bakterije in zanositev
Lepo vas pozdravljam in prosim za odgovor na moje težave. Odkar sem spolno aktivna (stara sem 24 let) se mi zelo pogosto pojavljajo infekcije mehurja. Ginekologinja je ugotovila povečano število bakterij, vendar mi razen Primotrena, ki mi je pomagal ni predpisala ničesar. Glede na to, da se je infekcija pojavljala še naprej, sem opravila ultrazvočni pregled mehurja in ledvic, kjer ni bilo nobenih nepravilnosti. Splošni zdravnik me je “potolažil”, da spadam me tistih 20% žensk, ki so pač občutljivejše na te stvari. Ker z odgovorom nisem zadovoljna in se mi zadnje čase – nekaj dni po menstruaciji pojavlja tudi močna srbečica in rdečica okrog nožnice, ki je zelo neprijetna in tudi po enem tednu ne izgine (poskusila sem z mazili Canesten in Nistatin-malo ublaži),vas prosim za nasvet. V bližnji prihodnosti pa bi rada tudi zanosila in me zanima ali se bodo težave (gin. je govorila o kandidazi?) še naprej pojavljale. Zanima pa me tudi ali se lahko te bakterije prenesejo tudi v rodila-na plod in ali je možno, da se prenašajo tudi na partnerja. Kako naj ublažim oz. preprečim infekcije mehurja?
Najlepša hvala za odgovor.
Draga Urša,
vse iz zgornjih 2/3 vaše zgodbe popolnoma drži. Težave so res pogoste pri ženskah, še pogostejše pri dekletih pred 20. letom. Pomembno vlogo pri tem igra imunski odgovor, ki se tekom življenja spreminja in z leti utrdi. Veliko žensk žal misli, da so odgovorne za vse, kar je narobe v genitalnem področju obeh partnerjev. Torej…..kar se prenosa infekcijskih bolezni tiče, tako tipičnih “spolno prenosnih” kot “ne samo spolno prenosnih” sta za prenos vedno potrebna vsaj dva. Infekcije pa gredo prav tako rade od ženske k moškemu kot obratno. Znotraj stabilne zveze celo govorimo o efektu “ping-pong”, če se vedno zdravi samo eden in to ne pomaga! To velja tudi za gljive, ki so najpogostejši povzročitelj srbečice v predelu spolovil. Moški pač nimamo težav, vsaj večinoma. Naštetemu, kar vam je že povedal in pomagal zdravnik, lahko dodam še naslednje:
– kadar se zdravite zaradi genitalne infekcije, prepričajte v to tudi partnerja!
– z milom se ne umivajte prepogosto: pravilo – največ 1X na dan (lahko pa večkrat samo z vodo) tudi z intimnimi mili ne!
– nosite bombažno, zračno, ne pretesno perilo
– občasno ali redno si na vložek nanesite nekaj kapljic kateregakoli jogurta, ki vsebuje mlečnokislinske bakterije vrste Bifidus (piše na embalaži), teh pri vas verjetno primanjkuje.
– pijte na splošno veliko tekočine (spiranje mehurja pomaga zmanjševati vsebnost bakterij in njihovo pretirano namnožitev)
Kar zadeva možnosti za infekcijo v nosečnosti – gljive so zelo pogosta nadloga v nosečnosti, imajo pa samo to slabost da delajo težave in da omogočajo nekaterim bakterijam, ki so bolj nevarne za plod, da v nožnici lažje preživijo in se razmnožujejo. Infekcije z gljivami torej v nosečnsoti zdravimo, čeprav so skoraj “normalen pojav”. Za napovedovanje tveganja pri vašem bodočem plodu pa dopisna oblika ni primerna, pa še prezgodaj je za to.
Pozdravljeni,
Prejela sem izvid brisa in je normalen, edino pri vaginalni flori piše: mešana flora/koki. Predvidevam, da to pomeni, da so patogene bakterije pretirano razrasle nad želenimi bakterijami. Drži? Bris je bil vzet 3 dni za sirastim izcedkom (imela sem 2 dni nekakšno vnetje, srbečice ni bilo, zato nisem zdravila). Po ovulaciji in sedaj v novem ciklu izcedka ni in tudi srbečice ne. Morda se trikrat na leto pojavi tako vnetje, ki pa ga še nikoli nisem zdravila.
Sedaj me zanima:
-ko izcedek izgine, tudi patogene bakterije izginejo ali jih imam ves čas, samo da se količina zmanjša?
-katere bakterije so mešana flora/koki oz. kako naj jih zdravim/odstranim? Kateri preparati iz lekarne? In kako pogosto? Ali bi pomagal samo antibiotik?
-pol leta se trudiva zanositi (Vse preiskave ok, tudi spermiogram, edino prehodnosti še nisem opravila. Vem, da pol leta še ni dolga doba, ampak mene bolj pomiri to, da študiram, kot pa da samo čakam in meseci/leta bežijo mimo) in sem našla članek na temo vpliva bakterij na neplodnost (povezava: http://www.newmicrobiologica.org/PUB/allegati_pdf/2016/3/206.pdf). Piše, da bakterije, glive in paraziti lahko direktno vplivajo na spermo – interagirajo z njo, zgodi se aglutinacija in morfološke spremembe. Sklepam da pri/v moških, verjetno pa tudi pri/v ženskah, če spermiji čakajo tam več ur/dni na jajčece, da jih prisotne bakterije lahko uničijo/zmanjšajo kvaliteto. Da nekatere povzročijo dvig vnetnih citokinov itd. In da lahko že ustrezno antibiotično zdravljenje velikokrat pomaga pri zanositvi, vendar se tega ne poslužuje. Kaj menite o tem? Rada bi si uredila floro in morda bi to pomagalo – škoditi verjetno ne more. Nekako sem mnenja, da za vsako neplodnost je nek vzrok, samo najti ga je treba (verjetno vsi še dolgo ne bodo znani) in me stavek moje ginekologinje ˝sprostite se˝ ne prepriča.
Hvala in lp
Spoštovani,
oprostite mi neposrednost, ampak preveč fantazirate. Nožnica je redko v idealnih razmerah in mešana vaginalna flora ni patološka. Ni sicer optimalna, ni pa problem in tudi ne kliče po zdravljenju, še najmanj antibiotičnem. Mogoče lahko izboljšate pogoje dodatno še z uporabo mlečnokislinskih vaginalnih vložkov ampak to je to. Nič več. Spermiji, ki so v rodilih (maternica, jajcevodi), kjer edino lahko preživijo tudi več dni, so na varnem. Nožnica, tudi v idealnih pogojih, s kislim pH med 3,8 in 4,5 pa ja tudi spermijem neprijazna. tisti spermiji, ki imajo nalogo oploditi jajčece, se iz sperme izločijo in splavajo v rodila že nekaj minut po ejakulaciji, ostalih, verjetno 99% pa itak odmrejo, ne glede na njihovo kvaliteto in živahnost. Tako je narava to zamislila in razvila skozi milijone let in zato je v izlivu tudi več 100 milijonov spermijev, čeprav jih je za oploditev potrebnih le nekaj 100, ki se skozi te mehanizme in ovire “prekalijo” in “sfiltrirajo”, da do jajčeca pridejo res le najboljši in ne katerikoli, kot je to primer potem, ko uporabimo pomoč medicine z OBMP. Itak pa po 6 mesecih “neuspešnega” poskušanja o kakršnikoli neplodnosti še ne moremo niti razmišljati, kaj šele govoriti.