Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Avamigran in nosečnost

Avamigran in nosečnost

Spoštovani.

Stara sem 25 let in imam že od 12 leta migrene, katere odpravljam z zdravilom Avamigran. Napadi so zelo pogosti, vezani tudi na menstrualni ciklus. 3 dni pred menstruacijo se pojavijo hujši napadi. Tudi v tem ciklusu je bilo tako (3 dni pred pričakovano menstruacijo so se pojavili glavoboli). Proti bolečinam sem vzela Avamigran, a se potem ni pojavili krvavitev. Ta zdaj zamuja teden dni. V primeru, da sem noseča me zanima, ali imajo ta zdravila lahko kakšen hujši vpliv na plod. V priloženih navodili pri kontraindikacijah piše: nosečnost in dojenje. Pregled pri ginekologu imam naslednji teden, ali svetujete takojšen pregled v primeru nosečnosti?

Hvala in lep pozdrav, Aneja

Draga Aneja,

seveda Avamigrana v nosečnosti ne smete jemati in ga verjetno tudi ne boste potrebovali, ker se znajo migrene zelo omiliti ali izginiti. Če ste že vzeli Avamigran v času pričakovane mensturacije in ste slučajno noseči, se nič ne bojte oziroma bo narava sama razsodila: če je prišlo do najmanjše škode, bo zagotovo prišlo do splava v kratkem, če do splava ne bo prišlo pa zdravilo ni imelo nobenega učinka na plod in zaradi Avamigrana zagotovo ne bo imel posledic. Tako je samo v času od oploditve do pričakovane menstruacije, ki potem izostane, torej prvih 14 dni nosečnosti oziroma do 4 tedno vnosečnosti merjeno v “našem jeziku”, ko merimo trajanje nosečnosti od prvega dneva zadnje menstraucije. Od 4. do 12. ali 13. tedna pa imajo lahko zdravila tudi teratogene učinke, torej lahko povzročijo tudi “lokalno škodo na plodu”, ki zato ne odmre ampak ima lahko kasneje posledice.

New Report

Close