Pozdravljeni,
letos bom končala gimnazijo. Odločila sem se, da bom šla za eno leto delat v VB kot au pair in šele potem študirat. Kot au pair delaš 20 ur na teden, živiš z družino in dobiš plačanih približno 100€ na teden.
Imam pa vprašanje glede zdravstvenega zavarovanja. Vmes imaš veliko prostega časa, v katerem bi si rada nabrala nekaj delavnih izkušenj.
Glede na to, da bom julija stara 19 let in ne bom imela statusa študenta, sem sploh zavarovana? Naročila sem si kartico evropskega zdravstvenega zavarovanja, ampak je veljavna samo do septembra (torej dokler mi ne poteče status dijaka).
Si torej moram urediti obvezno zdravstveno zavarovanje, ali obstaja kakšen drug način, da še to leto ohranim svoj status in zavarovanje?
Hvala za odgovor!
Pozdravljeni,
svetujemo vam, da se za zdravstveno zavarovanje obrnete na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), kjer vam bodo ustrezno svetovali. Ko vam poteče status študenta, si boste obvezno zdravstveno zavarovanje morali plačevati sami.
Priporočljivo pa je, da si sklenete tudi zdravstveno zavarovanje na potovanjih v tujini z asistenco, ki je primerno za daljše bivanje v tujini. Več o ponudbi si lahko pogledate na naši spletni strani.
Lep pozdrav,