Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Atrijska fibralacija

Atrijska fibralacija

Pozdravljeni!

Star sem 40 let, teža 90 kg, višina 188,5 cm. Jemljem zdravila za krvni tlak (Bioprexanil – 5 mg zjutraj).
Tlak predvsem doma normalen (redno merim). Zjutraj se gibljejo vrednosti od 100-120/60-80, čez dan nekoliko narastejo do 140/90, a še vedno v mejah normale – merim z OMROM M10 IT merilnikom. Zjutraj, ko se zbudim pa znajo biti vrednosti tudi precej nizke (okoli 100 ali pod sistoliči in pod 70 diastolični). Nekoliko višje vrednosti običajno izmerjene pri zdravnikih.
V zadnjih nekaj letih sem opravil že veliko preiskav:
•UZ srca narejen decembra 2013 – nekoliko povečan levi prekat, IVS na zgornji normalni meji – 11/12mm.
•Obremenilni test (trikrat v treh letih) – brez posebnosti, razen višje vrednosti tlaka ob začetku testa, med testom narastel nekje do 210 (zgornji), nato stagniral in se gibal okoli 200 ali pod, po koncu testa se je tlak normaliziral, dosegel sem max. vrednost 17 MET.
•UZ vratnih arterij brez posebnosti
•24 urni EKG holter (opravil vsaj trikrat v zadnjih dveh letih) – brez posebnosti
•Holesterol OK, skupni okoli ali pod 5, HDL: 1,5, LDL: 3,3, trigliceridi 0,9
•Srčni utrip v mirovanju običajno med 50-60, včasih izmerjen tudi manj, najmanj kar sem sam izmeril je bilo 43 utripov.
•Ukvarjam se rekreativno s tekom (pretečem okoli 20 km tedensko), običajno med in po teku ne zaznam posebnih težav.
•Med tekom utrip normalno naraste in se na treningu giblje po navadi do 150-155. Po koncu obremenitve v 1 minuti pade običajno za 20-25 enot.
•Tečem tudi na maratonih (pretekel že več malih maratonov)
•Imam pa precej pogost občutek vrtoglavice/omotice – s podobnimi občutki se vsakodnevno ubadam že dalj časa (vsaj dve leti). Nikoli pa dejansko zaradi tega nisem pade skupaj ali v nezavest.

Imam tudi težavo, ki se mi morda zadnje čase nekoliko bolj pogosto pojavlja in to je, da imam občutek, da mi iz čistega miru začne srce nepravilno utripati. Pojavi se nekakšen občutek (tesnoba) kot, da mi bo zmanjkalo zraka, pospešeno dihanje, pojavi se strah kaj se bo zgodilo, občutek omotičnosti. Ko se pojavi ta občutek si na vratu preverim pulz in ta je takrat po moje zelo nereden oz. neenakomeren. Začutim kot da si utripi sledijo nekaj časa normalno, potem nekakšni presledki (daljši/krajši), močnejši/plitvejši utripi, število utripov se poveča (tudi do 100 utripov – običajen moj utrip pa je okoli ali pod 60), potem se zmanjša in tako stanje po navadi traja nekaj minut. Najdlje kar se spomnim je bilo okoli 30 minut, potem se vse nekako normalizira nazaj. Parkrat sem šel tudi takoj po takem dogodku k zdravnici na EKG, pa je bilo vse OK. Rekla je, da bi lahko šlo za palpitacije, ki pa niso nevarne.

Par dni nazaj pa se mi je zgodilo, da sem med tekom (neklje na 5. km) začutil občutek neke čudne slabosti oz. stanja kot da bom kar zlezel skupaj (nemoč). Seveda sem se najprej ustrašil, zmanšal tempo in pritekl domov (še 3 km). Potem sem bil cel večer in noč pod tem vtisom kaj bi to bilo oz. zakaj se je zgodilo. Posumil sem na morda neredne utripe, ki pa si jih med tekom ne morem preveriti.
Nato sem na spletu prebral o aritmijah. Baje jih je več vrst, takšnih, ki so moteče in nenavarne – palpitacije do nevarnejših aritmij kot je atrijska fibrilacija (AF). Pri tem opisu sem se kar precej ustrašil, ker sem razbral, da jo je težko diagnosticirati in potrditi, lahko pa povzroči precej težav, še posebej, če imaš visok krvni tlak. Prebral sem tudi, da ob AF utrip naraste do 200 utripov/min. Sedaj ne vem ali je to vedno tako ali samo v določenih primerih in da ljudje z AF običajno ne zmorejo kakšnih težjih obremenitev(?).

