Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Bakerjeva cista pri otroku

Bakerjeva cista pri otroku

Spoštovana,

hčerki (5 let) se je februarja letos na levem kolenu zadaj pojavila izboklina. Ker sva imeli ravno kontrolni pregled v revmatološki ambulanti na Pediatrični kliniki (decembra lani je imela Henoch schoenlein purpuro), sva jih opozorili na izboklino, katero so po UZ in MR diagnosticirali kot Bakerjevo cisto. Hči ima koleno normalno gibljivo, brez bolečin. Naredili so tudi vse preglede krvi in ugotovili, da pri hčeri ne gre za vnetno stanje, zato se tudi niso odločili za aplikacijo zdravila v koleno. Naredili so tudi punkcijo ciste, v njej je bila precej gosta želatinasta prozorna tekočina, po analizi so ugotovili, da so bili v tekočini samo proteini (izvida še nimam, zato vam težko povem čisto natančno).
Od junija, ko je bila opravljena punkcija, pa do danes se je cista zopet napolnila s tekočino in je že precej nabrekla (to smo sicer tudi pričakovali). Kontrolni pregled na revmatološki imamo čez en mesec.
Želela bi vas vprašati, h kateremu specialistu so otroci ponavadi napoteni, kadar gre za sum na Bakerjevo cisto? Glede na to, da cista ni nastala zaradi artritisa, saj ni nobenih znakov vnetja, ali menite, da bi bilo smiselno, da jo pregleda tudi ortoped in ugotovi, če ni cista nastala zaradi kakšnih “anomalij” v procesu rasti ? Namreč hči ima noge precej na x in zvrnjena stopala.
Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za vaš odgovor.
Lep pozdrav!

Če se cista ponavlja (in najpogosteje se), je potrebno operativno odstraniti cisto (odstraniti tudi stene te ciste). Otroka napotimo k ortopedu.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close