atrijska fibrilacija?
Spoštovani,
včeraj zvečer sem doživel napad, ki me je tako prestrašil, da sem bil tik pred tem, da pokličem reševalce. Živim sam in tesnoba ob tem je bila neopisljiva.
Star sem 28 let, nekadilec, vegetarijanec, vsak dan se redno gibam vsaj 1 uro, imam visoko normalen krvni tlak (120/86), normalno telesno težo, alkohol pijem približno 2 x na mesec (ne več kot 2 enoti), v družinski anamnezi ima oče angino pektoris s hiperholesterolemijo (začetek v starosti 55 let), že deseto leto se zdravim zaradi depresije in panične motnje. Trenutno jemljem antidepresiv Zoloft in hodim na psihoterapijo.
Naj takoj na začetku poudarim, da je omenjeni napad nastopil povsem ločeno od siceršnjih simptomov strahu in panike. Slednja se je nato seveda temu ustrezno poslabšala, ampak kot posledica srčne aritmije, ki sem jo doživel. V življenju sem doslej doživel 4 ali 5 podobnih epizod aritmije, vendar je bila včerajšnja verjetno najhujša doslej. Zadnjo sem doživel pred 8 leti, bil napoten h kardiologu, opravil cikloergometrijo, vsaj 5 EKG-jev, pregled ščitnice (pred 8 leti).
Zadnji EKG je star 1.5 leta, ob nastopu službe in je bil bp.
V nezavesti nisem bil, kardiologinja je takrat zapisala: “Paroksizmi supraventrikularne tahikardije”, “prisoten je blag šum nad erbom”, “priporočam sedativ in po potrebi propranolol”.
Med fizično aktivnostjo, zlasti intenzivno in/ali dalj časa trajajočo opažam posamezne, zelo moteče neredne udarce ter nato strah, ki včasih preraste v paniko. Tudi panični napad. Pred Zoloftom sem jemal drug antidepresiv, Aurorix, ki mi je vse to še poslabšal, zato ga je psihiatrinja ukinila.
Včerajšnji napad se je pričel hipoma, v trenutku, med čiščenjem stanovanja. Nenadoma sem začutil, kako mi je srce dobesedno podivjalo, kasneje sem poskušal približno izračunati pulz in bil je med 150 in 180.
Pričel sem hiperventilirati, pred očmi se mi je pričelo temniti, v paniki sem stekel proti vratom in se za primer nezavesti poskušal prebiti do sosede.
Nadaljevanje napada pa ni bilo podobno ničemur, kar sem doživel kadarkoli prej! Srce mi je pričelo dobesedno DRHTETI, pulz je bil tako hiter, da ga sploh nisem več čutil, bilo je kot eno samo kontinuirano drhtenje, plapolanje, povsem izven ritma! Povsem v paniki in strahu (ki sta stanje še poslabšala), sem poskušal vse manevre (kozarec ledene vode, pregib naprej, zadrževanje sape), a ni pomagalo nič. Srce je drhtelo/plapolalo približno 20 sekund, cel napad je trajal ca. 1 minuto. Pričakoval sem nezavest, a do tega ni prišlo. Ko sem pograbil mobitel, da bi poklical reševalce, sem nenadoma začutil normalen, sinusni ritem, resda blazno hiter (150-180), a drhtenje je izginilo. temu je nato sledila neopisljiva anksioznost, drhtenje po celem telesu, občutek, da me bo zadušilo (čeprav sem lahko dihal normalno) Bolečine v prsnem košu ni bilo. Po napadu sem vzel apaurin 5 mg in se čez 1 uro nekoliko pomiril. Od včeraj živim (ponovno) v permanentnem strahu pred tem, kdaj se bo spet ponovilo.
Je možno, da sem doživel atrijsko fibrilacijo in da je to znak česa hujšega?
Prosim, svetujte mi! Si predstavljate, da doživim tak napad za volanom, na cesti? Naj ponovno obiščem kardiologa?
Hvala.
M.
Vaš opis napadov je tako značilen, da je edina prava diagnoza “napadi supraventrikularne paroksizmalne tahikardije in občasne ekstrasistole”.
Verjetno so vam zdravniki že povedali, da napadi lahko nastopijo tudi pri zdravem srcu. Blag šum nad ERBOM dopušča sum, da je ena zaklopka rahlo prizadeta, je pa šum verjetno funkcionalen.
Napadi supraventrikularne tahikardije ne ogrožajo bolnikovega življenja, so pa moteči, zlasti, če trajajo več ur. Nekaj minut trajajoči napadi minejo brez poslabšanja počutja.
Zelo se strinjam, da poizkusite napade prekiniti s splošnimi postopki. Apaurin ali podobno vzemite že na začetku napada. Odsvetujem hiperventiliranje. Morda bi bilo prav, če bi nekaj časa jemali Propranolol.
Ni izključeno, da ste pri zadnjem napadu nekaj časa imeli tudi atrijsko fibrilacijo.
Na začetku napada nikoli ne nastopi nezavest, zato utegnejo vsi šoferji pravočasno prekiniti vožnjo in na parkirišču počakati konec napada.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
Spoštovani g. dr. Cibic,
najlepša hvala za vaš odgovor. Vprašal bi vas še dvoje:
– ali potemtakem menite, da ponovni pregled pri kardiologu ni nujen? (zaklopka…)
– na internetu sem zasledil podatek, da se atrijska fibrilacija v vsakem primeru mora zdraviti, ker se v nasprotnem primeru lahko razvije v kronično obliko in večja je tudi možnost kapi zaradi strdkov… Omenjena je uporaba starejših antiaritmikov (disopiramid).
Najlepša hvala Vam za Vaš čas in trud!
Miha
Kratkotrajne, poredkoma nastopajoče napade atrijske fibrilacije skušamo preprečiti z raznimi antiaritmiki. Ko nastopijo, jih skušamo prekiniti z raznimi postopki in z zdravili. Vsekakor želimo ugotoviti vzrok za njihov nastanek in zdraviti vzrok.
Ali je pri vas kardiolog že opravil ustrezne preiskave (UZ pregled srca, pregled delovanja ščitnice, kronična vnetja)?
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
Spoštovani, omenjene težave sem iimela ob jemanju Zolofta. Poskusite živeti brez antidepresivov. Je mogoče boljše občasno vzeti Apaurin. Menim, da zdravniki preveč predpisujejo antidepresive, ki naj bi se po njihovem jemali celo leto???? Jaz ne jemljem več tovrtnih tablet. Občasno Lexaurin in se mi srčni ritem hitro uredi. Manj me je strah ko pride do tega. Se vležem vzamem pomirjevalo in čez minutko je v redu.
Moje mnenje….
LP Magdalena