Tako bi vas vprašal ali mi lahko pojasnite kako je s simptomi AF(200 utripov/min.) – jaz jih nisem nikoli občutil toliko. In ali bi lahko stanje, ki sem ga doživel med tekom lahko pripisal AF ali čemu drugemu.
Bi moral še na kakšen pregled in ali se še naprej lahko ukvarjam rekreativno s tekom. Namreč sedaj se je v meni naselil določen strah, da se mi ne zgodi kaj hudega med tekom.

Lep pozdrav.

Zelo verjetno je vaše občasno slabše počutje posledica nastopa številnih nerednih utripov (številnih ekstrasistol) oziroma posledica popolnoma nerednih srčnih utripov (atrijska fibrilacija). Napisali se, da ste v zadnjih letih opravili že tri krat “24-urni EKG Holter”,več krat tudi obremenitveni test. Očitno se še ni nikoli zgodilo, da bi imeli sumljivo motnjo srčnega ritma potrjeno.
Če atrijska fibrilacija nastopa poredkoma (kot je to prisotno pri vas) jo je res težko potrditi, vendar na drugačno motnjo ne bi posumil.
Mislim, da bi napravili korak naprej če bi dobili od izbranega zdravnika zdravilo, ki bi zavira nastop nerednega bitja srca (Concor v nizkih odmerkih?) in bi opravljali enake obremenitve kot sedaj. Alternativno bi lahko opravili samo obremenitveni poizkus s katerim bi morda sprožili napad nerednega bitja srca.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni,

Hvala za odgovor. Napisali ste, da sumite na atrijsko fibralacijo. Kot sem prebral je pri napadu AF utrip zelo povečan (do 200 utrip/min ali več). Toda jaz nisem še nikoli imel takega utripa. Moji neredni utripi, ki so se mi pojavili, so bili skoraj vedno tako, da utrip ni pretirano narastel. Morda tam do 90-100 utripov več se ne spomnim. Zato ne vem ali je to tipično za AF.

Bil sem tudi pri nevrolugu v LJ UKC, kjer sem mu opisal vse svoje težave, ki se vlečejo že leta, sem dobil diagnozo somatoformna motnja. Dejstvo je, da se za vsako stvar precej “sekiram” in imam občutek nenehne zaskrbljenosti zaradi zdravja. Zadnje leto se tudi mučim z napadi omotice in vrtoglavice, ki so precej moteči. Včeraj pa se mi je še zgodilo, da mi je v levi nogi v golenici (samo notranja stran golenice), noga zaspala oz. je kot da je omrtvičena. Čuden občutek, ki se ga ne spomnim, da sem ga že imel kdaj. Sebeda sem šel takoj na internet gledat kaj bi to bilo in hitro sam našel najrazličnejše možne povezave od tega, da je aritmija lahko povročila strdek, ki je šel v glavo in sedaj vpliva na to omrtvičenost, do možne multipleskleroze. In tako sem zaradi tega spet v skrbeh. Ko pa pridem k svoji osebni zdravnici, pa ne vem več ali mi sploh še kaj verjame oz. kaj si misli, ko ji vrsto let govorim o teh svojih simptomih.

Torej kaj pravite na vse to, bi lahko bila AF ob nerednem bitju pri utripih do 100 in povezavi s mnenjem kardiologa. Kaj pravite ima “omrtvičenost” dela golenice lahko kakšne veze s srcem, utripi, aritmijami …
Hvala in lep pozdrav.

