BABY PIŠKOTI
recept je prepisan iz kuharice sestre vendeline, nisem ga preiskušala, namesto jajc daj No egg, po navodilih na škatli.
4 jajca – za eno jajce potrebuješ 1 čajno žličko No egg + 2 čajni žlički tekočine (vode, prilagojeno mleko, kompot)
20 dag sladkorj
20 dag moke
penasto stepi jajca in slador ( če bo pregosto daj zraven maščobo ali več tekočine), zraven zamešaj moko.
testo nabrizgaj na peki papir, peči pri 220 oz. dokelr piškoti ne porumenijo.
še enkrat te opozarjam da recepta nisem preizkušala.
Baby piškoti? A so to lahko navadni keksi, ki jih pač pol oblikuješ kot baby kekse? V tem primeru ti lahko pomagam – jaz sem jih delala tako:
PIŠKOTI 1
200 g mešanice moke (60 g Celiax moke ali moke Schar Mix-C, 60 g tapioke, 80 g riževe moke ali 60 g tapioke in 140 g riževe moke), 65g rastlinske masti ali 90g dovoljene margarine, 30 g sladkorja v prahu, 1 zavitek vanilijevega sladkorja, malo soli, žlička ruma
Rastlinsko mast in sladkor zmešamo in nato dodamo ostale sestavine in hitro zgnetemo v testo.Testo naj 30 minut počiva v hladilniku. Nato ga razvaljamo za nožev hrbet debelo iz z modelčki naredimo piškotke. Pečemo približno 8-12 minut pri 180 stopinjah
PIŠKOTI 2
pol kg moke, 30 dag Vitagen margarine (edina brez mlečnih in jajčnih sestavin in brez limone), 15 dag sladkorja v prahu, 10 dag kokosove moke (lahko tudi brez, v tem primeru bi jaz dala dva vanilijeva sladkorja), pecilni prašek, vanilijev sladkor, ščepec soli, toliko riževega mleka, da se testo sprime
Zgnetemo testo, pol ure naj počiva v hladilniku. Oblikujemo kroglice, jih malce sploščimo, položimo na pekač, nato pa s kuhalnico naredimo v sredo vsakega piškotka vdolbinico, ki jo napolnimo z domačo (dovoljeno) marmelado
Naš ima nevrodermitis, in ima dieto, pa mu pečem nasledne piškotke:
20 dag bio masla
10 dag sladkorja
30dag moke
Maslo raztopim, potem pa ga vlijem na moko in sladkor, ter zmešam. Potem pa dobljeno testo razvaljam, na dobro pomokani podlagi na slab centimeter debelo, s pomočjo modela oblikujem oi izrezlajm kekse, jih zložim na pekač, pekača ne namastim, ampak da kekse kar na peki papir. pečem v pečici kakšnih 20-30minut, na 150C. zelo so okusni.
pa dober tek.
Za takrat, ko se vam na da peči, pa lahko kupite tudi kekse GLUTANO KRHKI KOLAČKI, ki so brez glutena, brez jajc in brez mleka. Se kar stopijo v ustih, so pa posledično dosti suhi in pacasti. Drugače je okus kar O.K. Kupite jih lahko v TUŠ trgovinah pri dietni prehrani ali pa v specializiranih BIO trgovinah. Jaz sem iz Celja in sem jih dobila tudi v mestu v trgovini BIOTOPIC. Pakirani so v rolico po 125 g in stanejo nekaj manj kot 3 €. Lepo pozdravljeni.