Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Bakterije In nosečnost.

Bakterije In nosečnost.

Pozdravljeni.

Sem v 32. Tednu nosečnosti. 20.8.2024 sem dobila pozitiven izvid na:

-bakterija streptococcus agalactiae betahemolitieni skupina B,

-bakterija Staphylococcus epidermidis

-Glivica: pichia kudriavzevii

26.8 sem dobila antibiotik sumamed 500, 2.9 pa rojazol.

Od takrat naprej me vedno boli/peče spodnji del trebuha, ginekolog mi govori, da se maternica razteguje in me ne želi pregledati, jemati pa moram buscopan in magnezij, ampak s tem ni nič boljše. Imam nizek sedež placente do notranjega materničnega usnja, pregledovati me pa noče, ker bi naj bilo nevarno za plod.

Zanima me, kaj in kako je z bakterijami, je nevarno zame in za plod? Se to pozdravi? Je sumamed bila prava izbira? Kako pa je s bolečinami in s pekoči občutkom, je to od bakterij ali je raztegovanje maternice, glede na to da to traja že več kot mesec dni. Ali naj grem še kam po drugo mnenje?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani,

ne vem. Omenjena obravnava mi je žal precej tuja. Antibiotikov ne predpisujem v nosečnosti, da bi “pozdravil” patološke brise, za katere ni indikacije, bakteriji, ki ju omenjate SGB in stafilokoki so namreč normalni saprofiti (bakterije, ki jih ima velika večina prebivalstva na koži in same po sebi ne povzročajo težav. Spazmolitikov in magnezija pa prav tako ne predpisujem nosečnicam, razen če imajo napad žolčnih ali ledvičnih kamnov (kolike), ker na ravni maternice ne rešujejo ničesar. Povsem mogoče je, da so vam antibiotiki osiromašili zaščitno kožno in vaginalno bakterijsko floro in so trenutne težave posledica tega in morebiti razraščanja drugih bakterij in gliv, ki so bile na antibiotik odporne. Žal ne vem kako vam lahko pomagam.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close