Mislim,da je pri vas prisotno anksiozno stanje za katerega je značilna pisana slika motenj zlasti na področju srčnožilnega sistema (vrtoglavice, neredno bitje srca, posamezni neredni utripi, zbadanje ali tope bolečine pri srcu, občutek slabe prekrvitve okončin, glavoboli, itd.). Taka stanja nastopijo pri rahločutnih ljudeh kot reakcija na prevelike ali preobsežne telesne in duševne obremenitve ali kot reakcija na nesporazume na delovnih mestih ali v družini, itd. Pri zdravljenju so pomembni razgovori z bolniki, sodelovanje psihologov, zdrav način življenja, več krat na teden polurni sprehodi, delno s pospešeno hojo, nekajenje, zadostni nočni počitki, itd. Po potrebi predpišemo tudi pomirjevala.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni!

Hvala za odgovor.
Ko ste mi v prvem odgovoru napisali: ” Če atrijska fibrilacija nastopa poredkoma (kot je to prisotno pri vas) jo je res težko potrditi, vendar na drugačno motnjo ne bi posumil”. sem bil prestrašen in sem hotel izvedeti še več glede AF. Takoj sem imel namišljene že vse možne črne scenarije, katere zdravnike moram obiskati, itd.

Seveda sem šel prebirat tudi vse mogoče glede AF, pri sebi oz. v sebi pa sem v pričakovanju kdaj bom občutil kakšen nereden utrip podoben AF. Tako si tudi večkrat na dan sedaj merim utrip.

Včasih se mi zdi kot bi klical neredne utripe. Nekako se zavedam, da to ni OK, probam nekaj časa delovati drugače, potem pa spet začnem razmišljati o zdravstvenih problemih. Včasih se mi že zdi čudno, če me nič ne moti oz. boli v telesu. Kot da so se moji možgani reprogramirali in deluje na obraten način kot bi morali glede teh občutkov.

V bistvu bi rabil oz. iščem “čarobno” zdravilo, ki bi odplaknilo vse te težave. Lani sem jemal par mesecev tudi cipralex, ki pa ni bistveno pomagal, imel je več stranskih učinkov zato sem ga nehal jemati.
Pa obstaja sploh kaj takšnega?

Lep pozdrav.

Vsi ljudje smo v teku življenja podvrženi duševnim pritiskom v družini in v družbenih stikih. Ko pritiski trajajo daljšo dobo, so lahko vzrok za nastanek različnih motenj počutja ( slabo spanje, živčnost, bolečine pri srcu, motnje srčnega ritma, vrtoglavice, prebavne motnje, itd) . V takih situacijah bolnikom zelo priporočamo zdrav način življenja (uravnotežena zdrava prehrana, nekajenje, izogibanje stresnim situacijam, izdatni nočni počitki, omejeno uživanje alkohola, 4 – 5 krat na teden polurni sprehodi, delno s pospešeno hojo, itd). Če se s temi ukrepi stanje zadovoljivo ne zboljša bolnikom predpišemo še zdravila iz skupine “psihoanaleptikov in antidepresivov”. Teh je kar nekaj (Cipramil, Cipralex, Zoloft, Ecytara, Asentra, Sertralin, Amyzol, Sinequan, itd.). Skušajte “odmisliti” črne scenarje. Mogoče pa vam bo kardiolog predpisal zdravilo, ki vas bo zavarovalo pred motnjami srčnega ritma. Srečno.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdrav

Hvala za vaše odgovore. Če torej povzamem najino dopisovanje na temo AF, bi lahko zaključil, da verjetno moje težave izvirajo iz anksioznosti, še posebej ker sem naredil precej kardio preizkav, ki niso kazali kakšnih večjih težav. Iz tega tudi verjetno ne moremo reči, da imam dejansko težave z AF, ali pač? Kaj mislite a gre lahko samo za občasne neredne utripe, ki še niso AF? Dejansko mi utrip nikoli v mirovanju ne poskoči iz normalnega utripa do >200 utripov/min., kar naj bi bilo značilno za AF.
Razmišljam ali bi moral svoji zdravnici kaj reči (kakšen dodaten pregled) na to temo glede AF.

