dneva neprijetnega vonja (ampak NE po ribah). Drugih simptomov nimam, niti me ne srbi. Vaginalno me ni pogledala, niti mi ni naredila brisa, mi pa je predpisala Fluomizin. Zanima me, ali se Fluomizin – glede na to, da je antibiotik, jemlje kar tako na pamet brez pregleda/brisa? Je boljše, če vzamem npr Gynophillus?
Hvala in lahko noč.
Fluomizin ni antibiotik ampak vaginalni antiseptik (dekalinium), zato se ga lahko mirno predpisuje tudi na pamet.
mag. Stanko Pušenjak, dr. med., 28.03.2023 ob 12:49
spoštovani,
naj najprej in tako razčistiva eno zadevo: Gardnerela ne povzroča ne krajšanja ne odpiranja materničnega vratu, je pa lahko “zastavonoša2 porušene vaginalne flore in povečanega tveganja, da so med vaginalnimi bakterijami tudi kakšne agresivne, patogene in te se lahko prerinejo tudi skozi vse barijere, katere sicer postavlja narava z MV in cervikalno sluzjo, da bi zaščitila nosečnost pred vdori. In Gardnerela ni okužba ampak prej ostanek v nožnici, potem, ko so iz nekih razlogov iz nožnice izginile varovalne baketerije, laktobacili. Pristop vaše zdravnice je še kar primeren, čeprav bi sam obvezno dodal še mlečno kislino in če je le mogoče tudi laktobacile v kapsulah (Gynophylus ali kaj podobnega).
Pozdravljeni!
Po uporabi Fluomizina iin Vagisana sem hotela uporabiti še Gynophillus, pa mi je farmacevtka le tega osvetovala, zaradi prevelike vsebnost cinka, skupaj z Novalacom, ki ga prav tako jemljem. Tako, da mi je priporočile prebiotike Vidermina. Vaše mnenje?
Hvala in lp.
ne razumem. Lokalna uporaba Gynophylus kapsul koristi, ker vsebuje žive laktobacile, zakaj farmacevtka “sanja” o preveč cinka, pa mi ni jasno. Kr neki!
Pozdravljeni!!! Tudi jaz imam nekaj vprašanj oz potrebujem vašo razlago. V naprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor. Noseča sem 30tednov, zaradi krvavitev v začetku nosečnosti so mi vedno jemali brise ki so pokazale različne bakterije. Zdravila sem jih s antiseptiki (Fluomizin, Vagisan, Ghynophilus, Vidermina) vsak večer si vstavim preventivno. Poleg antiseptikov pa sem dobila že trikrat antibiotik. Po kontrolnem brisu so bakterije še vedno prisotne, ali pa so dodane še katere druge. Trenutno bi morala ponovno jemati ab ampak sem povedala ginekologu da ne vidim več smisla, če nič ne pomaga. Izcedka sploh nimam, čisto nič. Ali je to normalno da se zdravijo bakterije samo glede na bris? Brez znakov izcedka in vonja?
hvala za vaš odgovor!
Spoštovani,
sam seveda tudi zdravim z antibiotiki resne okužbe nožnice, ki pa jih mora spremljati vsaj kakšna klinika, torej kakšni simptomi ali znaki okužbe. Sama prisotnost neke tuje bakterije ni dovolj za antibiotično zdravljenje ali pa mora imeti bris nožnice vsaj visok Nugentov seštevek (nad 6). Bležje okužbe zdravim le lokalno.
Antibiotiki pač delujejo na vse mikroorganizme, ki so nanje občutljivi in na širokospektralne antibiotike so pogosto občutljive tudi klice, ki v in na našem telesu igrajo zaščitno vlogo ter tekmujejo za hrano in prostor s patogenimi, katere nas res ogrožajo. To pomeni, da lahko antibiotiki sprostijo veliko hrane in prostora, ki ga potem kasneje, po zaključku zdravljenja zasedejo druge, patogene bakterije ali bakterije, ki na AB niso občutljive, pa tja vseeno ne sodijo. Skratka, antibiotiki lahko kar občutno rušijo ravnovesje med zdravimi in nezdravimi bakterijami, zato je njihovo uporabo treba vedno in vsakokrat posebej domisliti in uporabiti, ne pa zlorabiti za zdravljenje, če to ni potrebno.
načeloma na plod AB ne vplivajo direktno, lahko pa indirektno, ko se otrok rodi in začne prevzemati materino bakterijsko floro, da takrat dobi pač tisto, kar je tam.
vedno se otrok “kolonizira” z materinimi bakterijami in temu ne moremo reči “okužba”. Okužba je le, če so te bakterije patogene in če začnejo povzročati škodo.