Hvala in lep pozdrav.

Bolj kot pri AF srčna frekvenca izredno visoko poskoči pri napadih supraventrikularne tahikardije. V takih primeri priporočamo pregled pri kardiologu.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni

Sem šel malo bolj detajlno pogledat informqacije o AF, kakšne so oblike in obdobja.
Tako so naštete začetna AF, trdovratna, dogotrajna trdovratna in stalna. Za začetno je značilno, da napadi trajajo od 1 ure do nekaj dni in minejo spontano. Za ostale pa so napadi daljši in na koncu celo stalni.

Glede na moje stanje. Meni so se neredni utripi začeli pojavljati najprej v mirovanju (npr. na sestanku v službi – stres), so trajali nekaj minut do pol ure, se pomirili in potem v manjši obliki pojavili popoldan doma za kratek čas. To se je ponavljalo morda enkrat na mesec, zadnje pol leta morda bolj pogosteje (vsak teden občutim kakšen občutek pomankanja zraka in se potipam na vratu in zatipam nepravilen ritem, ki se nato umiri). Med obremintvami (tek) teh težav nisem zabeležil do prekratkim, ko se mi je zgodilo, da me je med tekom napadel nek občutek slabosti in pomankanja zraka (nisem pa si potipal pulza ali je nereden). Sem pa šel pred dnevi na kolo in ko sem šel v hrib občutim pomanjkanje zraka in se potipam na vratu za pulz in ugotovim, da se pojavljajo neredni utripi – nekakšna pavza. Precej sem se prestrašil, takoj se je pojavil strah, tesnoba kaj se bo zgodilo. Ko sem prišel domov je bil pulz zopet normalen, a tisti dan sem vseskozi razmišljal o pulzu in se spraševal ali se po zopet ponovilo.

Bil sem konec oktorbra 2013 na 24 merjenju EKG niso nič zabeležili. Piše:
Osnivni ritem je sinusni. Beležili smo ga ves čas preiskave, ki je trajala 24 ur. V tem času je bilo analiziranih 81465 QRS kompleksov, kar je v območju pričakovanega. Povprečna fr. 57/min., razpon fr. od 43/min on sinusni brakiardiji do 100/min. Drugih brakiradnih motenj ritma, pavz ali prevodnih motenj ni bilo. Paroksizmov AF ali PSVT nismo beležili. Zanemarljva ektopična aktivnost, le 7 izoliranih VES in 11 SVES. NI znakov ishemije miokarda. V času navedenih težav je videti le posamezne izolirane VES – (med preiskavo, kot se spomnim sem enkrat zabeležil rahlo neprijetnost v prsih).

Torej iz zadnjega EKG holterja (pred pol leta), pa tudi prejšnjih niso zaznali AF, le posamezne VES in SVES. Kaj pomenijo te SVES in VES.

Je možno, da njih (VES, SVES) občutim na način (nederen utrip) kot sem ga opisal zgoraj na začetku in ne AF? Še posebej ker ti moji neredni utripi (pavze) ne trajajo zelo dolgo, le pojavljajo se od časa do časa (mirovanje – stres?), sedaj pa jih začutim tudi ob obremenitvah in sem že kar malo paničen.

Še bolj pa sem paničen ker sem prebral, da za AF ni nekega pravega zdravila oz. se precej težko pozdravi. Na drugem mestu pa preberem, da bolezen ni življenjsko ogrožajoča, če ni prisotna še kakšna druga bolezen. A to drži?

Izgleda, da nimate občasnih napadov AF, pač pa periode prezgodnjih utripov, ki nastanejo v prekatih ventrikularne ekstrasistole (VES) ali v preddvorih supraventrikularnih (SVES). SVES in VES nastopajo zaradi najrazličnejših vzrokov pri zdravih in bolnih srcih (spremembe vremena, stresi, živčnost, prehladi, gripe, kajenje, obilne jedi, katerakoli vnetna bolezen, itd.). Skušajte ugotoviti vzrok za nastanekn SVES in VES pri vas. Včasih je uspešna že majhna sprememba navade, ali jemanje (po potrebi) blagega pomirjevala, itd. Lahko mi še pišete.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

A vam lahko na zasebno sporočilo pošljem celotni izpisek (izvid) 24 urnega Holterja EKG, da vidite in še sami ocenite te SVES in VES.
Čeprav ne vem ali te rezultate 24 urnega EKG holterja obdela sam računalnik ali jih mora “ročno”zdravnik vse pregledati.
Sem pa se naročil še na en obremenilni test, da probam izvati stanje kot se mi je zgodilo med tekom in vidimo kje je težava.

Pri preiskavi po Holterju so na koncu preiskave podatki prikazani brez osebnega štetja. Kar opravite ponovni obremenilni test. Če je srce organsko prizadeto, se bo to zanesljivo pokazalo pri izvidu.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

V priponki je izvid EKG Holterja. Prosil bi še za vaš komentar, še posebej točk kjer so zabeležena odstopanja (SVES, VES). Hvala.

V posnetkih EKG v priponki so vidna obdobja počasnega, normalno hitrega in pospešenega bitja srca, ki so odsev telesnih obremenitev oziroma nočnega mirovanja. Redno bitje srca motijo posamezni, redki prezgodnji utripi, ki nastajajo v preddvorih in prekatih. V posnetkih ni sprememb, ki bi kazale na obolenje srčnih žil ali srčne mišice. Razmeroma redki prezgodnji utripi kažejo na stresne vplive na srce (nevrovegetativi sindrom). Pri zdravjenju ugotovljenih motenj bi priporočil zdrav način življenja s poudarkom na nekajenje, zmerno uživanje alkohola in kave in redne polurne sprehode, delno z živahno hojo 3 – 4 krat na teden. Ni zadržkov za uživanje blagih pomirjeval (na pr. tablete Persen)

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdrav,
hvala za odgovor.

Razmišljam, da bi opravil več dnevno merjenje srčne frekvence in motnje srčnega ritma (EKG) z aparatom R Test Evolution 3 ali Omronom. Ko aparat zazna motnjo, posname pred motnjo in po motnji. Če pa jo začutiš motnjo sam, pritisneš gumb in se zabeleži. Je smiselno opraviti takšne samo meritve? Aparat se dobi pri nevrologu v eni od zasebnih ambulant v LJ.

Zanima me še nekaj. Nekje sem prebral glede podaljšane QTC dobe in možnih težavah.
V svojih EKG izvidih tako 24 urnih kakor običajnih kratkih in teh je bilo v zadnjih letih kar precej nikjer nisem zabeležil oz. mi niso komentirali karkoli glede te QTC dobe. Tudi v zadnjem 24 urnem holterju, ki sem vam ga zadnjič poslal ni omenjena ta doba. Tako me zanima ali se ta doba opazi hitro oz. ali jo sam računalnik pri holterju opazi in prepozna? Bi moral zdravnika posebej opozoriti tudi na to? Prebral sem, da se to opazi na EKG-jih že pri otrocih.

Pa še nekaj glede rekreacije. V zadnjem sporočilu ste mi napisali, da priporočate zdrav način življenja s polurnimi sprehodi in delno živahno hojo. Mene zamima ker rad rekreativno tečem ali glede na te SVES in VES lahko tudi rekreativno tečem (običajno do 20 km tedensko).

Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni!

Bom še jaz opisal svojo situacijo. Sem zdrav 32 letnik. Visok čez 190 in imam 90 kilogramov. Kar pogosto se ukvarjam s športom. Na splošno sem dosti aktiven. Zadnje čase največ na kolesu. Igram tudi vsaj enkrat tedensko nogomet. Kakšnih težav nimam.
Ne jemljem nobenih tablet. Nimam kroničnih bolezni. Skratka ni stvari, ki bi jo bilo potrebno omeniti glede mojih težav. Imel sem v preteklosti, nekje v starosti 25 let, zaznano plago hipertenzijo. Takrat se nismo odločili za zdravljenje. Moj krvni tlak se giblje zgornji med 130 in 140, spodnji med 80 in 90. V mirovanju imam srčni utrip pod 60 ali ravno 60 udarcev na minuto. Ko sem bil majhen, so mi ugotovili šum na srcu. Ta naj bi izvodenel. Mel sem preiskave nekaj let (cca 8 let) nazaj, ko sem imel ultrazvok celotne trebušne votline in srca. Vse BP.
Ocenjujem tudi, da nimam stresnega življenenja. Težav v privatnem življenju nimam. V službi mi tudi nihče ne “serje” po glavi.
Pri zadnjem zdravniškem pregledu (14 dni) je EGK pokazal neke “nepravilnosti”. Po besedah zdravnika imam dobro športno srce. EKG tega ne prepozna. Torej so te “nepravilnosti” nekakšen nad “standart”.
Opažam pa že nekaj časa. Včasih enkrat na mesec, včasih ne dlje časa. Včasih par dni zaporedoma. Srce ne bije v ritmu. Včeraj sem ponovno opazil to v postelji, ko sem ležal na hrbtu. Srce je namesto v ritmu bilo tako, da namesto sekundnega razmaka naredi močan utrip in 2 sekundni razmak, potem ene 3 hitre plitve udarce in potem spet malo pavze, potem pa spet močan udarec in lepo naprej. To čudno bitje tudi začutim. Bolečin ni prisotnih. To traja manj kot minuto. Mogoče se to pojavi večkrat pa začutim samo v postelji. Tega ne vem. Moje mnenje je, da se to ne pojavi drugače kot v postelji, ko ležim na hrbtu. Ali na sedežni v pol ležečem položaju. Če ležim na trebuhu, tega ne opazim.
Kakšne panike ne delam. Zanima pa me, če bi moral ukrepati. Mogoče še dodam, da je mama imela težave z visokim srčnim pritiskom. Bila pa je v starosti >60 let tudi operirana na srcu. Imela je anevrizmo aorte srca. Menjali so ji tudi aortno zaklopko. Sedaj živi skoraj normalno.

Hvala za odgovore in prijazno pozdravljam, Andrej

Ro33
Vsak podatek o delovanju srca koristi kardiologu pri oceni delovanja srca. Nimam nič proti samomerjenju, če boste pokazali rezultate kardiologu. Še več boste izvedeli o stanju srca če opravite obremenitveni test.
Dobo QT lahko avtomatsko “izmeri” aparat, lahko pa zdravnik. Ni zadržkov za športno rekreativno dejavnost (tek)

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Izgleda, da imate zdravo srce, pri katerem občasno nastopa motnja ritma (posamezne ekstrasistole?, več zaporednih ekstrasistol?). Glede na dejstvo, da motnja ritma nastopa v mirovanju, odvisno od lege telesa, bi prej posumil na možnost, da gre za nevrovegetativno motnjo, ki je prehodna. Ni zadžkov, da po potrebi vzamete blago pomirjevalo.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Zadnjič sem vas vprašal glede QTc.
Našel sem nekaj svojih EKG meritev, kjer so bile zabeležene te vrednosti:
2011: QT/QTc 422/421 ms
2011: QT/QTc 410/445 ms
2013: QT/QTc 404/438 ms
2013: QT/QTcB 426/440 ms
2013: QT/QTc 422/427 ms
2013: : QT/QTc 416/440 ms
Noben zdravnik in kardiolog mi ni nič rekel na to temo, da bi bilo kaj narobe s to dobo, pa sem opravil v zadnjh letih precej EKG-jev tako kratkih, 24 urnih Holterjev ter obremenitvenih testov. Sicer pa imam utrip v mirovanju precej nizek (precej pod 60, ponavadi tam okoli 50 utripov/min.). Pravijo mi, da je to OK, da srce varčno deluje ter da je to zaradi teka.

Kaj pravite so te QTc dobe primerne?

Lep pozdrav.

Po sodobnem gledanju so vrednosti QTc normalne do 440 mm. Blago višja vrednost v konkretnem primeru ni signifikantna

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close